Vesti
Hronika

“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”

Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
 • 11.07.2020
 • 14:43 h
 • Hronika
 • izvor: Kim, autor Olivera Radić
 • komentara:
 • pregleda: 654
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Detalj sa sahrane (Foto manastir Sveti Arhanfeli)

Porodicu Кostić iz Retimlja kod Orahovca nazivaju najtragičnijom porodicom na Кosovu, piše novinarka Olivera Radić.

Najpre je Jugoslav Кostić, noćni čuvar u "Orvinu" , nestao 10. jula 1998. Nedelju dana kasnije, pripadnici OVK su posle trodnevnih borbi sišli iz Mališeva u Orahovac, da bi 18. jula, negde posle ponoći, napali na kuće Кostića. Prvo su na kućnom pragu ubili 62-godišnjeg zemljoradnika Anđelka Кostića. Zatim su zarobljeni svi koji su se tu zatekli – među njima 14 Кostića, podseća ova novinarka.

Jednom od Anđelkovih sinova, Živku, dali su dva sata da sahrani mrtvog oca. Srbi su onda poterani na sahranu koja je obavljena bez sveštenika i ostalih običaja. Zatim su vraćeni u centar sela i postrojeni. Žene su se pozdravile sa sinovima i muževima. Muškarci su utovareni u kamion i odvedeni u pravcu sela Opteruša. Nikad više nisu viđeni.

U akciji OVK od 17, 18. i 19. jula 1998. godine kidnapovana su ukupno 43 Srbina čija je sudbina do danas nepoznata.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
 • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
 • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
 • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
 • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
 • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
 • 18.01.2022