Vesti
Hronika

Ustavni sud odbio žalbu SL povodom raspodele ministarskih pozicija

Kosovski Ustavni sud odlučio je danas da odbije žalbu poslanika stranke Srpska lista, kojoj je odlukom kosovske skupštine o formiranju vlade predvođene Aljbinom Kurtijem, marta meseca dodeljena samo jedna ministarska pozicija.
Ustavni sud odbio žalbu SL povodom raspodele ministarskih pozicija
Ilustracija (Foto rtcg.me)


Kosovska skupšina, na sednici održanoj 22. marta donela je odluku o formiranju vlade predvođene Aljbinom Kurtijem.

Međutim, u ovoj vladi se, za razliku od prethodnih saziva koja su brojala više od 12 ministarstava, srpskoj zajednici, tj Srpskoj listi, pripala samo jedna ministarska pozicija – ministarstvo za zajednice i povratak, kojim upravlja presdednik ove stranke Goran Rakić.

Sa druge strane, za ministra administracije i lokalne samouprave, imenovan je Eljbert Krasnići iz egipćanske zajednice.

Par dana kasnije poslanici Srpske liste, zajedno sa poslanikom Jedinstvene goranske partije, predali su Ustavnom sudu Kosova žalbu, uz tvrdnju da su predstavnicima Srba, po kosovskom Ustavu, zagarantovana dva ministarstva.

Kako su naveli u zahtevu odluka o odabiru kosovske vlade nije u skladu sa članom 96 – Ministarstva i predstavljanje zajednica Ustava, jer, tvrde, ministar administracije i lokalne samouprave nije izabran nakon konsultacije sa većinom poslanika koji zastupaju nevećinske zajednice u Skupštini Kosova.

Veće kosovskog Ustavnog suda zasedalo je danas, kada je odlučilo da odluka Skupštine Kosova o izboru Vlade nije doneta u suprotnosti sa stavovima 3 i 5 člana 96 Ustava.

U slučaju da vlada broji više od 12 ministarstava, prema kosovskom ustavu nevećinskoj zajednici pripadaju tri ministarske pozicije.

Ustavni sud je naglasio da bi, Vlada u tom slučaju trebalo da ima najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog ministra iz druge nevećinske zajednice.

Sa druge strane, navode i da se način izbora ovih ministara razlikuje se u zavisnosti od toga da li je kandidat za ministra poslanik u Skupštini ili nije.Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021