Vesti
Hronika

Upokojila se pećka igumanija Fevronija

Mati Fevronija, igumanija manastira Pećka patrijaršija, upokojila se u 94 godini. Sahrana je zakazana za sutra u 14 časova na manastirskom monaškom groblju.

Upokojila se pećka igumanija Fevronija
Mati Fevronija (Foto Novosti)

Rođena 29. septembra 1921. godine kao Petra Božić, u selu Sandići kod Brčkog, zamonašila se sa 19 godina u manastiru Jovanje, u Ovčaru, a aprila 1957. godine prelazi u manastir Pećka patrijaršija.

Za njeno vreme i njenim zalaganjem obnovljena je i prepokrivena olovom crkva, u manastirskoj porti su otkopani mnogi temelji srednjovekovnih konaka, napravljena je zvonara i nov konak. Prisustvovala je bogosluženjima pri ustoličenju 43., 44. i 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Germana, Pavla i Irineja. Bila je svedok svega što je zadesilo Pećku patrijaršiju i Kosovo u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka.

Dobila je 2009. godine Vukovu nagradu, a 2012. godine nagradu „Braća Karić“ za humanitarne aktivnosti, jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima (izvor biografije - Wikipedia).Ostale vesti

OSCE: Privedeni oni koji su kamenovali kuću Rumene Ljubić

Kosovska policija privela je one koji su kamenovali kuću Rumene Ljubić, potvrdila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OESCE) na svom tviter nalogu.

  • 22.10.2021
Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
  • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021