Vesti
Hronika

Uhapšeni carinski službenik i lice osumnjičeno za šverc lekova

U utorak uveče uhapšeni su cariniski službenik (B.K.) i jedna osoba (L.S.) osumnjičena za šverc lekova. Kosovska carina je saopštila da su u sumnjivom vozilu pronađene značajne količine lekova, dok je u skladištu uhapšenih pronađeno oko 17 hiljada ilegalnih lekova: 923 pakovanja i 359 različitih vrsta lekova.
Uhapšeni carinski službenik i lice osumnjičeno za šverc lekova
Ilustracija (Foto Kosova Press)

"Carinske jedinice su sinoć pronašle određene količine lekova u vozilu u blizini prelaza i na osnovu sumnje, jedna osoba i carinski službenik su uhapšeni. U večernjim satima, carinici su nakon zaustavili sumnjivo vozilo zbog mogućeg šverca lekova. Nakon zaustavljanja vozila, u prtljažniku je pronađena značajna količina lekova. Na osnovu daljih indicija, službenici carinske istrage uspeli su da otkriju da dotična osoba takođe poseduje improvizovano privatno skladište na podzemnom parkingu u Prištini. Postupajući po ovim indikacijama, a po smernicama Osnovnog tužilaštva Uroševca, carinici su ušli u ovo skladište, gde su pronašli značajnu zalihu ilegalnih lekova", navodi se u saopštenju za medija Carine Kosova.

Dalje se navodi da je "na osnovu pronađenih dokaza i prema nalogu tužioca Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, utvrđena osnovana sumnja da je dežurni carinik umešan u šverc. U ovom slučaju, carinski istražitelji su, po nalogu tužioca, uhapsili carinika, kao i sumnjivu osobu, dok su svi ilegalni lekovi zaplenjeni".

Protiv uhapšenog carinskog službenika će odmah biti pokrenuta istraga, kao i istraga o upravljačkoj odgovornosti njegovog nadzornika.

"Suspenzija odgovornog službenika obaviće se trenutno, a biće pokrenuta i istraga o upravljačkoj odgovornosti nadzornika dotičnog službenika. Carina Kosova uverava javnost da visoko cenimo zdravlje svojih građana i bezbednost proizvoda jer se borimo protiv svih oblika zloupotrebe službene dužnosti", zaključuje se u saopštenju za medije.

Carina poziva građane da prijave slučajeve krijumčarenja i korupcije putem besplatnih poziva na broj 0800 50095.

Tužilaštvo o uhapšenima

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, po nalogu tužioca je pritvorilo dvoje osumnjičenih, B.K. i L.S, na od 48 sati.

Sumnja se da je okrivljeni B.K. tokom 2020-2021. na graničnom prelazu u Đeneral Janković (Elez han), u svojstvu službenog lica kao carinski službenik, pribavio protivpravnu imovinsku korist za sebe ili za drugo lice - okrivljenog L.S., neispunjavanjem neispunjavanjem službene dužnosti, na način da dok je na dužnosti obaveštavao okrivljenog L.S. o vremenu kada je raspoređen na kontroli vozila i građana prilikom prelaska granice, čime je omogućavao okrivljenom da pređe prelaz krijumčareći robu kroz Severnu Makedoniju do Kosova, a da ne podleže zakonskoj kontroli, kojom je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i primanje mita.

Drugi okrivljeni L.S. je tokom 2020-2021. godine na graničnom prelazu Đeneral Janković (Elez han) prevozio robu izbegavajući carinsku kontrolu, jer ga je prethodno obavestio tuženi carinik B.K. da kada dežura na prelazu, može da švercuje robu (lekove) ne podležući zakonskoj kontroli. Lekove je potom prodavao i distribuirao u različitim apotekama na Kosovu, čime je izvršio krivična dela šverc robe i podmićivanjeprema članu 422 ZKPRK.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu će u zakonskom roku protiv B.K. i L.S. podneti zahtev za određivanje pritvora u Osnovnom Sudu u Uroševcu.Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021