Vesti
Hronika

“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”

Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Detalj sa sahrane (Foto manastir Sveti Arhanfeli)

Porodicu Кostić iz Retimlja kod Orahovca nazivaju najtragičnijom porodicom na Кosovu, piše novinarka Olivera Radić.

Najpre je Jugoslav Кostić, noćni čuvar u "Orvinu" , nestao 10. jula 1998. Nedelju dana kasnije, pripadnici OVK su posle trodnevnih borbi sišli iz Mališeva u Orahovac, da bi 18. jula, negde posle ponoći, napali na kuće Кostića. Prvo su na kućnom pragu ubili 62-godišnjeg zemljoradnika Anđelka Кostića. Zatim su zarobljeni svi koji su se tu zatekli – među njima 14 Кostića, podseća ova novinarka.

Jednom od Anđelkovih sinova, Živku, dali su dva sata da sahrani mrtvog oca. Srbi su onda poterani na sahranu koja je obavljena bez sveštenika i ostalih običaja. Zatim su vraćeni u centar sela i postrojeni. Žene su se pozdravile sa sinovima i muževima. Muškarci su utovareni u kamion i odvedeni u pravcu sela Opteruša. Nikad više nisu viđeni.

U akciji OVK od 17, 18. i 19. jula 1998. godine kidnapovana su ukupno 43 Srbina čija je sudbina do danas nepoznata.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020