Vesti
Hronika

Vlajić: Poništena presuda Todosijeviću, novo suđenje kreće februara

Kosovski Vrhovni sud ukinuo je presudu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini koji je osudio Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog „izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti“ i odlučio da vrati sudski proces na početak, potvrdio je za KoSSev advokat, Nebojša Vlajić, nakon što mu je juče zvanično uručena presuda. Novo suđenje počinje 11. februara.
Vlajić: Poništena presuda Todosijeviću, novo suđenje kreće februara
advokat Nebojša Vlajić (Foto KoSSev)

Osnovni sud u Prištini osudio je čelnika Srpske liste, bivšeg ministra i predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića decembra 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda.

Todosijevićev branilac, Nebojša Vlajić, se u međuvremenu obratio Vrhovnom sudu sa zahtevom za zaštitu zakonitosti, koji je mu je juče dostavio svoju presudu.

„U presudi se konstatuje da se usvaja zahtev za zaštitu zakonitosti branioca i da je u potpunosti osnovan“, kazao je Vlajić za KoSSev.

Branilac Ivana Todosijevića kaže da je ovaj zahtev podneo usled više kršenja Zakona o krivičnom postupku, a što je takođe i Vrhovni sud utvrdio, usled čega je i ukinuo izrečene presude nižih sudova.

Suđenje će se vratiti na početak. Predmet se vraća specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini. Ročište je već zakazano – za 11. februar, kada kreće novi sudski proces, precizirao je Vlajić.

Kada je reč o razlozima za ukidanje presude, Vlajić poručuje da sud nije sa sigurnošću utvrdio postojanje težeg oblika krivičnog dela izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti:

„Da li je delo učinjeno zloupotrebom službenog položaja, jer je Todosijević u to vreme bio ministar u kosovskoj vladi, ili je učinjeno na drugi način“, kaže Vlajić.

On dodaje da je tokom celog postupka tvrdio da nije reč o zloupotrebi službenog položaja, jer Todosijevića niko nije u svojstvu ministra poslao u Zvečan da se obrati građanima.

„Besmisleno je da neki Srbin, iako je ministar, govori u severnim sredinama sa pozicije ministra. On da je rekao – ‘ja se vama ljudi obraćam kao kosovski ministar’, on bi bio izviždan, kamenovan ili bojkotovan i nikako ne bi mogao da govori. To nikakve veze sa njegovom službenom funkcijom nema“, objašnjava dalje Vlajić.

Na pitanje da li ipak postoji odgovornost za način na koji se javne ličnosti obraćaju, kao i šta govore, Vlajić je odgovorio potvrdno, ali je naglasio da to spada u domen političke a ne krivične odgovornosti.

Upravo na ovaj glavni argument odbrane Vrhovni sud nije obratio pažnju, naglasio je Vlajić – „da Todosijević nije učinio krivično delo, tj. da takvo izražavanje spada u dozvoljenu slobodu govora kakvu garantuju ne samo kosovski propisi nego i Evropska konvencija o ljudskim pravima“.

„Sud na to nije potrošio nijednu reč u obrazloženju“, dodao je.

Vlajić je ujedno objasnio kako je Vrhovni sud opravdao to što su u sudskom veću koje je sudilo Todosijeviću bili samo Albanci.

„Vrhovni sud je rekao da bi Briselski sporazum koji govori o sastavu sudskog veća bio primenjen, međutim, Zakon o specijalnom sudu koji određuje da je specijalno odeljenje za ovo nadležno, donet je nakon Briselskog sporazuma i sud smatra da je sud u Prištini sastavljen od Albanaca isključivo, mogao da sudi“, kaže Vlajić.

On se ne slaže sa ovakvim zaključkom i tvrdi da će na to ukazivati i u novom sudskom postupku.

Vlajić dodaje da je optužnica za sada ista, ali i da je moguće da će biti promenjena.

„Jer sam ja u ovom žalbenom postupku dokazao da ono što se njemu stavlja na teret da je rekao – da nije isto onome što se nalazi na TV-u i što je on zaista izjavio“, objasnio je.

Vlajić je potvrdio da se Todosijeviću sudi za celu izjavu koju je dao na obeležavanju godišnjice bombardovanja.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je pokrenut postupak protiv njega.

Ipak, tvrdi da ne „gaji veru“ u kosovsko pravosuđe, te da nema velikih očekivanja, ali i da će uraditi sve što je u njegovoj moći:

„Da se dokaže da svaki čovek na Kosovu, bez obzira kojoj naciji pripada, ima pravo da misli i kaže šta god hoće, bez obzira na to da li se to drugoj naciji sviđa ili ne sviđa“, zaključuje Vlajić.Ostale vesti

Uhapšeni članovi kriminalne grupe u Prištini i Mitrovici
U Prištini i Kosovskoj Mitrovici policija je uhapsila osam osoba osumnjičenih za podmetanje požara, napade ručnim bombama i prinudu, odredivši im pritvor od 30 dana.
  • 04.07.2022
Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022