Vesti
Hronika

Uhapšeno 12 osoba zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama

Specijalne jedinica Policije Kosova sprovele su akcije na više lokacija širom Kosova u kojima je 12 lica uhapšeno zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama.
Uhapšeno 12 osoba zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama
Sa konferencije (Foto Anadolija)

Policijska akcija započela je ujutru hapšenjem nekoliko osoba u Agenciji za poljoprivredni razvoj u okviru Ministarstva poljoprivrede, a bilo je hapšenja i u nekim opštinama.

Glavni državni tužilac Kosova Aleksandar Ljumezi saopštio je na konferenciji za novinare da je jutros sprovedena akcija na više lokacija i tom prilikom je uhapšeno 12 osoba i zaplenjen je dokazni materijal.

„Tokom ove akcije uhapšeno je 12 ljudi, 10 su službenici i još dvojica državljana Kosova koji su pomagali zvaničnicima na razne načine. Oni su osumnjičeni za nekoliko krivičnih dela, zloupotrebu subvencija, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, primanje i davanje mita”, kazao je Ljumezi.

Po njegovim rečima, prikupljanje dokaza je započeto u januaru i obavljeno je tajno nadgledanje, a potom je data naredba za pretres nekoliko lokala. On je naveo da su prilikom pretresa zaplenjeni veća suma novca, kao i vozila, laptovovi i telefoni koji mogu biti dokazni materijal.

Istovremeno, direktor za ekonomski kriminal Policije Kosova Nazmi Sahiti rekao je da je zaplenjeno oko 400 hiljada evra u kućama osumnjičenih.

„Tokom današnjeg dana zaplenjena je velika količina novca, oko 400 hiljada evra, ne znamo tačno, ali suma se vrti oko ove cifre. Bilo je pretresa u Agenciji za poljoprivredni razvoj u Prištini i u nekim drugim institucijama u opštinama kao što su Istok, Gnjilane, Lipljan i Peć“, naglasio je Sahiti.

Prema njegovim rečima, na osnovu informacija Tužilaštva zaplenjeni novac ima veze sa zloupotrebom dužnosti i službenog ovlašćenja.

Akcija će, kako je rečeno, biti nastavljena i narednih dana.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021