Vesti
Hronika

Ugljare: „Mali incident“ na igralištu osnovne škole

Na igralištu OŠ „Ugljare“, prema rečima direktorke ove ustanove Vesne Martinović, juče je „došlo do malog incidenta“. Naime, kako je navela, grupa albanskih dečaka ušla je na igralište i tom prilikom je došlo do koškanja sa decom koja pohađaju ovu školu. Slučaj je prijavljen policiji. 
Ugljare: „Mali incident“ na igralištu osnovne škole
Igralište OŠ

Direktorka OŠ „Ugljare“ Vesna Martinović rekla je da već više od godinu dana albanska deca preskaču zaštitnu ogradu i ulaze na igralište ove škole, te da se juče „dogodio mali incident“.

„Desilo se to da su došla albanska deca. Koliko sam ja shvatila i mogla da vidim, to su bili srednjoškolci a našu školu pohađaju osnovci. Oni su ušli u školsko dvorište dok je trajala nastava, niko ih nije dirao. Ali, kada su naša deca krenula kući došlo je do koškanja. Jedino što sam videla na kameri jeste da je jedan od njih podigao bluzu, iz nje izvadio nešto i potrčao na našu decu. To je jedino što se vidi, kamere su poprilično daleko“, kazala je ona.

Martinovićeva navodi da su slučaj prijavili policiji.

„Nije ovo prvi put da prijavljujemo. Za ovih godinu dana, dva puta smo zvali policiju kada su bili toliko bezobrazni da naše učiteljice nisu smele da izvedu decu u školsko igralište“, rekla je Martinovićeva.

Radnici OŠ „Ugljare“ danas su na igralištu postavili dodatnu zaštitnu ogradu.

„Malo su bezobrazna deca, bahata. Juče, dok nije došla policija, niko nije smeo da im priđe. Ja, kao roditelj, koji svom detetu dozvoljava da se samo kreće kroz selo i dolazi do škole i ovde da se igra, juče sam se zaista uplašila“, zaključila je Martinovićeva.

Među srpskom decom koja su se juče zatekla na igralištu bio je i maloletni sin paroha Nikole Dragićevića koji služi u crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju.

„Moj sin u Kosovu Polju nema drugara iz svoje generacije, mora da dođe ovde u Ugljare kako bi se igrao sa svojim društvom košarku ili fudbal. Juče je tražio da dođe ovde, rekli smo mu da se vrati kući u 16 časova. Kada se vratio, prijavio je da su imali mali incident, da su bili su neki Albanci. ’Mi nismo hteli da im damo ključ (od igrališta), oni su vadili na nas’. Sad, šta su vadili to niko ne može da potvrdi, da li su bili noževi ili šta je već bilo, ali dešava se već godinu dana“, rekao je sveštenik.

Otac Nikola osam godina živi u Kosovu Polju. Da do sada nije imao nikakvih problema sa susedima.

„Ali, dešava se, kao što se sada desilo, da naša deca više ne smeju u svom školskom dvorištu da igraju košarku sama. Nadam se da će naši predstavnici i predsednik opštine Gračanica uraditi nešto po ovom pitanju“, zaključio je.

Predstavnik sela Ugljare Aleksandar Trajković rekao je za RTV Kim da su provokacije sve učestalije, a da će u ovom problemu obavestiti i Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

„Ja ću, kao predstavnik sela, napisati zahtev policijskoj stanici da patrola policije bude tu dok traje nastava, do 17 časova. Mi ćemo se osećati bezbednije, a da li ćemo biti, to ne znam“, rekao je Trajković i dodao da će kontaktirati i predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića.

„Ugljare je granica i treba povesti računa o toj deci. Lako je u Gračanici, tamo su bezbedni i u srpskoj sredini“, zaključio je Trajković.

Iz Policije Kosova navode da su o ovom događaju obavešteni juče oko 16:30 časova.

„Policijski službenici su preuzeli nekoliko policijskih akcija u koordinaciji sa predstavnicima škola. Nije bilo elemenata za otvaranje slučaja“. 

Igralište u okviru OŠ „Ugljare“ jedino je mesto u ovom selu na kome mališani mogu da se druže. Osnovu školu u ovom mestu pohađa 91 učenik.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021