Vesti
Hronika

Vlajić: Poništena presuda Todosijeviću, novo suđenje kreće februara

Kosovski Vrhovni sud ukinuo je presudu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini koji je osudio Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog „izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti“ i odlučio da vrati sudski proces na početak, potvrdio je za KoSSev advokat, Nebojša Vlajić, nakon što mu je juče zvanično uručena presuda. Novo suđenje počinje 11. februara.
Vlajić: Poništena presuda Todosijeviću, novo suđenje kreće februara
advokat Nebojša Vlajić (Foto KoSSev)

Osnovni sud u Prištini osudio je čelnika Srpske liste, bivšeg ministra i predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića decembra 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda.

Todosijevićev branilac, Nebojša Vlajić, se u međuvremenu obratio Vrhovnom sudu sa zahtevom za zaštitu zakonitosti, koji je mu je juče dostavio svoju presudu.

„U presudi se konstatuje da se usvaja zahtev za zaštitu zakonitosti branioca i da je u potpunosti osnovan“, kazao je Vlajić za KoSSev.

Branilac Ivana Todosijevića kaže da je ovaj zahtev podneo usled više kršenja Zakona o krivičnom postupku, a što je takođe i Vrhovni sud utvrdio, usled čega je i ukinuo izrečene presude nižih sudova.

Suđenje će se vratiti na početak. Predmet se vraća specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini. Ročište je već zakazano – za 11. februar, kada kreće novi sudski proces, precizirao je Vlajić.

Kada je reč o razlozima za ukidanje presude, Vlajić poručuje da sud nije sa sigurnošću utvrdio postojanje težeg oblika krivičnog dela izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti:

„Da li je delo učinjeno zloupotrebom službenog položaja, jer je Todosijević u to vreme bio ministar u kosovskoj vladi, ili je učinjeno na drugi način“, kaže Vlajić.

On dodaje da je tokom celog postupka tvrdio da nije reč o zloupotrebi službenog položaja, jer Todosijevića niko nije u svojstvu ministra poslao u Zvečan da se obrati građanima.

„Besmisleno je da neki Srbin, iako je ministar, govori u severnim sredinama sa pozicije ministra. On da je rekao – ‘ja se vama ljudi obraćam kao kosovski ministar’, on bi bio izviždan, kamenovan ili bojkotovan i nikako ne bi mogao da govori. To nikakve veze sa njegovom službenom funkcijom nema“, objašnjava dalje Vlajić.

Na pitanje da li ipak postoji odgovornost za način na koji se javne ličnosti obraćaju, kao i šta govore, Vlajić je odgovorio potvrdno, ali je naglasio da to spada u domen političke a ne krivične odgovornosti.

Upravo na ovaj glavni argument odbrane Vrhovni sud nije obratio pažnju, naglasio je Vlajić – „da Todosijević nije učinio krivično delo, tj. da takvo izražavanje spada u dozvoljenu slobodu govora kakvu garantuju ne samo kosovski propisi nego i Evropska konvencija o ljudskim pravima“.

„Sud na to nije potrošio nijednu reč u obrazloženju“, dodao je.

Vlajić je ujedno objasnio kako je Vrhovni sud opravdao to što su u sudskom veću koje je sudilo Todosijeviću bili samo Albanci.

„Vrhovni sud je rekao da bi Briselski sporazum koji govori o sastavu sudskog veća bio primenjen, međutim, Zakon o specijalnom sudu koji određuje da je specijalno odeljenje za ovo nadležno, donet je nakon Briselskog sporazuma i sud smatra da je sud u Prištini sastavljen od Albanaca isključivo, mogao da sudi“, kaže Vlajić.

On se ne slaže sa ovakvim zaključkom i tvrdi da će na to ukazivati i u novom sudskom postupku.

Vlajić dodaje da je optužnica za sada ista, ali i da je moguće da će biti promenjena.

„Jer sam ja u ovom žalbenom postupku dokazao da ono što se njemu stavlja na teret da je rekao – da nije isto onome što se nalazi na TV-u i što je on zaista izjavio“, objasnio je.

Vlajić je potvrdio da se Todosijeviću sudi za celu izjavu koju je dao na obeležavanju godišnjice bombardovanja.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je pokrenut postupak protiv njega.

Ipak, tvrdi da ne „gaji veru“ u kosovsko pravosuđe, te da nema velikih očekivanja, ali i da će uraditi sve što je u njegovoj moći:

„Da se dokaže da svaki čovek na Kosovu, bez obzira kojoj naciji pripada, ima pravo da misli i kaže šta god hoće, bez obzira na to da li se to drugoj naciji sviđa ili ne sviđa“, zaključuje Vlajić.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022