Uhapšen povratnik, Đurić i Srpska lista osuđuju

Povratnik Žarko Zarić iz sela Ljubožde u opštini Istok uhapšen je zbog navodnog ratnog zločina, prenosi portal Kosovo onlajn.

Podeli ovaj članak sa:
  • Povratnici u selu Ljubožde (Foto Gračanica online)

Žarko Zarić se na Kosovo vratio pre tri godine, a pre sukoba radio je kao policajac. Kako saznaju, nakon hapšenja je odveden u Prištinu.

"Hapšenje Žarka Zarića brutalan je primer instrumentalizacije pravosuđa na Кosovu", ističe Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u reakciji na pritvaranje srpskog povratnika.

On ističe da su povratnici na Kosovo najugroženija grupa.

"Zahtevamo hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je pre tri godine kao povratnik na КiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija. Кancelarija za Кosovo i Metohiju će, u svakom slučaju, našem sunarodniku obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć".

Ovo hapšenje je, kaže on, upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem.

"Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba.Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji", ističe Đurić.

I Srpska lista osuđuje hapšenje navodeći da je povratnik priveden u porti crkve nakon služenja liturgije.

Ističu da je ono isključivo motivisano političkih pobudama kako bi se sprečio povratak Srba.

"Stanje u kome Srbi moraju da dokazuju nevinost, umesto da tužilaštvo mora da dokaže njihovu krivicu, mora prestati jednom zauvek", ističe se u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane