Vesti
Hronika

Vožnja pod uticajem alkohola uskoro krivično delo na Kosovu

Upravljenje putničkim vozilom pod uticajem alkohola kažnjava se novčano i zabranom vožnje, ali bi to već od narednog meseca moglo da se promeni, jer će taj vid prekršaja biće smatran krivičnim delom.
Vožnja pod uticajem alkohola uskoro krivično delo na Kosovu
Ilustracija (Foto slobodaevropa.org)

Izmenama i dopunama kosovskog Krivičnog zakoni, za koji se očekuje da će stupiti na snagu u aprilu, vožnja pod uticajem alkohola propisana je kao krivično delo, prenosi KTV.

Članom 371 Krivičnog zakona propisano je, da lice koje je izazvalo saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola može biti osuđeno na kaznu zatvora do tri godine.

Sve to, prema rečima tužioca Besima Keljmendija učinjeno je sa ciljem da se smanji veliki broj saobraćajnih nesreća.

Međutim, stručnjaci za saobraćaj tvrde da je ovaj član Krivičnog zakona u suprotnosti sa Zakonom o pravilima drumskog saobraćaja.

Kosovska policija već nekoliko meseci radi prema operativnim planovima za sprečavanje saobraćajnih nezgoda.

Među njima je bio i operativni plan za vožnju pod uticajem alkohola.

Prema podacima Kosovske policije, samo u prvih 16 dana marta meseca izrečene su 102 novčane kazne.

Iako postoji neznatan pad u broju saobraćajnih nesreća, za šefa istražne jedinice, broj nesreća sa smrtnim ishodom je i dalje zabrinjavajući.

Samo u ovoj godini, u regionu Prištine, devet pešaka je poginulo usled nezgoda.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020