Vesti
Hronika

Vulgarne i preteće poruke upućene Makedoncima i Srbiji ispisane u Skoplju

Ispred Arheološkog muzeja u Skoplju, ali i na drugim mestima u severno-makedonskoj prestonici, osvanule su vulgarne i nepristojne poruke ispisane sprejom, a usmerene prema makedonskom narodu, Severnoj Makedoniji i Srbiji, preneo je portal Sloboden pečat.
Vulgarne i preteće poruke upućene Makedoncima i Srbiji ispisane u Skoplju
Jedna od ispisanih poruka u Skoplju (Foto Sloboden pečat)

Ovaj portal objavio je niz fotografija poruka na mostu „Oko“ u ovom gradu: „UĆK“, „Sqiperi“, „Albin Kurti“.

Na ulicama se, prema fotografijama koje je objavio pomenuti portal, mogu videti i poruke: „Albania Kosovo“, „No freedom Macedonia“ (Nema slobode Makedoniji) , „Adem Jashari“, „Macedonians we will kill you“ (Makedonci ubićemo vas).

Sloboden pečat prenosi i da je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova, već dokumentovalo slučaj i radi na njegovom rasvetljavanju.

Portal napominje i da je reč o delu grada koji svakodnevno koriste samo građani, ali i turisti koji posećuju Skoplje.

U delu javnosti, tenzije su se na ovoj relaciji pojačale nakon avgustovske posete kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, Severnoj Makedoniji, kada se sastao sa gradonačelnicima opština Čair i Tetovo.

U Čairu je sa sunarodnicima u ovoj državi ceremonijalno obeležio preimenovanje ulice „Druge makedonske udarne brigade“ u ulicu „Adema Demaćija“, a tokom posete Tetovu, u njegovoj pozadini vijorila se zastava „Velike Albanije“ i to uz kosovsku i albansku.

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski zatražio je potom da se organizatori ovih skupova kazne, a za simbole koji su tokom ove posete bili istaknuti kazao je da smatra da se tako promoviše „velikodržavna šovinistička ideja“.

Gradonačelnica Skoplja potom je zatražila da se ulici vrati stavi stari naziv, na šta je gradonačelnik Čaira naveo da je naziv promenjen u skladu sa zakonom, na osnovu većine glasova u lokalnoj samoupravi.

Protiv gradonačelnika Tetova i Čaira podnete su krivične prijave, ali i protiv lica koje je tokom ove posete u Tetovu mahao zastavom „Velike Albanije“.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, komentarišući pojavljivanje zastave „Velika Albanija“ na ovom skupu, kazala da to nije bila organizovana akcija, već pokret pojedinca (građana).

Za srpskog predsednika Aleksandra Vučića, Kurtijeva poseta i sve u vezi sa tim, je skandal.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023