Vesti
Hronika

Vlajić: Todosijeviću nije upućen poziv da se javi na izdržavanje kazne

Ivanu Todosijeviću kojem je odlukom kosovskog apelacionog suda potvrđena presuda na dve godine zatvora, nije upućen poziv da se danas javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje kazne, potvdio je za KoSSev advokat poslanika Srpske liste, Nebojša Vlajić.
Vlajić: Todosijeviću nije upućen poziv da se javi na izdržavanje kazne
Ivan Todosijević (Foto Kossev)


„On (Todosijević) nije primio poziv, njemu poziv nije upućen, njega obaveštavaju preko štampe, kao što su mu presudu uručili preko štampe, deset dana pre nego što smo je mi dobili“, kazao je za KoSSev Nebojša Vlajić.

Vlajić podcrtava, da dok ne stigne poziv, ne može ništa da komentariše.

„On nije primio poziv i nemamo o čemu da pričamo. Kada bude primio poziv, mi ćemo odlučiti šta ćemo da preduzmemo dalje“, dodao je advokat Todosijevića.

Vlajić kaže da ne zna odakle su se u kosovskim medijima pojavili navodi o tome da je Todosijeviću uručen poziv.

Odlukom Apelacionog suda Kosova, poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena je pre dva meseca presuda na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

Osim kosovskih medija, o tome da je Ivanu Todosijeviću uručen poziv da se javi na izdržavanje kazne, izvestio je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković je krajem septembra kazao da je Priština izvršila novi „pritisak i udar na Srbe“, te da je Todosijeviću upućen poziv da se 6. oktobra do 12. časova javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne.

Direktor Kancelarije za KiM kazao je i da je poziv Todosijeviću napisan 17. septembra, tj. istog dana kada se odbrana, nakon presude Apelacionog suda, postupajući po vanrednom pravnom leku, uputila zahtev za zaštitu zakonitosti.

Ovaj portal podseća da je zvanični Beograd u više navrata iskazao svoje nezadovoljstvo povodom presude koja je izrečena Todosijeviću, a o tome se govorilo i u Briselu, što je nedavno potvrđeno i iz EU.

Srpska strana je isticala da je odluka kosovskog apelacionog suda u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, tj. tačkom 10 sporazuma o pravosuđu koja nalaže da mora da se ispoštuje nacionalni sastav veća iz predmeta koji dolaze iz srpskih sredina, tj. da u većima moraju da budu dve sudije srpske nacionalnosti i jedan Albanac.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022