Vesti
Hronika

Uhapšeno 12 osoba zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama

Specijalne jedinica Policije Kosova sprovele su akcije na više lokacija širom Kosova u kojima je 12 lica uhapšeno zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama.
Uhapšeno 12 osoba zbog malverzacija sa poljoprivrednim subvencijama
Sa konferencije (Foto Anadolija)

Policijska akcija započela je ujutru hapšenjem nekoliko osoba u Agenciji za poljoprivredni razvoj u okviru Ministarstva poljoprivrede, a bilo je hapšenja i u nekim opštinama.

Glavni državni tužilac Kosova Aleksandar Ljumezi saopštio je na konferenciji za novinare da je jutros sprovedena akcija na više lokacija i tom prilikom je uhapšeno 12 osoba i zaplenjen je dokazni materijal.

„Tokom ove akcije uhapšeno je 12 ljudi, 10 su službenici i još dvojica državljana Kosova koji su pomagali zvaničnicima na razne načine. Oni su osumnjičeni za nekoliko krivičnih dela, zloupotrebu subvencija, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, primanje i davanje mita”, kazao je Ljumezi.

Po njegovim rečima, prikupljanje dokaza je započeto u januaru i obavljeno je tajno nadgledanje, a potom je data naredba za pretres nekoliko lokala. On je naveo da su prilikom pretresa zaplenjeni veća suma novca, kao i vozila, laptovovi i telefoni koji mogu biti dokazni materijal.

Istovremeno, direktor za ekonomski kriminal Policije Kosova Nazmi Sahiti rekao je da je zaplenjeno oko 400 hiljada evra u kućama osumnjičenih.

„Tokom današnjeg dana zaplenjena je velika količina novca, oko 400 hiljada evra, ne znamo tačno, ali suma se vrti oko ove cifre. Bilo je pretresa u Agenciji za poljoprivredni razvoj u Prištini i u nekim drugim institucijama u opštinama kao što su Istok, Gnjilane, Lipljan i Peć“, naglasio je Sahiti.

Prema njegovim rečima, na osnovu informacija Tužilaštva zaplenjeni novac ima veze sa zloupotrebom dužnosti i službenog ovlašćenja.

Akcija će, kako je rečeno, biti nastavljena i narednih dana.



Ostale vesti

Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021