Vesti
Hronika

Udruženje porodica nestalih: Neizvesna sudbina 563 osobe

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih saopštilo je da je i dalje neizvesna sudbina 563 osobe nestale u sukobina na Kosovu, a da se u prištinskoj mrtvačnici nalazi 350 zemnih ostataka žrtava koje još nisu identifikovane.
Udruženje porodica nestalih: Neizvesna sudbina 563 osobe
Priština (Foto Shutterock)

„Teško podnosimo teret dvodecenijske neizvesnosti, manipulacije, nečinjenja, zataškavanja, uništavanja dokaza, nepronalaženja otetih, niti njihovih ostataka. Sve nestaje u lavirintima laži i obmana“, navodi se u saopštenju Udruženja povodom 21. godine njihovog osnivanja.

Udruženje ukazuje da se najveći broj otmica, zločina i ubistva dogodio posle potpisane Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 od juna 1999. do kraja 2000. godine, podsećajući da se 17. marta 2004. godine dogodio „pogrom još 4.000 osoba srpske nacionalnosti“.

„Dok se ne rasvetle svi zločini i sud donese pravedne presude, ostaćemo zarobljeni u prošlosti i u vremenu koje preti da generiše nove mržnje i nove nesreće“, upozorilo je u saopštenju Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021