Vesti
Hronika

Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova

Aktivisti Socijaldemokratske Partije (PSD) protestovali su danas ispred policijske stanice u centru Prištine, ispisujući na zidu zgrade „Za stranke mitinge, za građane kazne“. Njih 16 je sprovedeno u policijsku stanicu, potvrdila je potom Kosovska policija.
Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je danas ranije javila KosovaPress, aktivisti PSD sukobili su se sa pripadnicima policije ispred policijske stanice u Prištini.

Nol Nuši iz PSD-a rekao je da se nisu okupili kako bi protestovali protiv političkih skupova, već zbog „nepravde koja se čini građanima Kosova“.

Kosovska policija oglasila se potom i potvrdila da je šesnaest lica sprovedeno do policijske stanice zbog ispisivanja grafita na zgradi policije.

Navode da su pripadnici policije savetovali ovoj grupi da ne ispisuju grafite ali i da su isti pokazivali znake agresije, povlačili pripadnike policije, odbijali da poštuju naredbe službenika i ometali ih u vršenju službene dužnosti.

Do stanice je sprovedeno 16 lica koja se ispituju, dok je o slučaju obavešten i nadležni tužilac koji će u koordinaciji sa policijom odrediti naredne radnje u vezi sa ovim slučajem, navode iz policije.

KosovaPress ujedno prenosi da je PSD zahtevala puštanje aktivista ove stranke.

Današnjem incidentu u Prištini prethodili su višednevni napisi prištinskih medija o tome da antikovid mere „ne važe za političare“.

Sve je krenulo nakon što su novi vanredni parlamentarni izbori zakazani za 14. februar, a političke stranke otpočele sa organizovanjem predizbornih skupova sa svojim pristalicama širom Kosova. Na mnogim od ovih skupova, prema pisanju medija, nisu ispoštovane epidemiološke mere – krenuvši od nenošenja maski pa do neodržavanja distance.

Upravo zbog toga je i juče kažnjena vladajuća stranka – LDK u iznosu od 2.000 evra od strane Uprava za inspekciju u Prištini, koja je ujedno upozorila da će svi koji krše mere biti kažnjeni.

Odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti je neposredno pre nego što je saopšteno da je njegova stranka kažnjena poručio da se zakon primenjuje na sve bez izuzetka.

Ujedno je dodao da je on lično organizovao nekoliko sastanaka, ali i da su prisutni nosili maske i trudili se da održe distancu.

O poštovanju antikovid mera tokom predizborne kampanje danas su govorili i predsednica CIK-a, Valjdete Daka, v. d. direktora Kosovske policije, Samedin Mehmeti i v. d. šefa Agencije za hranu i veterinu, Naser Krasnići.

Apelovali su na političke subjekte da poštuju propisane mere i najavili da će policija i inspektorat nastaviti da sprovode Zakon o borbi protiv pandemije koronavirusa.Ostale vesti

Zaštićeni svedok odbio da svedoči na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zaštićeni svedok odustao je od ispitivanja, tvrdeći da je "uplašen za svoj i život svoje porodice", iako je 2018. godine o ubistvu govorio u izjavi tužilaštvu.
  • 25.05.2022
Policajac iz Mitrovice osumnjičen da je oštetio kamere u blizini plantaže marihuane
Inspektori Policijskog inspektorata Kosova uhapsili su sinoć policajca Regionalne direkcije Sever u Mitrovici zbog sumnje za prikrivanje dokaza nakon akcije otkrivanja plantaže marihuane u Izvorima pre dva dana.
  • 25.05.2022
Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022