Vlajić: Optužnica u slučaju Ivanović rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova

„Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u koji stavlja sve što stigne“, opisao je advokat Nebojša Vlajić prepričanu optužnicu protiv osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, ocenio je u emisiji Propitivanje portala KoSSev.

Podeli ovaj članak sa:
  • Advokat Vlajić (Foto Kossev)

„Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u koji stavlja sve što stigne“, opisao je advokat Nebojša Vlajić prepričanu optužnicu protiv osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, ocenio je u emisiji Propitivanje portala KoSSev.

Lica u bekstvu nisu dostupna sudu i verovatno zato nisu na optužnici

U saopštenju o optužnici, pored inicijala 6 osoba koje protiv kojih je podignuta optužnica, nalaze se i inicijali osoba koje su u bekstvu, a za koje javnost pretpostavlja da se radi o Milanu Radoičiću, Zvonku Veselinoviću, Željku Bojiću i Milanu Mihajloviću. Na pitanje zašto se ova lica pominju u saopštenju o optužnici, nisu na samoj optužnici, Vlajić odgovara da je do toga verovatno došlo zato što ta lica nisu dostupna sudu.

„U novinama je pisalo je to zbog toga što nisu saslušani. To nije razlog. Može se optužnica podići i protiv nekoga ko nije saslušan. Međutim, po sadašnjem Zakonu o krivičnom postupku na Kosovu, ne može se suditi odsutnom licu. Ne može se suditi nekome ko nije dostupan sudu,“ objašnjava Vlajić, ali podseća i da su na Kosovu u toku pripreme da se omogući suđenje u odsustvu, praksa koju vidi kao nedemokratsku i problematičnu.

Suđenje bi moglo da počne na leto

Samo suđenje u slučaju ubistva Ivanovića sada bi trebalo da počne ubrzo, ocenjuje Vlajić, pozivajući se na kratke zakonske rokove, posebno one koji se odnose na pritvorske predmete, kakav je i ovaj u kom se dve osobe već nalaze godinu dana u pritvoru.

„Sud po dostavljanju optužnice odbrani, zakazuje pripremno ročište obično u roku od jednog do dva meseca. Na tom pripremnom ročištu sud mora da se uveri da je javni tužilac dostavio dokaze odbrani i nakon toga teče rok od 40 dana za izjavljivanje prigovora na optužnicu, za podnošenje dokaza koje odbrana želi da na suđenju budu izvedeni i za prigovor na dokaze koje je javni tužilac pribavio“.

Oliverova smrt sprečila potapanje EULEX-ovog broda

Vlajić, koji je zajedno sa kolegom Ljubomirom Pantovićem, bio branilac Olivera Ivanovića u slučaju koji je protiv njega vodio EULEX a zbog navodnih ratnih zločina, rekao je u Propitivanju da žali što ovaj postupak nije doživeo svoj sudski epilog u vidu oslobađajuće presude koju je očekivao, kako on, tako i sam Ivanović.

„Mi smo uspeli da dokažemo da je polovina optužnice lažna, nedokazana i neistinita i to je potvrđeno. Tu je optužba odbijena, nama je ostalo još samo polovina suđenja za ovaj drugi događaj. Ja sam siguran da se taj postupak protiv Olivera bližio neumitnoj oslobađajućoj presudi“, rekao je Vlajić.

Okončanje postupka sprečila je Oliverova smrt koja je dovela do toga i „da se taj EULEX-ov brod koji je krenuo da tone, i koji je već bio dobro nagnut i morao je da potone, spasi“.

„Ta presuda nije došla do svog zakonitog kraja. Tada bi EULEX morao da objasni kako je protiv nedužnog čoveka vodio postupak četiri godine, kako su te tvrdnje bile uopšte moguće da u njih iko poveruje, pogotovo javni tužilac i kako je moguće da tri i po godine držite nevinog čoveka u pritvoru“.

Politika je bila njegov život

Za svog prijatelja i branjenika rekao je da je bio čovek kojeg su duboko vodila uverenja. Njegova uverenja su bila da on kao i ostali građani treba da se bore za pravdu i život na Kosovu i on je to činio od prvog dana, kazao je.

Najvažniji utisak i ono što sam ja stekao iz poznanstva sa njim je njegov bezgranični optimizam i dobrota pre svega. On nije sumnjao ni u šta što je zavisilo od njega. Nije sumnjao da ćemo ovde uspeti da opstanemo, nije sumnjao da će se ovde na Kosovu uspostaviti jedo društvo u kojem se poštuju ljudska prava, a na svom mikro nivou nije sumnjao u ishod svog sudskog postupka. Znao je i očekivao da će se to završiti oslobađajućom presudom.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane