Vesti
Hronika

Uhapšeno 14 lica zbog upada u računarske sisteme, prevare i pranja novca

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova pripadnici Sektora za istraživanje sajber kriminala Kosovske policije (KP) sproveli su akciju u nekoliko prostorija ’Kol-centra’ (Call centar) u više prištinskih naselja i uhapsili 14 osumnjičenih na delu, među kojima i glavnog osumnjičenog koji nije državljanin Kosova. Po nalogu državnog tužioca, njima je određeno zadržavanje do 48 sati.
Uhapšeno 14 lica zbog upada u računarske sisteme, prevare i pranja novca
Ilustracija (Foto Pixabay)

Postoji osnovana sumnja da su ova lica registrovala firmu "Kol centar" na Kosovu i preko nje telefonom komunicirala sa građanima različitih zemalja, uključujući i Nemce. Oni su varali oštećene tako što su ih navodili na ulaganje u razne digitalne platforme. Za izvršenje prevare, osumnjičeni su koristili i računarske sisteme, softvere za daljinski pristup, te pravili i upotrebljavali razne veb sajtove, navedeno je u zajedničkom saopštenju prosleđenom medijima iz Specijalnog tužilaštva i KP.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su ovim radnjama izvršili sledeća krivična dela: pristup računarskim sistemima iz člana 327, prevara iz člana 323. i pranje novca iz člana 302.

Tokom akcije su kao dokazi oduzeti različiti predmeti koji će se koristiti u daljem postupku protiv njih: dva automobila, 167 desktop računara, tri laptop računara, 21 mobilni telefon, dva DVR-a, dva HDD-a, dve USB memorijske kartice, razna dokumenta i drugi elektronski dokazi relevantni za slučaj.

Iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da je višemesečna istraga ovog slučaja sprovedena u saradnji sa nemačkim vlastima.Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

  • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023