Vesti
Hronika

"Više faktora i slojeva upleteno u Oliverovo ubistvo"

Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
Oliver Ivanović u sudnici (Foto arhiva Kim)

Oliver Ivanović, lider GI SDP, je ubijen na današnji dan oko 8:15 časova u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Počinioci i nalogodavci nisu pronađeni, a kosovsko pravosuđe tereti šest lica za pomaganje u ubistvu i niz drugih krivičnih dela. Sudski proces je još uvek na samom početku.
 
Trajković: Zašto međunarodna zajednica ćuti
 
"Da budemo iskreni, ja ne gubim nadu da će se Oliverove ubice pronaći. Kažu, kada čovek umre prirodnom smrću, da je umro zauvek, a kada umre od ruke ubice, on živi sve dok žive njegov egzekutor i nalogodavac ubistva", rekla je za RTV Kim Rada Trajković.
 
Ona je dodala da nema povrenja u međunarodnu zajednicu, ali da očekuje pomoć sa te strane u rasvetljavanju Ivanovićevog ubistva.
 
"Verujem da je Oliver najpre uhapšen u dogovoru Tačija, Vučića i međunarodnih predstavnika. Ne verujem u ono što podrazumeva međunarodna zajednica, pojam međunarodne zajednice. S tim u vezi, očekujem pre svega od njih da ponude satelitske snimke i na taj način dođemo do počinioca, a zatim i do nalogodavaca".
 
Trajkovićeva je navela da svaki nastavak suđenja u procesu za ubistvo Olivera Ivanovića izaziva veliku uznemirenost u Beogradu.

"Mediji, naročito oni koji su pod kontrolom vlasti, uvek imaju neke svoje priče, nekoliko puta su izlazili sa imenima albanskih počinilaca, a na terenu nema saradnje između Prištine i Beograda", tvrdi ona.
 
"Zašto ćuti međunarodna zajednica? Mislim da je do sada bila dobra kordinacija između bišeg predsednika Tačija i Vučića. To znam jer je moje poslednje svedočenje isporučeno Beogradu. Međunarodna zajednica je najverovatnije (sve to) pratila, ali paralelno su se odvijali neki politički dogovori. Oni to neće ostaviti, ali vremena imaju na pretek", zaključila je Rada Trajković.
 
Spahiu: Političko ubistvo koje je okončalo demokratiju među Srbima na Kosovu
 
"Trebalo bi da Kosovo ima snage da kazni odgovorne za Oliverovu smrt. Sramno je za državu Kosovo da ne obelodani tako veliki zločin", smatra Oliverov sugrađanin iz Mitrovice Nedžmenin Spahiu.
 
"Nažalost, ima puno političkih ubistava na Kosovu, od pre rata, a pogotovu nakon rata, koja nisu rešena i zbog kojih je i osnovan specijalni tribunal u Hagu. Da li će se rešiti ubistvo Olivera - videćemo. Postoji jedan sudski proces, ne znam koliko je kredibilan i koliko će uspeti da privede suđenje kraju i da potvrdi ko su krivci za njegovo ubistvo. To ćemo tek videti, ali za sada ne deluje da se nešto valjano dešava", kazao je on.
 
Spahiu ne sumnja da je ubistvo Olivera Ivanovića političko.
 
"Nejasno je jedino ko su ubice, ko su nalogodavci i ko je sve upleten u to ubistvo, jer tu može biti više faktora i više slojeva upletenih u tom ubistvu".
 
Profesor Spahiu smatra da Oliver nedostaje političkoj sceni Kosova i regiona.
 
"Ubistvom Olivera Ivanovića je ubijena demokratija među srpskom zajednicom na Kosovu. Nakon njegovog ubistva vidimo da nema više demokratije među srpskom zajednicom na Kosovu, da preovladava jedna stranka. To nije zdravo za srpsku zajednicu, za kosovsko društvo i za region", ubeđen je on.
 
Božović: Oliver nije razmišljao o sebi i porodici
 
"Da je Oliver poslušao naše savete, možda bi danas bio među nama. Prvenstveno je trebao da razmišlja o sebi i svojoj porodici, kao i o svim saradnicima i našim porodicama", rekla je za RTV Kim njegova nekadašnja saradnica Ksenija Božović.
 
Ona smatra da je proces pred kosovskim pravosuđem u slučaju ubijenog lidera SDP-a katastrofalan.
 
"Tri godine od ubistva, a mi se vraćamo, što se tiče sudskog procesa, na sam početak. Šta su radili pre toga, zašto je bilo onolikih ispitivanja, maltretiranja ljudi, posebno nas iz SDP-a, optuživanja bez ikakvih dokaza. Na kraju, posle svega toga, mi se vraćamo na početak. To je toliko neodgovorno, neprofesionalno, neozbiljno, razočaravajuće", rekla je Božovićeva.
 
Meštani centralnog Kosova: Nikada...
 
Ekipa RTV Kim pitala je meštane Gračanice i okoline - da li će ikada biti otkriven ubica Olivera Ivanovića.
 
„Po tome kako slučaj napreduje, čisto sumnjam. Prošlo je tri godine, a nijedan korak napred nisu otišli“, rekla je Mira Petrović.
 
„Ne verujem, kao i mnoga druga takva ubistva“, kazao je Slaviša Vasić.
 
„Pošto je politička ličnost nikada, jer nijedan slučaj do sada nije otkriven. Trebalo bi da se otkriju, ne samo Oliverovo ubistvo, već i sva ostala“, smatra Elez Badžaku.
 
„Neće, zato što je ubica, po meni, poznat, a neko ga krije. U nečijem interesu je da se ne sazna ubica“, naveo je Tihomir Stojković
.
„Teško. Čim nije do sada, ne verujem, sve stoji u mestu“, rekao nam je Dragan Marković.
 
Podsetimo, Ivanović se krajem januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba našao u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, zbog optužbi za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu 1999. i 2000. godine.
Januara 2016. godine u Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice osuđen je na devet godina zatvorske kazne za krivično delo počinjeno 14. aprila 1999. godine u južnom delu grada kada je stradalo više Albanaca. Oslobođen je optužbi po drugoj tački optužnice, za delo od 3. februara 2000. godine u severnom delu grada.
 
Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode 7. avgusta 2015. počeo je štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. U februaru 2017. ukinuta je prvostepena presuda i naloženo novo suđenje koje je počelo u martu, dok mu je 21. aprila ukinut kućni pritvor i omogućeno da se brani sa slobode.
 
“Ideja je bila da me slome, ali to nisam dozvolio. Ovo je bio pokušaj da me izbace iz igre, ali ću se boriti”, kazao je početkom maja 2017. za RTV Kim Oliver Ivanović, nakon tri godine provedene u pritvoru.
 
PROČITAJTE JOŠ:Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021