Vesti
Hronika

Učestale pljačke nad preostalim Srbima u Ćeranovici

Obijanje srpskih kuća i krađe svega što je na dohvat ruke, od pokućstva preko alata i električnih uređaja postaje sve učestalija pojava u Ćeranovici, povratničkom mestu zaseoka Klobukar u novobrdskoj opštini.
Učestale pljačke nad preostalim Srbima u Ćeranovici
Ćeranovica (Foto Fejsbuk)

Sredinom prošlog meseca, lopovi su upali u kuću Božidara Zdravkovića i odneli mu nov električni šporet. Božidar se u trenutku upada lopova nije nalazio kod kuće, a iz straha slučaj nije smeo da prijavi policiji. Krađu je potvrdio je za Riznicu njegov komšija Sreten Stoiljković, čija je kuća takođe više puta bila pljačkana i obijana.

„Ja sam prijavio da je Božidareva kuća obijena jer sam ujedno otišao da prijavim da je i meni neko bacao smeće ispred ulaznih vrata, i obio garažu“, ispričao je Stoiljković.

Dodaje da je policija iz Novog Brda u prisustvu dvojice policajaca iz Regionalne policijske stanice u Gnjilanu obavila uviđaj te da su detaljno upoznati o najnovijim slučajevima krađe kao i to da se one ne događaju prvi put.

Stoiljković ne živi stalno u Ćeranovici. Kaže da radi u Kragujevcu ali da kuću redovno obilazi i vraća se u selo, te da svaki put po povratku zatekne neko novo neprijatno iznenađenje koje mu, kako sumnja priređuju komšije.

„Stigao sam prekjuče, zatekao đubre pred ulaznim vratima, garaža u kojoj čuvam alat i drva je obijena, još ne znam da li je nešto odneto, a ulazna vrata su isprskana naftom ili uljem, ne mogu to da očistim, Ne znam šta su hteli sa tim, da li da me uplaše ili da zapale vrata, nije mi jasno“, priča Stoiljković.

Božidar Zdravković, čija je kuće nedavno obijena nije bio dostupan ni posle brojnih poziva. U selu su nam rekli da je otišao na vakcinaciju protiv kovida 19.

Kako nam je potvrđeno, ovde su polovinom decembra prošle godine obijene još dve srpske kuće, a da se jedino ne diraju one koje su kupili ili uzurpirali Albanci i pretvorili ih u vikendice.

Predstavnik Sela Milorad Simonović koji je i sam bio nekoliko puta pljačkan kaže da je policija obaveštena o svemu.

„ O svemu su obavešteni ali do sada do mojih ušiju nije došlo da je neko priveden ili procesuiran zbog toga“, prokomentarisao je kratko.

Stoiljković i Simonović apeluju na predstavnike KVOR-a i policije da češće patroliraju kroz zaseok.

„Oni dođu čim ih mi pozovemo, a mi ih pozovemo kad se desi neka krađa, a tada je već kasno“, kaže Stojković.

U Ćeranovicu se sredinom jula 2009. godine vratilo 32 ljudi, a danas ih u selu živi svega šestoro. Pre rata selo je brojalo 50 kuća. Nalazi se na tromeđi opština Novo Brdo, Kosovska Kamenica i Gnjilane.

Kancelarija za KiM: Novi napadi na srpske porodice dokaz ugroženosti

Nova serija napada na povratničke porodice Srba na Кosovu i Metohiji svedočanstvo je o ugroženosti najranjivije kategorije stanovništa u pokrajini i pokazatelj licemerja i laži političara iz Prištine, koji niti žele, niti su u stanju da zaštite ni Srbe, ni njihovu imovinu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petra Petković osudio je poslednji napad na povrtniče porodice na Kosovu.

"Ovi primeri slika su i prilika realnog života Srba povratnika na teritoriji Kosova i Metohije. Ti primeri neće se naći u pismima političara iz Prištine, koje intenzivno šalju međunarodnoj javnosti, ali Kancelarija za Kosovo i Metohiju neće dozvoliti da se za probleme Srba ne čuje i uvek će i na svakom mestu isticati s kakvim se anticivilizacijskim postupanjem suočavaju Srbi na teritoriji Kosova i Metohije", dodaje se u saopštenju Kancelarije.

"Umesto održivog povratka, oni se napadima za koje niko ne odgovara, na jedan perfidan način odvraćaju od ostanka i opstanka na svojim ognjištima. I to nikakva pisma ne mogu da sakriju", zaključuje se u saopštenju Kancelarije dostavljeno medijima.Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021