UNS otkriva: Kako su "izgubljena" ubistva novinara na Kosovu

O 14 ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kosovsko tužilaštvo vodi istragu u sedam predmeta, tri su "u procesu primopredaje" iz Euleksa, jedan zatvoren, dok o tri nemaju informacija, saznaje Udruženje novinara Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Spomen-ploča i slike nestalih novinara na Kosovu (Foto Kim)

To su znatno drugačiji podaci u odnosu na one koje je UNS od Euleksa dobio pre mesec dana, kada je rečeno da postoje samo dve otvorene istrage.

“Nijedan slučaj nije zatvoren za nas. Smatramo ih otvorenim dok ne nađemo nove dokaze o počiniocima krivičnih dela, što bi u konačnom dovelo i do formiranja optužnica”, pojašnjava za UNS glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezi.

Za razlike u podacima odgovornima je izgovor složena procedura primopredaje dužnosti institucija nadležnih za vladavinu prava: policije, tužilaštva i sudstva od Unmika ka Euleksu do institucija Prištine.

“Ali, ako uporedimo datume zatvaranja i “nestajanja” istraga o našim kolegama, očigledno je da su većinu zanemarili ili zaustavili međunarodni tužioci”, dodaje UNS.

Informacije do kojih je UNS došao u svom istraživanju ukazuju i na krivično delo ometanja pravde, jer se dešavalo da policija, dok je bila pod nadzorom Unmika, nije postupala po zahtevima tužilaca.

“I to u slučajevima istage ubistava poznatih albanskih novinara, bliskih Ibrahimu Rugovi, političkom protivniku Hašima Tačija i Azema Sulje, koji je zagovarao mirno rešenje konflikta na Kosovu”, navodi se u tekstu UNS-a.

Novinar "Rilindje", Šefki Popova, ubijen je 10. septembra 2000. Podaci koje je prikupio UNS-ov Dosije pokazuju da je istraga postojala. Od 2008. misija EU na Kosovu, na pitanje UNS-a o ubistvu Šefkija Popove ponavlja: “nemamo informacija.”

Otvorene istrage kidnapovanja novinara kod Euleksa zapravo su “otkriće” od pre mesec dana koje je, nakon dugo godina pronašla misija EU, a nakon što ju je UNS suočio sa činjenicama da je dokumentacija kod njih.

Reč je otmicama novinara prištinskog "Jedinstva" i dopisnika "Politike" Ljubomira Kneževića i radnika RTV Priština Mila Buljevića. U slučaju Kneževića se sumnja, a za Buljevića se zna da su ga kidnapovali pripadnici OVK pred svedocima u centru Prištine.

Unmik je priznao da nije sproveo valjanu istragu, izvinio se njihovim porodicama, a komisija koja je ocenjvala istragu misije UN je saopštila da ta institucija nije napravila “suštinski napor da na sistematičan i koordinisan način istraži nestanak i ubistvo velikog broja kosovskih Srba u slučajevima gde bi očigledno istraga dovela do počinilaca za koje se sumnja da su pripadnici OVK."

I te dve istrage, izgubile su se u procesu primopredaje vladavine prava od Unmika do Euleksa.

“Unmik nije uradio ništa da sprovede efikasnu istragu o kidnapovanju novinara Radio televizije Kosova - Marjana Melonašija, septembra 2000. godine, a njihovoj policiji je bilo potrebno pet godina samo da konstatuju otmicu. Predmet se već dve godine, od 12. marta 2015, nalazi u Osnovnom tužilaštvu u Prištini, a odgovor koji smo dobili je: “istraga u toku””, dodaje UNS.

Na pitanje da li se sada, nakon toliko godina, može dočekati istina o ubistvima i kidnapovanjima 14 novinara i medijskih radnika na Kosovu, Aleksandar Ljumezi kaže da “to neće biti lako”.

“Reč je o delima koja su se dogodila i pre 18 i više godina i mnogo je teško da sada nađemo dokaze. Ako se to dogodi, budite sigurni da ćemo podignuti optužnice”, zaključuje Ljumezi.

Istaživanje UNS pokazalo je da je u gotovo svakoj istrazi ubistava i kidnapovanja novinara bilo velikih propusta.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane