Vesti
Hronika

Ugljare: „Mali incident“ na igralištu osnovne škole

Na igralištu OŠ „Ugljare“, prema rečima direktorke ove ustanove Vesne Martinović, juče je „došlo do malog incidenta“. Naime, kako je navela, grupa albanskih dečaka ušla je na igralište i tom prilikom je došlo do koškanja sa decom koja pohađaju ovu školu. Slučaj je prijavljen policiji. 
Ugljare: „Mali incident“ na igralištu osnovne škole
Igralište OŠ

Direktorka OŠ „Ugljare“ Vesna Martinović rekla je da već više od godinu dana albanska deca preskaču zaštitnu ogradu i ulaze na igralište ove škole, te da se juče „dogodio mali incident“.

„Desilo se to da su došla albanska deca. Koliko sam ja shvatila i mogla da vidim, to su bili srednjoškolci a našu školu pohađaju osnovci. Oni su ušli u školsko dvorište dok je trajala nastava, niko ih nije dirao. Ali, kada su naša deca krenula kući došlo je do koškanja. Jedino što sam videla na kameri jeste da je jedan od njih podigao bluzu, iz nje izvadio nešto i potrčao na našu decu. To je jedino što se vidi, kamere su poprilično daleko“, kazala je ona.

Martinovićeva navodi da su slučaj prijavili policiji.

„Nije ovo prvi put da prijavljujemo. Za ovih godinu dana, dva puta smo zvali policiju kada su bili toliko bezobrazni da naše učiteljice nisu smele da izvedu decu u školsko igralište“, rekla je Martinovićeva.

Radnici OŠ „Ugljare“ danas su na igralištu postavili dodatnu zaštitnu ogradu.

„Malo su bezobrazna deca, bahata. Juče, dok nije došla policija, niko nije smeo da im priđe. Ja, kao roditelj, koji svom detetu dozvoljava da se samo kreće kroz selo i dolazi do škole i ovde da se igra, juče sam se zaista uplašila“, zaključila je Martinovićeva.

Među srpskom decom koja su se juče zatekla na igralištu bio je i maloletni sin paroha Nikole Dragićevića koji služi u crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju.

„Moj sin u Kosovu Polju nema drugara iz svoje generacije, mora da dođe ovde u Ugljare kako bi se igrao sa svojim društvom košarku ili fudbal. Juče je tražio da dođe ovde, rekli smo mu da se vrati kući u 16 časova. Kada se vratio, prijavio je da su imali mali incident, da su bili su neki Albanci. ’Mi nismo hteli da im damo ključ (od igrališta), oni su vadili na nas’. Sad, šta su vadili to niko ne može da potvrdi, da li su bili noževi ili šta je već bilo, ali dešava se već godinu dana“, rekao je sveštenik.

Otac Nikola osam godina živi u Kosovu Polju. Da do sada nije imao nikakvih problema sa susedima.

„Ali, dešava se, kao što se sada desilo, da naša deca više ne smeju u svom školskom dvorištu da igraju košarku sama. Nadam se da će naši predstavnici i predsednik opštine Gračanica uraditi nešto po ovom pitanju“, zaključio je.

Predstavnik sela Ugljare Aleksandar Trajković rekao je za RTV Kim da su provokacije sve učestalije, a da će u ovom problemu obavestiti i Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

„Ja ću, kao predstavnik sela, napisati zahtev policijskoj stanici da patrola policije bude tu dok traje nastava, do 17 časova. Mi ćemo se osećati bezbednije, a da li ćemo biti, to ne znam“, rekao je Trajković i dodao da će kontaktirati i predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića.

„Ugljare je granica i treba povesti računa o toj deci. Lako je u Gračanici, tamo su bezbedni i u srpskoj sredini“, zaključio je Trajković.

Iz Policije Kosova navode da su o ovom događaju obavešteni juče oko 16:30 časova.

„Policijski službenici su preuzeli nekoliko policijskih akcija u koordinaciji sa predstavnicima škola. Nije bilo elemenata za otvaranje slučaja“. 

Igralište u okviru OŠ „Ugljare“ jedino je mesto u ovom selu na kome mališani mogu da se druže. Osnovu školu u ovom mestu pohađa 91 učenik.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021