Vesti
Hronika

Vladika služio pomen, Albanac ometao kosilicоm

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom posetio je danas Novo Brdo i služio pomen u crkvi Svetog Nikole, nekadašnjem sedištu novobrdskih mitropolita.
Vladika služio pomen, Albanac ometao kosilicоm
"Pozdrav" za sveštenike na Novom Brdu (Foto Kim)

Po dolasku u Hram zatekli su dvojicu Albanaca koji su motornim kosilicama uklanjali korov u crkvi. Jedan od njih je odmah negodovao i govorio da je on odgovoran i da se tu ne može okupljati.
 
Episkop Atanasije i iguman Mihailo su počeli pomen, a on je uključio kosilicu da se pojanje ne bi čulo. Nakon toga je iguman Mihailo hodao pored njega i mašine koja je radila. Na kraju je odustao, isključio kosilicu i podigao dva prsta koji kod Albanaca predstavljaju znak pobede.
 
 
 
 
Služba je nastavljena, a vladika Atanasije nije komentarisao događaj, samo je kratko rekao: „Živo je vaskrslo Kosovo!“
 
U pratnji episkopa bila je i igumanija Irina iz manastira Svetog Dimitrija kod Sušice i paroh novobrdski otac Stevo Mitrić, a nešto kasnije ovde je došao i istoričar Dejan Ristić.
 
Srednjovenjkovno episkopsko sedište u Novom Brdu je tokom protekle godine bilo izloženo pokušajima vlasti da ga prikažu kao katolički hram. Nemačka ambasada iz Prištine je finanasirala restauraciju, a bivši premijer Ramuš Haradinaj je bio na svečanosti organizovanoj povodom završetka restuaracije. Nekoliko meseci kasnije dva katolička biskupa Đerđ Doda i Zef Gaši služili su misu u ovom pravoslavnom hramu.
 
„Zašto smo danas na Novom Brdu? Želeli smo da dođemo ovamo jer je to mesto koje dokazuje da smo bili pre religije. Bože, bili smo ovde pre Hristova rođenja, bili smo pre nego što su Osmanlije došli sa Muhamedom, bili smo ovde pre nego su došli Sloveni. Bili smo ovde, iako je naše sećanje možda izbrisano, imamo ovo kamenje koje dokazuje da smo i mi verovali, verovali onome što smo čuli u jevanđelju, a koje nam govori: zapovedam vam ljubimo jedni druge”, rekao je tada Doda.
 
U oktobru prošle godine u crkvi Svetog Nikole je pevačica Albana Azizi snimala neprimeren spot.Ostale vesti

Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020
Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020
Priština: Preminulo šest osoba od koronavirusa
U Prištini je danas od posledica koronavirusa preminulo šest pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2020
Zvaničnik DPK pretio političarima i novinarima
Kosovska policija pokrenula je istragu posle pretnji koje je nekolicini političara i novinara uputio zvaničnik Demokratske partije Kosova Gani Koči. Bivši zamenik ministra je na Fejsbuku napisao da ih ”treba zaliti betonom”, jer su deo ”srpske septičke jame”.
  • 04.07.2020
Komšijski obračun kod Lipljana – jedna žrtva, petoro ranjenih
Jedna osoba je podlegla ranama dobijenim iz vatrenog oružja, a petoro ranjenih je prebačeno u Klinički centar u Prištini nakon pucnjave koja se danas dogodila u selu Veliki Alas kod Lipljana.
  • 03.07.2020