Vesti
Hronika

Vukčević: Znam više od Vučića o dešavanjima u pećkom kafiću

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da zna više detalja od predsednika Srbije Aleksandra Vučića o masakru koji se desio 14. decembra 1998. godine u pećkom kafiću "Panda", kada je ubijeno šest srpskih dečaka.
Vukčević: Znam više od Vučića o dešavanjima u pećkom kafiću
Vladimir Vukčević (Foto FoNet/Aleksandar Levajković)

"Naš predsednik je rekao da neće da nam kaže ko je to bio jer je stravično odjeknulo, a zna on. Znam i ja, pre i bolje od njega, ali vidim da su mu rekli i da zna, da ne pričam ja za koga sve. Neka on kaže", rekao je Vukčević za nedeljnik Novi magazin, odgovarajući na pitanje šta se desilo u kafiću "Panda".

U kafiću "Panda" dvojica maskiranih napadača ubili su Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24), Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18) i Dragana Trifunovića (18), teže je ranjen Vladimir Lončarević (18), dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije "Sveti Sava".

Istraga o ovom zločinu pokrenuta je tek 12. maja 2016 godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dečaka su bile uverene da su taj zločin počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je u emisiji "Teška reč" na TV Pink rekao - "Zločin u ’Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina".

Nekoliko dana posle zločina, Državna bezbednost je uhapsila grupu lokalnih Albanaca - Vlaznima Perđeđaja, Agrona Koljčakua i Gazmenda Bajramija, osumnjičivši ih da su počinili masakr.

Tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović je saopštio da je hapšenjem grupe Albanaca slučaj "Panda" rešen.

Međutim, posle nekoliko meseci, oni su pušteni iz pritvora, jer nije bilo dokaza da su učestvovali u zločinu.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022