Vesti
Hronika

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Tokom nereda u Zvečanu (Foto Kim)

Slučaj je pokrenut kao "napad na ustavni poredak Kosova", navodi se u dnevnom izveštaju policije.

"29.05.2023 u 17:00, oko 70-80 nasilnih osoba, koristeći razne eksplozivne naprave, vatreno oružje, kamenje i betonske cigle, napalo je policajce koji su bili na dužnosti. O slučaju je obavešten i tužilac, dok policijske jedinice istražuju slučaj", navodi se u izveštaju.

Nakon nasilnog upada policije u opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kako bi uveli novoizabrane predsednike opština albanske nacionalnosti, dva dana kasnije, u ponedeljak 29. maja zgrade opština blokirao je Kfor snagama za razbijanje demonstracija.

Srbi su se okupili na mirnom protestu zahtevajući da policija i albanski predsednici opština napuste zgrade opština.

Bez reakcije na zahteve, vojnici Kfora su u popodnevnim satima krenuli u napad i razbijanje okupljenih koji su prethodno zaseli na ulici, pružajući gandijevski otpor.

Kao posledica intervencije vojnika Kfora, usledio je i otpor okupljenih Srba.

U neredima je teže i lakše povređeno oko 80 civila i vojnika Kfora iz Mađarske i Italije.Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023