Vesti
Hronika

Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova

Aktivisti Socijaldemokratske Partije (PSD) protestovali su danas ispred policijske stanice u centru Prištine, ispisujući na zidu zgrade „Za stranke mitinge, za građane kazne“. Njih 16 je sprovedeno u policijsku stanicu, potvrdila je potom Kosovska policija.
Uhapšen predsednik Socijaldemokratske partije Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je danas ranije javila KosovaPress, aktivisti PSD sukobili su se sa pripadnicima policije ispred policijske stanice u Prištini.

Nol Nuši iz PSD-a rekao je da se nisu okupili kako bi protestovali protiv političkih skupova, već zbog „nepravde koja se čini građanima Kosova“.

Kosovska policija oglasila se potom i potvrdila da je šesnaest lica sprovedeno do policijske stanice zbog ispisivanja grafita na zgradi policije.

Navode da su pripadnici policije savetovali ovoj grupi da ne ispisuju grafite ali i da su isti pokazivali znake agresije, povlačili pripadnike policije, odbijali da poštuju naredbe službenika i ometali ih u vršenju službene dužnosti.

Do stanice je sprovedeno 16 lica koja se ispituju, dok je o slučaju obavešten i nadležni tužilac koji će u koordinaciji sa policijom odrediti naredne radnje u vezi sa ovim slučajem, navode iz policije.

KosovaPress ujedno prenosi da je PSD zahtevala puštanje aktivista ove stranke.

Današnjem incidentu u Prištini prethodili su višednevni napisi prištinskih medija o tome da antikovid mere „ne važe za političare“.

Sve je krenulo nakon što su novi vanredni parlamentarni izbori zakazani za 14. februar, a političke stranke otpočele sa organizovanjem predizbornih skupova sa svojim pristalicama širom Kosova. Na mnogim od ovih skupova, prema pisanju medija, nisu ispoštovane epidemiološke mere – krenuvši od nenošenja maski pa do neodržavanja distance.

Upravo zbog toga je i juče kažnjena vladajuća stranka – LDK u iznosu od 2.000 evra od strane Uprava za inspekciju u Prištini, koja je ujedno upozorila da će svi koji krše mere biti kažnjeni.

Odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti je neposredno pre nego što je saopšteno da je njegova stranka kažnjena poručio da se zakon primenjuje na sve bez izuzetka.

Ujedno je dodao da je on lično organizovao nekoliko sastanaka, ali i da su prisutni nosili maske i trudili se da održe distancu.

O poštovanju antikovid mera tokom predizborne kampanje danas su govorili i predsednica CIK-a, Valjdete Daka, v. d. direktora Kosovske policije, Samedin Mehmeti i v. d. šefa Agencije za hranu i veterinu, Naser Krasnići.

Apelovali su na političke subjekte da poštuju propisane mere i najavili da će policija i inspektorat nastaviti da sprovode Zakon o borbi protiv pandemije koronavirusa.Ostale vesti

Protesti širom Srbije
Dragan Milovanović Crni, momak iz Šapca koji je uspeo da nadjača SNS batinaše, i zaustavi bager kojim su krenuli u masu demonstranata tokom jučerašnje blokade, još uvek je u pritvoru. Građani Šapca večeras se ponovo okupljaju ispred policijske stanice, kako bi zatražili njegovo hitno oslobađanje.
  • 28.11.2021
Razbijeno staklo na radnji Blagoja Radića iz Orahovca
U noći između subote i nedelje polomljeno je staklo na vratima prodavnice vlasnika Blagoja Radića u Orahovcu.
  • 28.11.2021
Još uvek se traga za počiniocem ubistava u blizini Dečana
Policija i pravosudni organi i dalje tragaju za maskiranom osobom koja je kalašnjikovim ubila dva srednjoškolca i vozača autobusa kod sela Glođane u blizini Dečana. Vlada u Prištini nudi 20.000 evra za informaciju o izvršiocu ubistva. 
  • 28.11.2021
Preminuo Milutin Mrkonjić
Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 79. godini, potvrdio je predsednik socijalista Ivica Dačić.
  • 28.11.2021
KM: Uhapšen na autobuskoj stanici sa preko 11kg marihuane

Dvadesetosmogodišnji Srbin D.B. uhapšen je jutros na autobuskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, nakon što mu je policija u torbama pronašla više od 11 kilograma marihuane.

  • 27.11.2021
Pucano na autobus kod Dečana, stradale tri osobe

Maskirani napadač ubio je automatskim oružjem tri osobe u autobusu na putu između između sela Šaptej i Glođane u blizini Dečana. Policija je pokrenula poteru za napadačem. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a motiv je nepoznat.

  • 27.11.2021