Vesti
Hronika

Uhapšeno 14 lica zbog upada u računarske sisteme, prevare i pranja novca

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova pripadnici Sektora za istraživanje sajber kriminala Kosovske policije (KP) sproveli su akciju u nekoliko prostorija ’Kol-centra’ (Call centar) u više prištinskih naselja i uhapsili 14 osumnjičenih na delu, među kojima i glavnog osumnjičenog koji nije državljanin Kosova. Po nalogu državnog tužioca, njima je određeno zadržavanje do 48 sati.
Uhapšeno 14 lica zbog upada u računarske sisteme, prevare i pranja novca
Ilustracija (Foto Pixabay)

Postoji osnovana sumnja da su ova lica registrovala firmu "Kol centar" na Kosovu i preko nje telefonom komunicirala sa građanima različitih zemalja, uključujući i Nemce. Oni su varali oštećene tako što su ih navodili na ulaganje u razne digitalne platforme. Za izvršenje prevare, osumnjičeni su koristili i računarske sisteme, softvere za daljinski pristup, te pravili i upotrebljavali razne veb sajtove, navedeno je u zajedničkom saopštenju prosleđenom medijima iz Specijalnog tužilaštva i KP.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su ovim radnjama izvršili sledeća krivična dela: pristup računarskim sistemima iz člana 327, prevara iz člana 323. i pranje novca iz člana 302.

Tokom akcije su kao dokazi oduzeti različiti predmeti koji će se koristiti u daljem postupku protiv njih: dva automobila, 167 desktop računara, tri laptop računara, 21 mobilni telefon, dva DVR-a, dva HDD-a, dve USB memorijske kartice, razna dokumenta i drugi elektronski dokazi relevantni za slučaj.

Iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da je višemesečna istraga ovog slučaja sprovedena u saradnji sa nemačkim vlastima.Ostale vesti

Apelacioni sud usvojio žalbu, Nikola Nedeljković uskoro na slobodi
Apelacioni sud Kosova usvojio je žalbu u predmetu Nikole Nedeljkovića kojom je kaznu prvostepene presude Osnovnog suda od osam meseci, zbog navodnog izricanja etničke mržnje i netrpeljivosti smanjio na šest meseci. U kaznu se uračunava vreme koje je Nikola proveo u pritvoru od 28. juna 2022. godine, kazala je za Kim advokatica Jovana Filipović.
  • 06.12.2022
Sedamnaestogodišnji fudbaler Trepče preminuo na terenu
Sedamnaestogodišnji fudbaler juniorske ekipe Trepče ’89 E.K. preminuo je danas na fudbalskom terenu nakon što je doživeo srčani udar.
  • 03.12.2022
Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022