Vesti
Hronika

Vlajić: Todosijeviću nije upućen poziv da se javi na izdržavanje kazne

Ivanu Todosijeviću kojem je odlukom kosovskog apelacionog suda potvrđena presuda na dve godine zatvora, nije upućen poziv da se danas javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje kazne, potvdio je za KoSSev advokat poslanika Srpske liste, Nebojša Vlajić.
Vlajić: Todosijeviću nije upućen poziv da se javi na izdržavanje kazne
Ivan Todosijević (Foto Kossev)


„On (Todosijević) nije primio poziv, njemu poziv nije upućen, njega obaveštavaju preko štampe, kao što su mu presudu uručili preko štampe, deset dana pre nego što smo je mi dobili“, kazao je za KoSSev Nebojša Vlajić.

Vlajić podcrtava, da dok ne stigne poziv, ne može ništa da komentariše.

„On nije primio poziv i nemamo o čemu da pričamo. Kada bude primio poziv, mi ćemo odlučiti šta ćemo da preduzmemo dalje“, dodao je advokat Todosijevića.

Vlajić kaže da ne zna odakle su se u kosovskim medijima pojavili navodi o tome da je Todosijeviću uručen poziv.

Odlukom Apelacionog suda Kosova, poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena je pre dva meseca presuda na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

Osim kosovskih medija, o tome da je Ivanu Todosijeviću uručen poziv da se javi na izdržavanje kazne, izvestio je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković je krajem septembra kazao da je Priština izvršila novi „pritisak i udar na Srbe“, te da je Todosijeviću upućen poziv da se 6. oktobra do 12. časova javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne.

Direktor Kancelarije za KiM kazao je i da je poziv Todosijeviću napisan 17. septembra, tj. istog dana kada se odbrana, nakon presude Apelacionog suda, postupajući po vanrednom pravnom leku, uputila zahtev za zaštitu zakonitosti.

Ovaj portal podseća da je zvanični Beograd u više navrata iskazao svoje nezadovoljstvo povodom presude koja je izrečena Todosijeviću, a o tome se govorilo i u Briselu, što je nedavno potvrđeno i iz EU.

Srpska strana je isticala da je odluka kosovskog apelacionog suda u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, tj. tačkom 10 sporazuma o pravosuđu koja nalaže da mora da se ispoštuje nacionalni sastav veća iz predmeta koji dolaze iz srpskih sredina, tj. da u većima moraju da budu dve sudije srpske nacionalnosti i jedan Albanac.Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021