Vesti
Hronika

UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Srušena spomen ploča nestalim novinarima (Foto Kim)

To je osmi put u poslednjih devet godina da se nasilno uklanja ploča na kojoj piše: “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”. UNS i UNS na Kosovu su ploču prvi put postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.

Mesto gde je srušena i odnesena ploča, večeras su obišli predsednik UNS-a Živojin Rakočević, predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić, član Uprave UNS-a Goran Avramović i novinarke i članice udruženja Zorica Vorgučić i Katarina Marinković.

 

 

"Kasno popodne smo saznali da je osmi put srušena ploča našim kolegama. Iskreno, nismo očekivali da će ovo ovako da se desi i da ovo može da potraje. Međutim, prevarili smo se, ovo društvo nije sposobno da se suoči sa zločinima, ovo društvo nije sposobno da se suoči sa osnovnim slobodama koje glase: dajte da znamo šta se desilo Slavuju, dajte da znamo šta se desilo Pereniću, dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao", istakao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević i poručio:

"Obnavljaćemo dokle god budemo mogli i dokle god nas bude, jer nema nikakvog smisla ubiti drugi, osmi, deseti put ljude koji su samo radili svoj posao. Ovo je ponovljena otmica, ovo je ponovljen napad, ovo je obnavljanje rana porodicama, ovo je ponovno unižavanje naše profesije. Ovo je otmica profesije i mi nećemo dozvoliti da sećanje i naše traženje zaustave oni koji osmi put ruše ovo spomen obeležje", naveo je on.

 

 

"Mi, novinari i članovi UNS-a, smo iskreno verovali da je prošlo vreme rušenja ove ploče", naveo je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

"Ploča je poslenji put srušena pre skoro tri godine. Tada je rušitelj uhapšen i procesuiran, smatrali smo da više do ovoga neće da dolazi. Mi ovo ne doživljavamo kao poraz, mi ćemo da nastavimo da radimo naš posao, da obnavljamo i postavljamo ovu ploču, ali ovo jeste poraz kosovskog drušva. Pre svega, kosovskih lidera koji do sada, čini mi se, nisu javno osudili rušenje ove ploče. Ovo je poraz i međuarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje ove ploče. Mi ćemo ubrzo ponovo postaviti ovu ploču i, naravno, pozvaćemo policiju i nadležne organe da otkriju počinioca i da ga strožije kazne u odnosu na prošli put. Možda je i to zapravo razlog, ta preblaga kazna, što se ovo ponovo dogodilo", rekao je Ničić.

 

 

Novinarska ekipa Radio Prištine je 21. avgusta 1998. godine krenula ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da uradi prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVК. Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen sa tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

Uprkos tome što je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena. UNS, kao oštećena strana, nije nikada pozvan od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spise predmeta.Ostale vesti

Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022