Vesti
Hronika

Uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao potvrdu o statusu veterana OVK

U jeku svakodnevnih napisa prištinskih medija o „lažnim veteranima“ – slučaju u kom se, prema optužnici tužilaštva, dovodi u pitanje status „veterana OVK“ za više od 19000 ljudi, Kosovska policija saopštila je da je uhapsila još jednu osobu okrivljenu za falsifikovanje potvrde o upravo ovom statusu.
Uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao potvrdu o statusu veterana OVK
Ilustracija (Foto: Zeri)

Poručuju da su informaciju da je određeno lice falsifikovalo potvrdu o statusu veterana OVK dobili pre dva dana.

Nakon sprovedene istrage, juče je uhapšen L. D. Njemu se na teret stavljaju krivična dela „Falsifikovanje dokumenata“ i „Prevara“.

Nakon ispitivanja određen mu je 48-časovni pritvor, a iz policije navode da postoji sumnja da su i druga lica umešana u ovaj slučaj.

Ovo nije prvi slučaj falsifikovanja potvrde o statusu veterana OVK.

Četrnaestog marta, kako se navodi u saopštenju policije, povodom sumnje da su izvršile ova krivična dela, uhapšene su tri osobe.

Prema saopštenju kosovskog tužilaštva iz kasnog leta prošle godine, usled dugogodišnjih nezakonitih isplata navodnim veteranima, budžet Kosova oštećen je za 68.153.533.14 evra.

Tada je podignuta optužnica za 11 lica, među kojima i za visoke komandante OVK, uključujući bivšeg komandanta OVK, generala Agima Čekua.

Optužnicu je u avgustu podneo bivši tužilac Eljez Bljakaj, koji je podneo ostavku navodeći pretnje i zastrašivanje zbog istraživanja navodnih nepravilnosti tokom ovog procesa i pobegao u SAD.

Tužilaštvo je takođe zatražilo od Vlade da prestane da plaća državnu penziju svim ljudima za koje se sumnja da su falsifikovali dokumente. Prema optužnici, a zbog nezakonitih penzija za lažne veterane OVK, budžet Republike Kosovo je oštećen do 68.153.533.14 evra. Bivši tužilac Bljakaj šokirao je javno mnjenje na Kosovu nakon što je podneo ostavku i pobegao u SAD, rekavši da mu se pretilo i da je bio zastrašivan tokom istrage ovog slučaja. Nakon ostavke, Bljakaja je kritikovao premijer Ramuš Haradinaj koji ga je nazvao „lopovom“.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020