Vesti
Hronika

Vladika služio pomen, Albanac ometao kosilicоm

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom posetio je danas Novo Brdo i služio pomen u crkvi Svetog Nikole, nekadašnjem sedištu novobrdskih mitropolita.
Vladika služio pomen, Albanac ometao kosilicоm
"Pozdrav" za sveštenike na Novom Brdu (Foto Kim)

Po dolasku u Hram zatekli su dvojicu Albanaca koji su motornim kosilicama uklanjali korov u crkvi. Jedan od njih je odmah negodovao i govorio da je on odgovoran i da se tu ne može okupljati.
 
Episkop Atanasije i iguman Mihailo su počeli pomen, a on je uključio kosilicu da se pojanje ne bi čulo. Nakon toga je iguman Mihailo hodao pored njega i mašine koja je radila. Na kraju je odustao, isključio kosilicu i podigao dva prsta koji kod Albanaca predstavljaju znak pobede.
 
 
 
 
Služba je nastavljena, a vladika Atanasije nije komentarisao događaj, samo je kratko rekao: „Živo je vaskrslo Kosovo!“
 
U pratnji episkopa bila je i igumanija Irina iz manastira Svetog Dimitrija kod Sušice i paroh novobrdski otac Stevo Mitrić, a nešto kasnije ovde je došao i istoričar Dejan Ristić.
 
Srednjovenjkovno episkopsko sedište u Novom Brdu je tokom protekle godine bilo izloženo pokušajima vlasti da ga prikažu kao katolički hram. Nemačka ambasada iz Prištine je finanasirala restauraciju, a bivši premijer Ramuš Haradinaj je bio na svečanosti organizovanoj povodom završetka restuaracije. Nekoliko meseci kasnije dva katolička biskupa Đerđ Doda i Zef Gaši služili su misu u ovom pravoslavnom hramu.
 
„Zašto smo danas na Novom Brdu? Želeli smo da dođemo ovamo jer je to mesto koje dokazuje da smo bili pre religije. Bože, bili smo ovde pre Hristova rođenja, bili smo pre nego što su Osmanlije došli sa Muhamedom, bili smo ovde pre nego su došli Sloveni. Bili smo ovde, iako je naše sećanje možda izbrisano, imamo ovo kamenje koje dokazuje da smo i mi verovali, verovali onome što smo čuli u jevanđelju, a koje nam govori: zapovedam vam ljubimo jedni druge”, rekao je tada Doda.
 
U oktobru prošle godine u crkvi Svetog Nikole je pevačica Albana Azizi snimala neprimeren spot.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022