Vesti
Hronika

Ukinut kućni pritvor trojici mladića

Trojica mladića za koje je predložen kućni pritvor zbog učestvovanja u tuči ispred škole u Lapljem Selu se, kao i njihovi prethodno pušteni drugovi, oslobađaju kućnog pritvora na osnovu novog rešenja Osnovnog suda u Gračanici, kazao je za RTV Kim advokat Negovan Šaranović.
Ukinut kućni pritvor trojici mladića
Odeljenje Osnovnog suda u Gračanici (Foto Kim)

„Prema trojici osumnjičenih, Marku Ristiću, Čedomiru Živkoviću i Lazaru Karadžiću sudija za prethodni postupak je nakon održanog ročišta doneo odluku da se odbija izmenjen zahtev Osnovnog tužilaštva u Prištini tako što se i oni oslobađaju pritvora i puštaju na slobodu“, rekao je advokat Šaranović koji zastupa Lazara Karadžića.

On je napomenuo da ne zna da li će biti podignuta optužnica u daljem toku postupka.

„Ukoliko se to desi, advokati odbrane će nastupati u skladu sa zakonom. Ne bih da prejudiciram, ali ja sam zastupao stav da moj branjenik Lazar Karadžić nije imao osnova da bude osumnjičen, takođe ni pitvoren, što je ovom odlukom i dokazano“, rekao je advokat.

Njegov kolega Predrag Miljković je kazao da je „zadovoljan odlukom suda koja je osnovana“.

„Postupak ide u redovnu proceduru. Smatram da ni prvobitno nije bilo potrebe za određivanjem bilo kakvih mera. U pitanju je jedno lakše krivično delo, nadam se da će tužilaštvo preduzeti sve istražne radnje. Ukoliko se desi da podignu optužnicu, naravno da ćemo nastaviti sa postupkom i zastupati interese naših klijenata. Međutim, smatram da je danas sud pravilno odlučio tako što je ukinuo meru sudskog pritvora“, istakao je on.

Siniša, otac Čedomira Živkovića, ističe da je napokon zadovoljan presudom.

„Deca su u pritvoru već 16 dana, zadovoljni smo presudom. Za sada nema krivičnih prijava, ali videćemo šta će se kasnije desiti“, rekao je on.

Podsetimo, u tuči ispred škole u Lapljem Selu su 22. februara poveđena dvojica mladića, od kojih je jedan maloletan. Nakon hapšenja i određivanja pritvora sedmorici momaka, njihovi roditelji, ali i školski drugovi održavali su proteste u cilju njihovog oslobađanja.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021