Vesti
Hronika

Umrla Medlin Olbrajt

Medlin Olbrajt, prva žena američki državni sekretar, umrla je danas u 84. godini, potvrdila je Olbrajt Stonbridž Grupa, prenosi CNN. Olbrajtova je preminula od raka, okružena porodicom.
Umrla Medlin Olbrajt
Medlin Olbrajt (Foto Profimedia)

Ona je bila centralna figura administracije Bila Klintona, prvo kao američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a potom glavni diplomata administracije u njegovom drugom mandatu kao predsednika SAD,

Olbrajtova je ohrabrivala proširenje NATO; zagovarala intervenciju Alijanse na Balkanu kako bi se zaustavio genocid i etničko čišćenje, zalagala se za smanjivanje širenja nuklearnog naoružanja i zagovarala ljudska prava i demokratiju, navodi se u saopštenju koje prenosi CNN.

Ona je bila lice američke spoljne politike u dekadi posle završetka Hladnog rata i rata protiv terorizma, koji je usledio posle napada 11. septembra 2001. godine, navodi američka TV mreža.

Kosovski Albanci Medlin Olbrajt smatraju velikim prijateljem Kosova i njegove samostalnosti, a su u Prištini postavili bistu u njenu čast. Otkrivanju biste prisustvovali su Olbrajtova i bivši američki predsednik Bil Klinton. Ostale vesti

Aleksandar Ivanović: Neko ima interes da istraga o ubistvu ostane u fioci
Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, smatra da bi osnivanje anketnog odbora u parlamentu moglo da pomeri ovaj slučaj sa mrtve tačke, ali i da očigledno neko ima interes da rasvetljavanje Oliverovog ubistva tapka u mestu.
  • 11.08.2022
Protesti vlasnika prodavnica u Velikoj Hoči
U znak protesta zbog pljački prodavnica koje se ponavljaju u dva navrata za manje od dva meseca, vlasnici trgovinskih radnji u Velikoj Hoči su od danas zatvorili svoje radnje.
  • 10.08.2022
Kod Prištine uhapšen muškarac, zaplenjeno preko 27 kilograma marihuane
U okviru akcije Kosovske policije, u selu Mramor kod Prištine, uhapšen je muškarac kod koga je pronađeno više od 27 kilograma marihuane.
  • 09.08.2022
Petković sa porodicom momka uhapšenog na Gazimestanu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se sastao sa porodicom Nikole Nedeljkovića, koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu.
  • 09.08.2022
Tužilaštvo: Nastavlja se inspekcijski nadzor na Brezovici

Na području Brezovice i danas se vrši inspekcijski nadzor u cilju istrage o nelegalnoj gradnji u zoni Nacionalnog parka, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

  • 09.08.2022
Slabiji zemljotres kod Ulcinja
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je u 7.33h registrovao slab zemljotres, sa epicentrom na tri kilometra jugozapadno od Ulcinja.
  • 09.08.2022