Vesti
Hronika

Ustavni sud odbio žalbu SL povodom raspodele ministarskih pozicija

Kosovski Ustavni sud odlučio je danas da odbije žalbu poslanika stranke Srpska lista, kojoj je odlukom kosovske skupštine o formiranju vlade predvođene Aljbinom Kurtijem, marta meseca dodeljena samo jedna ministarska pozicija.
Ustavni sud odbio žalbu SL povodom raspodele ministarskih pozicija
Ilustracija (Foto rtcg.me)


Kosovska skupšina, na sednici održanoj 22. marta donela je odluku o formiranju vlade predvođene Aljbinom Kurtijem.

Međutim, u ovoj vladi se, za razliku od prethodnih saziva koja su brojala više od 12 ministarstava, srpskoj zajednici, tj Srpskoj listi, pripala samo jedna ministarska pozicija – ministarstvo za zajednice i povratak, kojim upravlja presdednik ove stranke Goran Rakić.

Sa druge strane, za ministra administracije i lokalne samouprave, imenovan je Eljbert Krasnići iz egipćanske zajednice.

Par dana kasnije poslanici Srpske liste, zajedno sa poslanikom Jedinstvene goranske partije, predali su Ustavnom sudu Kosova žalbu, uz tvrdnju da su predstavnicima Srba, po kosovskom Ustavu, zagarantovana dva ministarstva.

Kako su naveli u zahtevu odluka o odabiru kosovske vlade nije u skladu sa članom 96 – Ministarstva i predstavljanje zajednica Ustava, jer, tvrde, ministar administracije i lokalne samouprave nije izabran nakon konsultacije sa većinom poslanika koji zastupaju nevećinske zajednice u Skupštini Kosova.

Veće kosovskog Ustavnog suda zasedalo je danas, kada je odlučilo da odluka Skupštine Kosova o izboru Vlade nije doneta u suprotnosti sa stavovima 3 i 5 člana 96 Ustava.

U slučaju da vlada broji više od 12 ministarstava, prema kosovskom ustavu nevećinskoj zajednici pripadaju tri ministarske pozicije.

Ustavni sud je naglasio da bi, Vlada u tom slučaju trebalo da ima najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog ministra iz druge nevećinske zajednice.

Sa druge strane, navode i da se način izbora ovih ministara razlikuje se u zavisnosti od toga da li je kandidat za ministra poslanik u Skupštini ili nije.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022