Vesti
Hronika

Upokojio se arhimandrit Jovan (Jelenkov)

Arhimandrit Jovan, iguman manastira Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja u Petrlašu kraj Dimitrovgrada, preminuo je u subotu, 5. decembra.
Upokojio se arhimandrit Jovan (Jelenkov)
Arhimandrit Jovan (Foto srpskadijaspora.com)

Arhimandrit Jovan (Jelenkov) rođen je 20. januara 1958. godine u Кosovskoj Mitrovici. Na krštenju je dobio ime Jordan. Detinjstvo provodi u Loznici gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Beogradu. Radio je kao sudija, bio šef pravne službe „RTB Zaječar“, sekretar za privredu i direktor. Godine 1992. odlučio je da svoj dalji životni put posveti Bogu služenjem u manastiru. Otišao je na Кosovo i Metohiju u manastir Svetih Vrača u Zočištu kod Orahovca, gde je zamonašen 13. novembra 1994. godine. U čin jeromonaha rukopoložen je 25. juna 1995. godine, a za nastojatelja manastira postavljen je 17. novembra iste godine.
 
Posle granatiranja manastira u leto 1998. godine otac Jovan prelazi u manastir Ćelije kod Valjeva gde provodi tri godine. Nakon toga otac Jovan se vraća na Кosovo gde preuzima upravu nad manastirom Sočanica i započinje njegovu obnovu. Godine 2008. po blagoslovu tadašnjeg Episkopa niškog G. Irineja dolazi u zapusteli manastir Rođenja Presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani kod Pirota i tu obnavlja opštežiće.
 
Otac Jovan se ponovo vraća u Eparhiju raško-prizrensku i preuzima upravu nad manastirom Crna Reka 2010. godine. Zbog dobrog staranja za manastir i brigu o duhovnom životu ove svetinje, Preosvećeni Vladika raško-prizrenski G. Teodosije proizveo je oca Jovana u uzvišeni svešteni čin arhimandrita na praznik Svetog Arhangela Mihaila 2011. godine.
 
Pet godina kasnije otac Jovan zbog narušenog zdravstvenog stanja bio je primoran da napusti manastir Crnu Reku i da dođe u selo Petrlaš kod Dimitrovgrada. U ovom selu obnavlja zapustelu parohijsku crkvu Svete Trojice i podiže novi manastirski hram Rođenja Svetog Jovana Preteče. Po blagoslovu Episkopa niškog Arsenija pored ovog hrama podigao je i novi bratski konak. Pod njegovim duhovnim staranjem u ovom novoosnovanom manastiru formirano je monaško bratstvo.
 
U manastiru Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja u selu Petrlaš otac Jovan proveo je svoje poslednje monaške dane u podvigu sve do njegovog iznenadnog usnuća u Gospodu 5. decembra 2020. godine.
 
O terminu opela i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022