Vesti
Hronika

Uhapšen povratnik, Đurić i Srpska lista osuđuju

Povratnik Žarko Zarić iz sela Ljubožde u opštini Istok uhapšen je zbog navodnog ratnog zločina, prenosi portal Kosovo onlajn.
Uhapšen povratnik, Đurić i Srpska lista osuđuju
Povratnici u selu Ljubožde (Foto Gračanica online)

Žarko Zarić se na Kosovo vratio pre tri godine, a pre sukoba radio je kao policajac. Kako saznaju, nakon hapšenja je odveden u Prištinu.

"Hapšenje Žarka Zarića brutalan je primer instrumentalizacije pravosuđa na Кosovu", ističe Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u reakciji na pritvaranje srpskog povratnika.

On ističe da su povratnici na Kosovo najugroženija grupa.

"Zahtevamo hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je pre tri godine kao povratnik na КiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija. Кancelarija za Кosovo i Metohiju će, u svakom slučaju, našem sunarodniku obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć".

Ovo hapšenje je, kaže on, upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem.

"Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba.Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji", ističe Đurić.

I Srpska lista osuđuje hapšenje navodeći da je povratnik priveden u porti crkve nakon služenja liturgije.

Ističu da je ono isključivo motivisano političkih pobudama kako bi se sprečio povratak Srba.

"Stanje u kome Srbi moraju da dokazuju nevinost, umesto da tužilaštvo mora da dokaže njihovu krivicu, mora prestati jednom zauvek", ističe se u saopštenju.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020