Vesti
Hronika

Vlajić: Optužnica u slučaju Ivanović rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova

„Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u koji stavlja sve što stigne“, opisao je advokat Nebojša Vlajić prepričanu optužnicu protiv osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, ocenio je u emisiji Propitivanje portala KoSSev.
Vlajić: Optužnica u slučaju Ivanović rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova
Advokat Vlajić (Foto Kossev)

„Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u koji stavlja sve što stigne“, opisao je advokat Nebojša Vlajić prepričanu optužnicu protiv osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, ocenio je u emisiji Propitivanje portala KoSSev.

Lica u bekstvu nisu dostupna sudu i verovatno zato nisu na optužnici

U saopštenju o optužnici, pored inicijala 6 osoba koje protiv kojih je podignuta optužnica, nalaze se i inicijali osoba koje su u bekstvu, a za koje javnost pretpostavlja da se radi o Milanu Radoičiću, Zvonku Veselinoviću, Željku Bojiću i Milanu Mihajloviću. Na pitanje zašto se ova lica pominju u saopštenju o optužnici, nisu na samoj optužnici, Vlajić odgovara da je do toga verovatno došlo zato što ta lica nisu dostupna sudu.

„U novinama je pisalo je to zbog toga što nisu saslušani. To nije razlog. Može se optužnica podići i protiv nekoga ko nije saslušan. Međutim, po sadašnjem Zakonu o krivičnom postupku na Kosovu, ne može se suditi odsutnom licu. Ne može se suditi nekome ko nije dostupan sudu,“ objašnjava Vlajić, ali podseća i da su na Kosovu u toku pripreme da se omogući suđenje u odsustvu, praksa koju vidi kao nedemokratsku i problematičnu.

Suđenje bi moglo da počne na leto

Samo suđenje u slučaju ubistva Ivanovića sada bi trebalo da počne ubrzo, ocenjuje Vlajić, pozivajući se na kratke zakonske rokove, posebno one koji se odnose na pritvorske predmete, kakav je i ovaj u kom se dve osobe već nalaze godinu dana u pritvoru.

„Sud po dostavljanju optužnice odbrani, zakazuje pripremno ročište obično u roku od jednog do dva meseca. Na tom pripremnom ročištu sud mora da se uveri da je javni tužilac dostavio dokaze odbrani i nakon toga teče rok od 40 dana za izjavljivanje prigovora na optužnicu, za podnošenje dokaza koje odbrana želi da na suđenju budu izvedeni i za prigovor na dokaze koje je javni tužilac pribavio“.

Oliverova smrt sprečila potapanje EULEX-ovog broda

Vlajić, koji je zajedno sa kolegom Ljubomirom Pantovićem, bio branilac Olivera Ivanovića u slučaju koji je protiv njega vodio EULEX a zbog navodnih ratnih zločina, rekao je u Propitivanju da žali što ovaj postupak nije doživeo svoj sudski epilog u vidu oslobađajuće presude koju je očekivao, kako on, tako i sam Ivanović.

„Mi smo uspeli da dokažemo da je polovina optužnice lažna, nedokazana i neistinita i to je potvrđeno. Tu je optužba odbijena, nama je ostalo još samo polovina suđenja za ovaj drugi događaj. Ja sam siguran da se taj postupak protiv Olivera bližio neumitnoj oslobađajućoj presudi“, rekao je Vlajić.

Okončanje postupka sprečila je Oliverova smrt koja je dovela do toga i „da se taj EULEX-ov brod koji je krenuo da tone, i koji je već bio dobro nagnut i morao je da potone, spasi“.

„Ta presuda nije došla do svog zakonitog kraja. Tada bi EULEX morao da objasni kako je protiv nedužnog čoveka vodio postupak četiri godine, kako su te tvrdnje bile uopšte moguće da u njih iko poveruje, pogotovo javni tužilac i kako je moguće da tri i po godine držite nevinog čoveka u pritvoru“.

Politika je bila njegov život

Za svog prijatelja i branjenika rekao je da je bio čovek kojeg su duboko vodila uverenja. Njegova uverenja su bila da on kao i ostali građani treba da se bore za pravdu i život na Kosovu i on je to činio od prvog dana, kazao je.

Najvažniji utisak i ono što sam ja stekao iz poznanstva sa njim je njegov bezgranični optimizam i dobrota pre svega. On nije sumnjao ni u šta što je zavisilo od njega. Nije sumnjao da ćemo ovde uspeti da opstanemo, nije sumnjao da će se ovde na Kosovu uspostaviti jedo društvo u kojem se poštuju ljudska prava, a na svom mikro nivou nije sumnjao u ishod svog sudskog postupka. Znao je i očekivao da će se to završiti oslobađajućom presudom.

 Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020