Vesti
Hronika

Uhapšeni Srbin i Albanac, protivnici gradnje mini-hidroelektrane

Regionalna istražna jedinica Kosovske policije iz Uroševca juče je u selu Donja Bitinja kod Štrpca, izvršila pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini-hidrocentrale u ovom mestu.
Uhapšeni Srbin i Albanac, protivnici gradnje mini-hidroelektrane
Nastavak gradnje kod Obe reke (Foto Radio Kosovo)

Vest je za KoSSev potvrdio komandir policijske stanice u Štrpcu, Dragan Ivanović. Međutim, brat uhapšenog Srbina tvrdi da je umesto njegovog srednjeg brata, čije se ime nalazilo na nalogu za privođenje, uhapšen najmlađi brat, koji pri tom boluje od dečje paralize.

U selu Donja Bitinja već neko vreme izvode se radovi na izgradnji mini-hidrocentrale kojoj se mnogobrojni meštani ovog, ali i susednog sela protive, te redovno organizuju proteste. U tom protestu zajedno učestvuju stanovnici i srpske i albanske nacionalnosti.

Ivanović je u izjavi za KoSSev rekao da su u poslednjih nekoliko meseci zapaljena dva bagera kojima su izvođeni radovi.

Danas su pripadnici Kosovske policije priveli dvojicu muškaraca iz Donje Bitinje, upravo na osnovu sumnje, kako je dalje rekao, da su oni navodno podmetnuli požar, kao i zbog navodnih „pretnji prema nekim licima“.

Tokom akcije je izvršen pretres kuća u kojima žive osumnjičeni, a njima je danas određen i četrdesetosmočasovni pritvor.

Akciju je, inače, sprovela regionalna istražna jedinica, zbog toga što je u pitanju „velika vrednost pričinjene štete“, objasnio je Ivanović.

Ranije juče, hapšenje je potvrdio i Zoran Stanković, koji se portalu KoSSev predstavio kao brat jednog od privedenih.

Međutim, on tvrdi da je uhapšena pogrešna osoba.

„Na nalogu je stajalo ime mog srednjeg brata A.S. a oni su priveli mog najmlađeg brata koji od detinjstva još boluje od dečje paralize“, u telefonskom razgovoru rekao je, kako se predstavio – Zoran Stanković.

Štaviše, prema njegovim rečima, u toku hapšenja njegovog brata, došlo je navodno do prekomerne upotrebe sile, kada je, kako svedoči, tokom pretresa kuće, jedan od pripadnika specijalne jedinice kundakom navodno udario po ruci njegovu majku. U trenutku kada je KoSSev sa njim razgovarao telefonom, potvrdio je da su bili na putu ka lekaru.

Ovaj potez policije ocenio je kao „čisto zastrašivanje“.

Međutim, komandir Dragan Ivanović, sinoć nije imao druge detalje o samoj akciji, naglasivši da se nalazi na godišnjem odmoru.

Portparol policije u Prištini, Baki Keljani, se nije javljao na više poziva redakcije KoSSev, a u međuvremenu obratili su se Kosovskoj policiji u Prištini i pisanim putem.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020