Vesti
Hronika

VJT u Vranju demantuje hapšenje direktora u Bujanovcu

Više javno tužilaštvo u Vranju demantovalo je izjavu šefa kabineta predsednice Kosova Bljerima Velja da je direktor Doma kulture u Bujanovcu Jeton Ismail uhapšen jer je, kako je Velja naveo, dozvolio pozorišnu predstavu koju finansiraju kosovske institucije.
VJT u Vranju demantuje hapšenje direktora u Bujanovcu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

„Nisu tačne informacije da je bilo ko uhapšen ili zadržan, pa ni imenovani direktor doma kulture u Bujanovcu. Policiji i tužilaštvu je prijavljeno da je u toj ustanovi planirano javno prikazivanje kratkometražnih filmova za dan 10.6.2023 u 19 časova, za koje postoji osnovi sumnja da se u njima zagovara, podstiče diskriminacija, mržnja zbog pripadanja odnosno nepripadanja nekoj rasi, veri, etničkoj grupi.

Obzirom, da bi eventualno takav sadržaj filma mogao da izazove, raspiruje nacionalnu, rasnu i versku mržnju među stanovnicima opštine Bujanovac, u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog dela Izazivanje nacionale, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, izvršene su provere prikupljanjem obaveštenja od građana, a pre svega od direktora ustanove u kojoj je bilo zakazano javno prikazivanje.

Podsećamo i na odredbu člana 28. Zakona o kinemomatografiji, koja strogo zabranjuje stavljanje i promet i javno prikazivanje kinematatrografskog dela sa takvom sadržinom i po kome takođe Više javno tužilaštvo ima ovlašćenja za postupanje.

Nakon prikupljanja obaveštenja od direktora Ismailji Jetmira i Veseli Ganija, producenta filmova, isti su napustili prostorije Policijske stanice u Bujanovcu, bez primene bilo kakve mere prema istima. U skladu sa navedenim nadležni organi izvršiće uvid u navedene filomove, koje je producent dostavio i odlučiće se daljim radnjama i merama“, naveli su iz VJT Vranje.

Podsetimo, šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja zatražio je hitno puštanje iz pritvora direktora Doma kulture u Bujanovcu Jetona Ismaila, koji je kako je naveo, uhapšen, jer je dozvolio pozorišnu predstavu koju finansiraju kosovske institucije.Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023