Vesti
Hronika

Vlajić: Nazivati nekog ko nije osuđivan ratnim zločincem je krivično delo

To što prištinski zvaničnici, opozicija, analitičari, a nekada i sam kosovski premijer Aljbin Kurti, Olivera Ivanovića nazivaju ratnim zločincem, krivično je delo, kazao je danas za KoSSev, advokat Nebojša Vlajić. Naglasio je i to da se tako govori o čoveku – koji nikada nije prvostepeno osuđen.
Vlajić: Nazivati nekog ko nije osuđivan ratnim zločincem je krivično delo
Oliver Ivanović u sudnici tokom suđenja za navodne ratne zločine (Foto Kim arhiva)

Oliver Ivanović osuđen je 21. januara 2016. na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni.

Kosovski apelacioni sud je, međutim, u februaru 2017. suđenje vratio na ponovni postupak, a presuda nikada nije donešena jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018. Ivanović se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.

Na sve to, danas je podsetio i Vlajić: „On je osuđen na devet godina zatvora za jedno delo, a za drugo je pravnosnažno oslobođen i Apelacioni sud je to potvrdio, i samo za ovo jedno vratio na novo suđenje. Presuda kojom je on osuđen je ukinuta, on nije uopšte osuđen ni u jednom postupku i on se mora smatrati nevinim“.

Prokomentarisao je i izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija na petogodišnjicu ubistva srpskog lidera u kojoj je o njemu govorio u pozitivnom smislu, iako ga je ranije nazivao ratnim zločincem, ocenivši da je to „sa političke, njegove strane gledišta – nekorisno“.

„Da on nekoga kome je zaista suđeno za ratne zločine, da se o njemu izražava na pohvalan način, to je politički neupitno“, kaže Vlajić dodavši da to što je Kurti kazao „nije ni zabranjeno, ni uvredljivo, a ni kažnjivo“.

Sa druge strane, ponavlja da je krivično delo nekoga ko nije osuđivan za ratne zločine nazivati tako.

Pogrešno je i sa moralne strane

Osvrnuo se i na medijske izjave svedoka na suđenju Oliveru Ivanoviću, koji su se listom oglašavali, a nakon Kurtijevog pomena ovom ubijenom političaru:

„Šta god da su oni rekli, Apelacioni sud je po našoj žalbi rekao da istina nije nesumnjivo utvrđena i vratio na ponovno suđenje“.

Pod znakom su pitanja, kaže, istina, nepristrasnost i objektivnost izjava svedoka u emisijama u prištinskim medijima, jer – „Da je Viši sud mislio tako, on ne bi ukidao presudu“.

Lako je sada govoriti i mrtvom vuku da mere rep, kad su bili u sudnici pred njime, oni ga nisu teretili, nego su mu većina izražavali komplimente. Ne znam ko sada govori drugačije, ali to na suđenju nije bilo tako

„Apelacioni sud nije poklonio veru izjavama tih svedoka, nego je naredio ponovno suđenje. I oni su došli na novo ročište i svedočili ponovo. Ali se presuda nikada nije donela, baš zbog toga što je Oliver ubijen“, kazao je.

Za Isu Mustafu, jednog od pet svedoka, koji tvrdi da je navodno „video i čuo Olivera“ u aprilu 1999. u Mitrovici, kada je stradalo desetine Albanaca, precizira da ga ostala četvorica, iako su ga poznavali, nisu ni videli ni čuli, i pita:

„Kakve to sposobnosti ima Isa Mustafa, pa je bio u stanju da vidi i čuje, a drugi nemaju?“.

Tefik Sejdiu, juče je, kako je prenela Gazeta Express, kazao da je Ivanović od njegove porodice kupio cigarete u vreme masakra u Mitrovici, te da ga je video „kako uzima članove njegove porodice“.

Nebojša Vlajić kaže da su to „najobičnije laži“, te da svedoci to na suđenju nisu kazali.

Ujedno je podsetio da je Oliver Ivanović bio zakleti nepušač.

Ivanović: Još milion takvih performansa ne može da baci senku na ono što je Oliver radio

Još milion takvih performansa ne može da baci senku na na ono šta je Oliver radio i kako je živeo, kaže sinovac Olivera Ivanovića u odgovoru na lavinu prozivki u Prištini o ubijenom srpskom lideru kao „ratnom zločincu“. „Ja se duboko saosećam sa bolom porodica koje su pretrpele i imale žrtve i izgubile članove svoje porodice, ali to nema nikakvih dodirnih tačaka sa Oliverom“, poručio je Aleksandar Ivanović.

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića pre dva dana obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija pokrenula je talas negativnih reakcija u Prištini koju je opozicija ocenila „šokantnom i sramnom“.

U emisijama i na portalima tokom jučerašnjeg dana smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Socijaldemokratska stranka postavila je danas u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa prekjučerašnjim rečima kosovskog premijera, a ispred nje položili su i venac.

Za Ivanovićevu porodicu, ovakve slike i poruke, sa emocionalne strane deluju „odvratno“ i neukusno.

„U pitanju je gruba i dokazana velika neistina, ali se uvek trudim kada je Oliver u pitanju da se izmestim i ceo kontekst sagledam iz jednog objektivnog ugla. Ceo taj ružan i banalan performans koji se odvija on je isključivo za unutar albanske potrebe“, kazao je sinovac Aleksandar Ivanović, advokat.

Jasno mu je da se radi o političkom delovanju koji je usmeren protiv Kurtija, posebno u kontekstu onog što se očekuje, kako procenjuje, u narednih nekoliko meseci, a to je usaglašavanje sporazuma između Beograda i Prištine.

I samo obraćanje Kurtija na srpskom o pozitivnoj ulozi Olivera Ivanovića njemu deluje samo kao „priprema scenografije za jedan završni čin koji će se očigledno desiti“.

„Ovo što se dešava u Prištini je isključivo za njihove unutrašnje potrebe usmereno ka Kurtiju, a naša nesreća je što za tako nešto danas koriste Olivera. Sutra će, prilikom potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine – gde će Priština očigledno morati da ustupi nešto, koristiti nešto drugo u borbi protiv toga“, kazao je Ivanović u razgovoru za KoSSev.

Ivanović je podcrtao da je sam sudski postupak protiv Olivera Ivanovića imao samo jednu svrhu:

„A to je da Olivera neko izbaci iz politčke igre i utakmice na tri i po godine i uspeli su. Tri i po godine su ga držali u pritvoru ali nisu uspeli da mu ukaljaju ime i čast“.

U prilog tome, Ivanović dalje navodi, najbolje svedoči postupak koji je vođen. Svedoci tužilaštva koji su saslušavani u tom postupku nisu doveli Olivera u vezu sa događajima.

Podsetio je na scene iz sudnice, odnosno svedočenje bivšeg ministra unutrašnih poslova Kosova Bajrama Redžepija i gradonačelnika Mitrovice, koji je kao svedok tužilaštva u tom postupku kazao da ono što su on i Oliver kao predstavnici Srba i Albanaca u Mitrovici radili nakon rata na smirivanju tenzija može samo Nobelova nagrada za mir da se dodeli.

„Ili možda uzeti primer druge svedokinje tužilaštva koja nakon iznošenja svedočenja se dovodi da optuži Olivera, što nije učinila, već je sudsko veće pitala da li može da dođe i da ga zagrli“, svedoči Ivanović, dodajući:

„To su samo dva od desetine primera onoga što je Oliver doživeo za te tri i po godine. Oni koji su pretrpeli gubitke ga nisu okrivljivali, već je bio jasan pokušaj sa strane da se on izbaci iz političke utakmice“.

Porodicu sve ono što se protekla dva dana događa u kosovskoj javnosti posebno pogađa sa emotivne strane, i one su prenaglašene – ružne, potvrđuje Ivanović, pre svega zato što njegov stric nije živ.

„On nije u mogućnosti da im se lično suprotstavi. Oliver nije u mogućnosti da uradi ono što je uvek radio – odlazio na jug bez obezbeđenja i Albancima se obraćao na njihovom jeziku. Za sve godine svog života, Oliver se nesmetano, sam sa svojom decom, kretao na toj teritoriji gde drugi nisu smeli bez obezbeđenja. To u najboljoj meri govori kako je živeo i da li je on toj zajednici naneo bilo kakvo zlo ili ne“.

Umesto svega toga, sada tragamo za počiniocima i naručiocima ubistva, a sa druge strane se očekuje da branite njegov lik i delo, zaključuje na kraju razgovora za KoSSev Ivanović.Ostale vesti

U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023
Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice
Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.
  • 26.01.2023
PIK pokrenuo istragu o jučerašnjem incidentu na Bistričkom mostu

Policijski inspektorat Kosova (PIK), pokrenuo je istragu o incidentu koji se dogodio u ponedeljak na Bistričkom mostu u opštini Leposavić – kada je Kosovska policija zapucala na automobil koji ih je napao i udario.

  • 24.01.2023