Vesti
Hronika

Upokojila se pećka igumanija Fevronija

Mati Fevronija, igumanija manastira Pećka patrijaršija, upokojila se u 94 godini. Sahrana je zakazana za sutra u 14 časova na manastirskom monaškom groblju.

Upokojila se pećka igumanija Fevronija
Mati Fevronija (Foto Novosti)

Rođena 29. septembra 1921. godine kao Petra Božić, u selu Sandići kod Brčkog, zamonašila se sa 19 godina u manastiru Jovanje, u Ovčaru, a aprila 1957. godine prelazi u manastir Pećka patrijaršija.

Za njeno vreme i njenim zalaganjem obnovljena je i prepokrivena olovom crkva, u manastirskoj porti su otkopani mnogi temelji srednjovekovnih konaka, napravljena je zvonara i nov konak. Prisustvovala je bogosluženjima pri ustoličenju 43., 44. i 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Germana, Pavla i Irineja. Bila je svedok svega što je zadesilo Pećku patrijaršiju i Kosovo u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka.

Dobila je 2009. godine Vukovu nagradu, a 2012. godine nagradu „Braća Karić“ za humanitarne aktivnosti, jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima (izvor biografije - Wikipedia).Ostale vesti

Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti i psovke

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića iz Donje Brnjice kod Prištine sinoć su ispisani uvredljivi grafiti i psovke na albanskom jeziku. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je najnoviji incident uz ocenu da je ovaj čin zapravo „lice vlasti u Prištini“.

  • 07.08.2022
Oslobođena ruska novinarka privedena na KiM

Novinarka ruske "Komsomoljske pravde" Darija Aslamova puštena je iz pritvora na Kosovu u noći između subote i nedelje, gde je zadržana kada je  pokušala da pređe administrativni prelaz, preneo je taj list.

  • 07.08.2022
Gazivode: Pucano na jedinicu Kosovske policije

Nepoznate osobe pucale su danas oko 11.25 časova u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kosovske policije, uz naznaku da nema povređenih.

  • 06.08.2022
Na prelazu Preševo zaplenjeno više od 1.7 kilograma droge
Srpski carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo otkrili i zaplenili više od 1,7 kilograma psihoaktivne supstance, koja će nakon laboratorijskih analiza biti precizno identifikovana.
  • 05.08.2022
Preminula Bratislava Buba Morina
Nekadašnja ministarka za izbeglice i interno raseljena lica Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini. Telegram saučešća povodom njene smrti uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 02.08.2022
Blokada puteva kod Rudara i Zupča, policija zatvorila Jarinje i Brnjak
Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča - potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.
  • 31.07.2022