Vesti
Hronika

Uhapšeni u slučaju Ivanovića Milan Mihailović bivši pripadnik Žandarmerije

Milan Mihailović Pop, bivši pripadnik srpske Žandarmerije, uhapšen je 19. oktobra, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, pod sumnjom da je pripadao kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.
 • 01.11.2022
 • 15:10 h
 • Hronika
 • izvor: Gazeta express, Kossev, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 347
Uhapšeni u slučaju Ivanovića Milan Mihailović bivši pripadnik Žandarmerije
Mesto ubistva Olivera Ivanovića (Foto arhiva Kim)

Milan Mihajlović Pop, bivši pripadnik odreda srpske Žandarmerije, uhapšen je 19. oktobra, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, pod sumnjom da je pripadao kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića. Njega su kasno uveče, u porodičnoj kući u Leposaviću, uhapsili pripadnici Kosovske bezbednosne službe naoružani dugim cevima, koji su na lice mesta stigli civilnim vozilima.

Mihailoviću je u petak određen pritvor od 30 dana u Osnovnom sudu u Prištini, potvrdio je za NIN njegov advokat Miodrag Brkljač, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu u Gnjilanu.

Posle tri godine provedene u Žandarmeriji, Mihailović je raspoređen u Policijsku upravu Kosovska Mitrovica. Mihailović više puta viđen u društvu bivšeg ministra za KiM, Gorana Bogdanovića, koji je posećivao Kosovo.

U Policijskoj upravi K.Mitrovica bio je zaposlen sve do početka procesa integracije srpske policije sa Severa u Policijsku službu Kosova, odnosno nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Mihailović tada nije integrisan u Kosovsku policiju.

Ime Mihailovića se na više mesta pominje u optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, koja je, četiri i po godine jedini zvanični pravni akt izdat za slučaj ubistva Ivanovića.

Prema iskazu zaštićenog svedoka tužilaštva označenog kao B1, Mihailović je tokom 2017. godine bio u stalnom kontaktu sa Milanom Radoičićem i smatran je njegovim poverenikom.

U pitanju je leto 2017. godine i vreme parlamentarnih izbora, neposredno uoči lokalnih izbora na Kosovu, kada se na Severu Kosova dešavaju višestruki napadi na objekte opozicionih partija, a opozicionim političarima se pale automobili.

Ovaj svedok (B1) je rekao da mu je Mihailović ozbiljno pretio tokom jednog od kasnijih razgovora u kome se pominje i preminuli Oliver Ivanović, zbog čega je tražio da mu se obezbedi kuća.

Isti svedok je naveo i da, prema njegovim saznanjima, Mihailović nije bio u Leposaviću 16. i 17. januara 2018. godine, što je ovom svedoku, kako se navodi u optužnici, bilo čudno.

Prema informacijama koje su kosovskim medijima dospele iz Specijalnog tužilaštva, Mihailović je bio nedostupan kosovskim vlastima u periodu od 2019. godine, kada je za njim raspisana poternica, što je on negirao u svom prvom iskazu pred sudom u petak, 21. septembra.

Milan Mihailović nalazi se i na spisku osoba kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

On se i ranije pominjao kao jedan od osumnjičenih u ovom slučaju, ali nije bio obuhvaćen optužnicom.

Mihailović je jedan od devet saradnika Zvonka Veselinovića koji su radili za njega ili u njegovo ime, takođe sankcionisanih od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Hapšenje je izvršeno po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova.

Iz tužilaštva je saopšteno da će protiv istog lica biti nastavljen postupak po Zakoniku o krivičnom postupku, gde će u zakonskim rokovima biti podnet zahtev za određivanje mere pritvora, kako bi se krivični postupak mogao nastaviti bez preprekama.Ostale vesti

Apelacioni sud usvojio žalbu, Nikola Nedeljković uskoro na slobodi
Apelacioni sud Kosova usvojio je žalbu u predmetu Nikole Nedeljkovića kojom je kaznu prvostepene presude Osnovnog suda od osam meseci, zbog navodnog izricanja etničke mržnje i netrpeljivosti smanjio na šest meseci. U kaznu se uračunava vreme koje je Nikola proveo u pritvoru od 28. juna 2022. godine, kazala je za Kim advokatica Jovana Filipović.
 • 06.12.2022
Sedamnaestogodišnji fudbaler Trepče preminuo na terenu
Sedamnaestogodišnji fudbaler juniorske ekipe Trepče ’89 E.K. preminuo je danas na fudbalskom terenu nakon što je doživeo srčani udar.
 • 03.12.2022
Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
 • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
 • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

 • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
 • 01.12.2022