Vesti
Hronika

Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova

Aktivisti Socijaldemokratske Partije (PSD) protestovali su danas ispred policijske stanice u centru Prištine, ispisujući na zidu zgrade „Za stranke mitinge, za građane kazne“. Njih 16 je sprovedeno u policijsku stanicu, potvrdila je potom Kosovska policija.
Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je danas ranije javila KosovaPress, aktivisti PSD sukobili su se sa pripadnicima policije ispred policijske stanice u Prištini.

Nol Nuši iz PSD-a rekao je da se nisu okupili kako bi protestovali protiv političkih skupova, već zbog „nepravde koja se čini građanima Kosova“.

Kosovska policija oglasila se potom i potvrdila da je šesnaest lica sprovedeno do policijske stanice zbog ispisivanja grafita na zgradi policije.

Navode da su pripadnici policije savetovali ovoj grupi da ne ispisuju grafite ali i da su isti pokazivali znake agresije, povlačili pripadnike policije, odbijali da poštuju naredbe službenika i ometali ih u vršenju službene dužnosti.

Do stanice je sprovedeno 16 lica koja se ispituju, dok je o slučaju obavešten i nadležni tužilac koji će u koordinaciji sa policijom odrediti naredne radnje u vezi sa ovim slučajem, navode iz policije.

KosovaPress ujedno prenosi da je PSD zahtevala puštanje aktivista ove stranke.

Današnjem incidentu u Prištini prethodili su višednevni napisi prištinskih medija o tome da antikovid mere „ne važe za političare“.

Sve je krenulo nakon što su novi vanredni parlamentarni izbori zakazani za 14. februar, a političke stranke otpočele sa organizovanjem predizbornih skupova sa svojim pristalicama širom Kosova. Na mnogim od ovih skupova, prema pisanju medija, nisu ispoštovane epidemiološke mere – krenuvši od nenošenja maski pa do neodržavanja distance.

Upravo zbog toga je i juče kažnjena vladajuća stranka – LDK u iznosu od 2.000 evra od strane Uprava za inspekciju u Prištini, koja je ujedno upozorila da će svi koji krše mere biti kažnjeni.

Odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti je neposredno pre nego što je saopšteno da je njegova stranka kažnjena poručio da se zakon primenjuje na sve bez izuzetka.

Ujedno je dodao da je on lično organizovao nekoliko sastanaka, ali i da su prisutni nosili maske i trudili se da održe distancu.

O poštovanju antikovid mera tokom predizborne kampanje danas su govorili i predsednica CIK-a, Valjdete Daka, v. d. direktora Kosovske policije, Samedin Mehmeti i v. d. šefa Agencije za hranu i veterinu, Naser Krasnići.

Apelovali su na političke subjekte da poštuju propisane mere i najavili da će policija i inspektorat nastaviti da sprovode Zakon o borbi protiv pandemije koronavirusa.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021