Vesti
Hronika

Udruženje porodica nestalih: Neizvesna sudbina 563 osobe

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih saopštilo je da je i dalje neizvesna sudbina 563 osobe nestale u sukobina na Kosovu, a da se u prištinskoj mrtvačnici nalazi 350 zemnih ostataka žrtava koje još nisu identifikovane.
Udruženje porodica nestalih: Neizvesna sudbina 563 osobe
Priština (Foto Shutterock)

„Teško podnosimo teret dvodecenijske neizvesnosti, manipulacije, nečinjenja, zataškavanja, uništavanja dokaza, nepronalaženja otetih, niti njihovih ostataka. Sve nestaje u lavirintima laži i obmana“, navodi se u saopštenju Udruženja povodom 21. godine njihovog osnivanja.

Udruženje ukazuje da se najveći broj otmica, zločina i ubistva dogodio posle potpisane Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 od juna 1999. do kraja 2000. godine, podsećajući da se 17. marta 2004. godine dogodio „pogrom još 4.000 osoba srpske nacionalnosti“.

„Dok se ne rasvetle svi zločini i sud donese pravedne presude, ostaćemo zarobljeni u prošlosti i u vremenu koje preti da generiše nove mržnje i nove nesreće“, upozorilo je u saopštenju Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021