Vesti
Hronika

Vučić o uhapšenom M.M. za ubistvo Olivera Ivanovića: Nemam pojma

Predsednik Srbije ne zna ništa o Milanu Mihailoviću, nedavno uhapšenom, a prethodno odbeglom u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, i navodima da je Mihailović bliski saradnik Zvonka Veselinovića – tako kaže. Ipak, sumnja u "verziju događaja", koju je kosovsko pravosuđe sastavilo u treću izmenjenu optužnicu, uz naglasak da su sami kosovski organi i odustali od nje, da oslobađaju one koje su prethodno uhapsili i da u njoj nema ni imena Milana Radoičića.
Vučić o uhapšenom M.M. za ubistvo Olivera Ivanovića: Nemam pojma
Spomen ploča Oliveru Ivanoviću ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Prošle nedelje uhapšen je M.M. za kojim su kosovski organi vlasti tragali još od 2019. godine, upravo zbog umešanosti u ubistvo srpskog političara. Bez ikakvih drugih detalja, jedino što je u međuvremenu potvrđeno jeste to da mu je Osnovni sud u Prištini u međuvremenu odredio pritvor i da se tereti za učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, a u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo.

Deo medija je prethodnih dana podsetio na to da je M.M. zapravo blizak saradnik srpskog biznismena sa Kosova, koji sada živi u centralnoj Srbiji, Zvonka Veselinovića i koji se takođe nalazi na optužnici u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. M.M. je uz Veselinovića, Radoičića i Bojića do sada bio nedostupan kosovskim organima.

"Nemam pojma, pošto sam video da sve što su do sada uhapsili su pustili, čak i odustali od optužnice. Optužnica koju su podigli, na kraju te optužnice, nema ni za Radoičića, da vas podsetim, tako da stvarno nemam pojma. Oni nama ništa nisu poslali i sumnjam u njihovu verziju događaja s pravom, na osnovu onoga što su naše službe radile. Stvarno ne znam o kome se radi. Nisam ni čuo, ni video, a nisam dobio ni posebne papire iz naše službe o tome", objasnio je predsednik Srbije danas iz Vlasotinca novinarki iz Leskovca kako stoji situacija sa procesom suđenja u Prištini.

Podsetimo, u toku je postupak pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, a koji se vodi po trećoj optužnici.

Na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

I u trećoj optužnici po kojoj se sada vodi postupak, spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Istraga za Veselinovićem započela je u aprilu 2019. godine, kada je na listu lica za istragu dodato i ime Milana Mihailovića.

Takođe, u decembru 2021. je obelodanjena lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.Ostale vesti

Izvršen pretres u Rudaru i Zvečanu u vezi sa događajima u Banjskoj, nema uhapšenih
Pripadnici Kosovske policije izvršili su danas u kasnim poslepodnevnim časovima pretres u dve kuće u opštini Zvečan, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.
  • 04.10.2023
KP: Uhapšene dve osobe zbog prodaje oružja
Dve osobe iz Peći se sumnjiče za krivično delo uvoz, izvoz, snabdevanje, prevoz, proizvodnja, neovlašćena razmena, posredovanje ili prodaja oružja ili eksploziva, saopšteno je medijima iz Kosovske policije.
  • 04.10.2023
Federalna uprava policije BIH o navodima da je Radoičić kupovao oružje u Tuzli

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo da je Milan Radoičić kupovao oružje u Tuzli, a isto mu bilo transportovano u Beograd odakle ga je prenosio na Kosovo, oglasila se i Federalna uprava policije za N1 Sarajevo.

  • 04.10.2023
Pretraga terena u Banjskoj i dalje traje

Policija Kosova i dalje sprovodi pretragu terena u Banjskoj. Situacija na severu Kosova je mirna.

  • 04.10.2023
Više javno tužilaštvo najavilo žalbu na sudsku odluku o puštanju Radoičića

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu će se žaliti na odluku suda o neodređivanju pritvora Milanu Radoičiću koji se tereti za više krivićnih dela u vezi oružanog sukoba, 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova.

  • 04.10.2023
Radoičić pušten iz pritvora, zabranjen mu odlazak na Kosovo
Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog Milana Radoičića o razlozima za određivanje pritvora, odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora usled opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.
  • 04.10.2023