Vesti
Hronika

Vitina: Ukradeni električni kablovi povratničkoj porodici Kostić

Nepoznati počinioci ukrali su tek postavljenu unutrašnju instalaciju za električnu energiju u kući sedmočlane familije Kostić iz sela Požaranje, pored Vitine.
Vitina: Ukradeni električni kablovi povratničkoj porodici Kostić
Vitina (Foto RTV Puls)

Krađu je primetio i prijavio policiji vlasnik kuće Stojanče Kostić, koji je ove nedelje posetio domaćinstvo kada je došao iz Kraljeva, gde živi sa porodicom kao interno raseljeno lice već 21 godinu.

“Selo smo napustili 16. juna 1999. godine, kada su iz Požaranja otišli svi Srbi, nas tridesetak. Sada, kada smo nameravali da se vratimo i počeli sa renoviranjem kuće, već drugi put nam demoliraju objekat i čupaju električne kablove”, kaže Kostić, koji je do sukoba važio za jednog od najboljih automehaničara u Kosovskom Pomoravlju.

Kostići važe za ugledne domaćine u vitinskom kraju i raspolažu još sa sedam hektara obradive zemlje koju ne nameravaju da prodaju.

Potpredsednik opštine Klokot Saša Mirković rekao je da je za obezbeđivanje uslova za povratak interno raseljenih lica primarno odgovorna kosovska vlada.

“Centralne ustanove su bile u obavezi da obezbede uslove za povratak porodice Kostić, ali i drugih interno raseljenih lica koja nameravaju da se vrate svojim kućama, ali to je i odgovornost lokalnog albanskog stanovništva koje čini većinu u opštini Vitina”, rekao je za RTV Puls Mirković.

U selu Požaranje je do 1999. godine živelo više od 200 Srba koji su se uglavnom bavili poljoprivrednom proizvodnjom, s obzirom na to da je zemlja u tom delu Kosovskog Pomoravlja izuzetno plodna, a tradicija duga generacijama.

U čitavoj opštini, Srbi danas žive samo u selu Binač, njih oko 150 i još nekoliko desetina Srba u samoj Vitini.Ostale vesti

Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za krivično delo prostitucije
U Prištini i Kosovu Polju uhapšene su četiri osobe osumnjičene za izvršenje krivičnih dela „omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju“, „obezbeđivanje prostorija za prostituciju“ i „saizvršilaštvo“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
  • 16.09.2020