Vesti
Hronika

Uhapšen Srbin na Kosovu zbog zločina protiv civila

Kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen Srbin G. S. zbog sumnje da je u saizvršilaštvu sa drugim optuženima počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
Uhapšen Srbin na Kosovu zbog zločina protiv civila
Ilustracija (Foto Rojters)

Specijalno tužilaštvo navodi da "postoji osnovana sumnja da je tokom perioda od 15. i 16. aprila 1999. godine, optuženi G. S. u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u Opštini Lipljan i okolini, uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, najpre proterao albansko civilno stanovništvo iz njihovih domova, a zatim iz porodica koje su pokušavale da pobegnu od napada i nasilja, odvojio na desetine ljudi, koje su potom ubili".

"Ovim radnjama, optuženi G. S., u saizvršilaštvu sa drugim okrivljenima, izvršio je krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo od Osnovnog suda u Prištini da odredi pritvor protiv optuženog G. S., pod sumnjom da je počinio navedeno krivično delo.

"Posle obraćanja Vučića počela hajka na Srbe"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi da je posle obraćanja predsednika Srbije povodom ostavke Ramuša Haradinaja, počela očekivana hajka na Srbe.

Marko Đurić navodi je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti.

"Samo nekoliko sati pošto je predsednik Srbije najavio, počeo je predvidiv i očekivan pritisak i hajka na Srbe na KiM. Očigledna je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i kako bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima", istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudio hapšenje Gorana Stanišića i aktiviranje nekakvih tajnih spiskova i lažnih optužnica privremenih prištinskih institucija, i zatražio njegovo hitno puštanje na slobodu.

Istakao je da je hapšenje Gorana Stanišića "još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba u cilju dovršetka etničkog čišćenja južne srpske pokrajine, naročito severa Kosova i Metohije".

"Svi oni kojima je to cilj moraju da znaju da ni ovaj, kao ni brojni slični raniji pokušaji, neće slomiti čvrstu volju srpskog naroda da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz snažnu podršku svoje države Srbije", poručio je Đurić, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodao je da su Kancelarija za KiM i Republika Srbija, obezbedili svu pravnu pomoć porodici Stanišić.

Juče na administrativnom prelazu Jarinje u popodnevnim satima prištinske institucije uhapsile su Srbina Gorana Stanišića, pod optužbom za navodne ratne zločine, saopštila je Kancelarija za KiM.

Goran Stanišić je raseljeno lice sa KiM i od 1999. godine živi u selu Međulužje kod Mladenovca, u kom živi i Bogdan Mitrović - simbol hapšenja na osnovu tajnih optužnica Prištine i lažnih svedočenja kosmetskih Albanaca.

Stanišić je često dolazio na Kosovo, poslednji put pre mesec dana, i do danas nikakvih problema nije imao prilikom prelaska administrativnih prelaza, ističe direktor Kancelarije za KiM.

 Ostale vesti

Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020
Vozač sa Kosova krijumčario 113 migranata
U Severnoj Makedoniji je uhapšen vozač sa Kosova dok je u kamionu hladnjači krijumčario 113 migranata.
  • 31.05.2020
Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020