Vesti
Hronika

UNS otkrio još jedno ubistvo novinara na Kosovu

Udruženje novinara Srbije otkrilo je da je novinar RTV Priština Krist Gegaj ubijen u Istoku, septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga, a njegovo ime se do sada nije nalazilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.

Iako je Gegaj kao TV novinar bio poznata ličnost, mediji o njegovom ubistvu nisu izveštavali, a UNS je istražujući ovaj slučaj ustanovio da većina njegovih kolega nije znala da je ubijen.

Ime Krista Gegaja novo je u UNS-ovom Dosijeu o ubijenim i nestalim novinarima koji za područje Kosova u periodu od 1998. do 2005. godine sada ima evidentiranih 14 ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika. Ni za jedan od tih tragičnih slučajeva odgovorni nisu procesuirani.

Krist Gegaj je bio jedan od dvojice komentatora i urednik u programu na albanskom jeziku RTV Priština. Uređivao je Dnevnik i vesti na radiju i televiziji.

Prema informacijama do kojih je došao UNS, Krist Gegaj je nestao 12. septembra 1999, tri meseca nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Tog dana, oko 7 ujutru, izveo je stoku na imanje, na 200 metara od kuće. Od tada više nije viđen živ. Porodica i prijatelji, tražili su ga satima, a oko 22 sata nestanak su prijavili na najbližem kontrolnom punktu Kfora. Vojnici su im rekli da sutra odu u bazu Kfora u Istok.

Sutradan, 13. septembra 1999. u obližnjoj reci pronađeno je Gegajevo telo, dva kilometara od kuće. U njega je pucano, a ubijen je mecima u glavu i srce. U obližnjem žbunu, Kfor je našao konzerve koka-kole.

Dve nedelje pre ubistva, trojica muškaraca su više puta viđena u blizini Gegajeve kuće. Spazila su ih deca koja su čuvala stoku i opisala kao dvojicu veoma visokih i jednog nižeg muškarca. Dvojica su bila obučena u crno, a treći je nosio braon pantalone i crnu košulju. Jedan od njih obratio se nećaki Krista Gegaja i pitao je da li je sama ili je i on sa njom.

Bivši generalni direktor RTV Priština Miladin Jović kaže da nema sumnje da je ovo politički motivisano ubistvo.

"Takvih koji su bili lojalni Srbiji gotovo da nema. Ili su ubijeni ili su morali da odu sa Kosova i Metohije", zaključuje on.

Krist Gegaj je karijeru započeo kao nastavnik. Bio je član predsedništva Saveza komunista Kosova i izvršni sekretar u pokrajinskom komitetu Saveza komunista. Kada se Savez komunista transformisao u Socijalističku partiju Srbije svi članovi su po automatizmu uključeni u rad nove stranke. Gegaj je iz pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova prešao da radi u RTV Priština kao novinar i urednik.Ostale vesti

Pokušaj krađe u Gračanici, policija traga za počiniocem
U Gračanici se sinoć malo pre 20 sati dogodio pokušaj krađe. Na meti se našla porodica Miloša Andrejevića koji je bio na službenom putu, a čija se supruga, Aleksandra, nalazila u kući u trenutku kada je provalnik ušao, javlja RTV Gračanica.
  • 04.03.2021
Nastradao zaposleni u rudniku

Rudar B. Č. poginuo je na radilištu rudnika "Crnac" u Leposaviću, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 03.03.2021
Protest u Gračanici šesto veče zaredom

Više desetina mladih, kao i roditelji privedenih mladića, okupili su se šestu noć zaredom ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku pritvorenim dečacima.

  • 01.03.2021
Policija izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 01.03.2021
Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021