Vesti
Hronika

Uhapšeni carinski službenik i lice osumnjičeno za šverc lekova

U utorak uveče uhapšeni su cariniski službenik (B.K.) i jedna osoba (L.S.) osumnjičena za šverc lekova. Kosovska carina je saopštila da su u sumnjivom vozilu pronađene značajne količine lekova, dok je u skladištu uhapšenih pronađeno oko 17 hiljada ilegalnih lekova: 923 pakovanja i 359 različitih vrsta lekova.
Uhapšeni carinski službenik i lice osumnjičeno za šverc lekova
Ilustracija (Foto Kosova Press)

"Carinske jedinice su sinoć pronašle određene količine lekova u vozilu u blizini prelaza i na osnovu sumnje, jedna osoba i carinski službenik su uhapšeni. U večernjim satima, carinici su nakon zaustavili sumnjivo vozilo zbog mogućeg šverca lekova. Nakon zaustavljanja vozila, u prtljažniku je pronađena značajna količina lekova. Na osnovu daljih indicija, službenici carinske istrage uspeli su da otkriju da dotična osoba takođe poseduje improvizovano privatno skladište na podzemnom parkingu u Prištini. Postupajući po ovim indikacijama, a po smernicama Osnovnog tužilaštva Uroševca, carinici su ušli u ovo skladište, gde su pronašli značajnu zalihu ilegalnih lekova", navodi se u saopštenju za medija Carine Kosova.

Dalje se navodi da je "na osnovu pronađenih dokaza i prema nalogu tužioca Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, utvrđena osnovana sumnja da je dežurni carinik umešan u šverc. U ovom slučaju, carinski istražitelji su, po nalogu tužioca, uhapsili carinika, kao i sumnjivu osobu, dok su svi ilegalni lekovi zaplenjeni".

Protiv uhapšenog carinskog službenika će odmah biti pokrenuta istraga, kao i istraga o upravljačkoj odgovornosti njegovog nadzornika.

"Suspenzija odgovornog službenika obaviće se trenutno, a biće pokrenuta i istraga o upravljačkoj odgovornosti nadzornika dotičnog službenika. Carina Kosova uverava javnost da visoko cenimo zdravlje svojih građana i bezbednost proizvoda jer se borimo protiv svih oblika zloupotrebe službene dužnosti", zaključuje se u saopštenju za medije.

Carina poziva građane da prijave slučajeve krijumčarenja i korupcije putem besplatnih poziva na broj 0800 50095.

Tužilaštvo o uhapšenima

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, po nalogu tužioca je pritvorilo dvoje osumnjičenih, B.K. i L.S, na od 48 sati.

Sumnja se da je okrivljeni B.K. tokom 2020-2021. na graničnom prelazu u Đeneral Janković (Elez han), u svojstvu službenog lica kao carinski službenik, pribavio protivpravnu imovinsku korist za sebe ili za drugo lice - okrivljenog L.S., neispunjavanjem neispunjavanjem službene dužnosti, na način da dok je na dužnosti obaveštavao okrivljenog L.S. o vremenu kada je raspoređen na kontroli vozila i građana prilikom prelaska granice, čime je omogućavao okrivljenom da pređe prelaz krijumčareći robu kroz Severnu Makedoniju do Kosova, a da ne podleže zakonskoj kontroli, kojom je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i primanje mita.

Drugi okrivljeni L.S. je tokom 2020-2021. godine na graničnom prelazu Đeneral Janković (Elez han) prevozio robu izbegavajući carinsku kontrolu, jer ga je prethodno obavestio tuženi carinik B.K. da kada dežura na prelazu, može da švercuje robu (lekove) ne podležući zakonskoj kontroli. Lekove je potom prodavao i distribuirao u različitim apotekama na Kosovu, čime je izvršio krivična dela šverc robe i podmićivanjeprema članu 422 ZKPRK.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu će u zakonskom roku protiv B.K. i L.S. podneti zahtev za određivanje pritvora u Osnovnom Sudu u Uroševcu.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021