Vesti
Hronika

Uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao potvrdu o statusu veterana OVK

U jeku svakodnevnih napisa prištinskih medija o „lažnim veteranima“ – slučaju u kom se, prema optužnici tužilaštva, dovodi u pitanje status „veterana OVK“ za više od 19000 ljudi, Kosovska policija saopštila je da je uhapsila još jednu osobu okrivljenu za falsifikovanje potvrde o upravo ovom statusu.
Uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao potvrdu o statusu veterana OVK
Ilustracija (Foto: Zeri)

Poručuju da su informaciju da je određeno lice falsifikovalo potvrdu o statusu veterana OVK dobili pre dva dana.

Nakon sprovedene istrage, juče je uhapšen L. D. Njemu se na teret stavljaju krivična dela „Falsifikovanje dokumenata“ i „Prevara“.

Nakon ispitivanja određen mu je 48-časovni pritvor, a iz policije navode da postoji sumnja da su i druga lica umešana u ovaj slučaj.

Ovo nije prvi slučaj falsifikovanja potvrde o statusu veterana OVK.

Četrnaestog marta, kako se navodi u saopštenju policije, povodom sumnje da su izvršile ova krivična dela, uhapšene su tri osobe.

Prema saopštenju kosovskog tužilaštva iz kasnog leta prošle godine, usled dugogodišnjih nezakonitih isplata navodnim veteranima, budžet Kosova oštećen je za 68.153.533.14 evra.

Tada je podignuta optužnica za 11 lica, među kojima i za visoke komandante OVK, uključujući bivšeg komandanta OVK, generala Agima Čekua.

Optužnicu je u avgustu podneo bivši tužilac Eljez Bljakaj, koji je podneo ostavku navodeći pretnje i zastrašivanje zbog istraživanja navodnih nepravilnosti tokom ovog procesa i pobegao u SAD.

Tužilaštvo je takođe zatražilo od Vlade da prestane da plaća državnu penziju svim ljudima za koje se sumnja da su falsifikovali dokumente. Prema optužnici, a zbog nezakonitih penzija za lažne veterane OVK, budžet Republike Kosovo je oštećen do 68.153.533.14 evra. Bivši tužilac Bljakaj šokirao je javno mnjenje na Kosovu nakon što je podneo ostavku i pobegao u SAD, rekavši da mu se pretilo i da je bio zastrašivan tokom istrage ovog slučaja. Nakon ostavke, Bljakaja je kritikovao premijer Ramuš Haradinaj koji ga je nazvao „lopovom“.



Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređeno jedno lice
U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem je povređeno jedno lice, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 07.10.2022
Preminula novinarka Gorica Nešović
Poznata radio voditeljka i novinarka, Gorica Nešović preminula je danas je u 58. godini.
  • 06.10.2022
Tužilaštvo traži novo pokretanje postupka protiv poslanika zbog bacanja suzavca u Skupštini
Osnovno tužilaštvo u Prištini traži ponovno pokretanje predmeta protiv ministarke pravde i nekadašnje poslanice Samoopredeljenja Aljubljene Hadžiju, Palj Ljekaja, Donike Kadaj Bijupi i Bese Baftiu zbog bacanja suzavca u Skupšitni Kosova 2016. godine.
  • 06.10.2022
Oskrnavljen još jedan spomenik u Klokotu
Na pravoslavnom groblju u Klokotu oskrnavljen je još jedan nadgrobni spomenik, saznaje Puls.
  • 06.10.2022
Još tri slučaja silovanja na Kosovu
Kosovskoj policiji za samo 24 časa prijavljena su tri slučaja silovanja – dva u Đakovici i jedan u Uroševcu.
  • 05.10.2022
Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva u Gračanici
Policija Kosova uhapisila je muškarca Dž.I starog 48 godina zbog sumnje da je ranio Ljubomira Mirića u subotu uveče ispred diskoteke u Gračanici.
  • 05.10.2022