Vesti
Hronika

UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Srušena spomen ploča nestalim novinarima (Foto Kim)

To je osmi put u poslednjih devet godina da se nasilno uklanja ploča na kojoj piše: “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”. UNS i UNS na Kosovu su ploču prvi put postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.

Mesto gde je srušena i odnesena ploča, večeras su obišli predsednik UNS-a Živojin Rakočević, predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić, član Uprave UNS-a Goran Avramović i novinarke i članice udruženja Zorica Vorgučić i Katarina Marinković.

 

 

"Kasno popodne smo saznali da je osmi put srušena ploča našim kolegama. Iskreno, nismo očekivali da će ovo ovako da se desi i da ovo može da potraje. Međutim, prevarili smo se, ovo društvo nije sposobno da se suoči sa zločinima, ovo društvo nije sposobno da se suoči sa osnovnim slobodama koje glase: dajte da znamo šta se desilo Slavuju, dajte da znamo šta se desilo Pereniću, dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao", istakao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević i poručio:

"Obnavljaćemo dokle god budemo mogli i dokle god nas bude, jer nema nikakvog smisla ubiti drugi, osmi, deseti put ljude koji su samo radili svoj posao. Ovo je ponovljena otmica, ovo je ponovljen napad, ovo je obnavljanje rana porodicama, ovo je ponovno unižavanje naše profesije. Ovo je otmica profesije i mi nećemo dozvoliti da sećanje i naše traženje zaustave oni koji osmi put ruše ovo spomen obeležje", naveo je on.

 

 

"Mi, novinari i članovi UNS-a, smo iskreno verovali da je prošlo vreme rušenja ove ploče", naveo je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

"Ploča je poslenji put srušena pre skoro tri godine. Tada je rušitelj uhapšen i procesuiran, smatrali smo da više do ovoga neće da dolazi. Mi ovo ne doživljavamo kao poraz, mi ćemo da nastavimo da radimo naš posao, da obnavljamo i postavljamo ovu ploču, ali ovo jeste poraz kosovskog drušva. Pre svega, kosovskih lidera koji do sada, čini mi se, nisu javno osudili rušenje ove ploče. Ovo je poraz i međuarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje ove ploče. Mi ćemo ubrzo ponovo postaviti ovu ploču i, naravno, pozvaćemo policiju i nadležne organe da otkriju počinioca i da ga strožije kazne u odnosu na prošli put. Možda je i to zapravo razlog, ta preblaga kazna, što se ovo ponovo dogodilo", rekao je Ničić.

 

 

Novinarska ekipa Radio Prištine je 21. avgusta 1998. godine krenula ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da uradi prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVК. Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen sa tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

Uprkos tome što je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena. UNS, kao oštećena strana, nije nikada pozvan od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spise predmeta.Ostale vesti

Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće
U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju, veštak odbrane Robert Rid je izjavio da je objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, "vrlo, vrlo zabrinjavajuće".
  • 28.01.2022
’’Sigurna sam da bi Oliver danas gostovao na Pinku i bio na Srpskoj listi’’
Milena Popović, poslanica SNS u Skupštini Srbije i nevenčana supruga ubijenog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, u jednoj emisiji na Jutjubu, na pitanje, kako je moguće da gostuje na televiziji Pink, na kojoj je prikazivan spot koji je targetirao pokojnog Ivanovića, kaže da se vodila time "da bi u ovom trenutku on sigurno gostovao na televiziji Pink".
  • 28.01.2022
Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022