Vesti
Hronika

Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova

Aktivisti Socijaldemokratske Partije (PSD) protestovali su danas ispred policijske stanice u centru Prištine, ispisujući na zidu zgrade „Za stranke mitinge, za građane kazne“. Njih 16 je sprovedeno u policijsku stanicu, potvrdila je potom Kosovska policija.
Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je danas ranije javila KosovaPress, aktivisti PSD sukobili su se sa pripadnicima policije ispred policijske stanice u Prištini.

Nol Nuši iz PSD-a rekao je da se nisu okupili kako bi protestovali protiv političkih skupova, već zbog „nepravde koja se čini građanima Kosova“.

Kosovska policija oglasila se potom i potvrdila da je šesnaest lica sprovedeno do policijske stanice zbog ispisivanja grafita na zgradi policije.

Navode da su pripadnici policije savetovali ovoj grupi da ne ispisuju grafite ali i da su isti pokazivali znake agresije, povlačili pripadnike policije, odbijali da poštuju naredbe službenika i ometali ih u vršenju službene dužnosti.

Do stanice je sprovedeno 16 lica koja se ispituju, dok je o slučaju obavešten i nadležni tužilac koji će u koordinaciji sa policijom odrediti naredne radnje u vezi sa ovim slučajem, navode iz policije.

KosovaPress ujedno prenosi da je PSD zahtevala puštanje aktivista ove stranke.

Današnjem incidentu u Prištini prethodili su višednevni napisi prištinskih medija o tome da antikovid mere „ne važe za političare“.

Sve je krenulo nakon što su novi vanredni parlamentarni izbori zakazani za 14. februar, a političke stranke otpočele sa organizovanjem predizbornih skupova sa svojim pristalicama širom Kosova. Na mnogim od ovih skupova, prema pisanju medija, nisu ispoštovane epidemiološke mere – krenuvši od nenošenja maski pa do neodržavanja distance.

Upravo zbog toga je i juče kažnjena vladajuća stranka – LDK u iznosu od 2.000 evra od strane Uprava za inspekciju u Prištini, koja je ujedno upozorila da će svi koji krše mere biti kažnjeni.

Odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti je neposredno pre nego što je saopšteno da je njegova stranka kažnjena poručio da se zakon primenjuje na sve bez izuzetka.

Ujedno je dodao da je on lično organizovao nekoliko sastanaka, ali i da su prisutni nosili maske i trudili se da održe distancu.

O poštovanju antikovid mera tokom predizborne kampanje danas su govorili i predsednica CIK-a, Valjdete Daka, v. d. direktora Kosovske policije, Samedin Mehmeti i v. d. šefa Agencije za hranu i veterinu, Naser Krasnići.

Apelovali su na političke subjekte da poštuju propisane mere i najavili da će policija i inspektorat nastaviti da sprovode Zakon o borbi protiv pandemije koronavirusa.Ostale vesti

Zubin Potok: Uhapšen zbog nasilja u porodici
U Zubinom Potoku jedan muškarac je uhapšen nakon što je pokušao fizički da napadne svoje roditelje, saopšteno je danas iz Kosovske policije.
  • 21.01.2021
Tužilaštvo u Mitrovici: Prikupljamo informacije o potencijalnom unosu vakcina na severu Kosova
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je danas da, u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova.
  • 20.01.2021
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 20.01.2021
„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“
Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kaže da nedostaju nove informacije kako bi se napravio pomak u pronalaženju nestalih lica sa područja Kosova.
  • 19.01.2021
Arlov uputio pismo međunarodnim predstavnicima, zbog zabrane ulaska na Kosovo
Predsednik Odbora za pomoć Кosovu i Metohiji iz Banje Luke, humanista Milorad Arlov se putem svog advokata Dejana A. Vasića obratio međunarodnim predstavnicima na Кosovu radi prevazilaženja zabrane kosovske policije.
  • 19.01.2021
Preminuo dr Stevan Baljošević
Profesor dr Stevan Baljošević, poznati jugoslovenski i srpski infektolog, preminuo je u 82. godini posle duže i teške bolesti, javlja Kosovo onlajn.
  • 19.01.2021