Vesti
Hronika

"Ubistvo Ivanovića snažan šamar Vladi Kosova"

"Ubistvo Olivera Ivanovića je veliki izazov za kosovsko društvo i veliki šamar kako kosovskoj vladi, tako i svima nama koji živimo na Kosovu", kazao je Milan Radojević na debati u Čaglavici.
Sa debate (Foto Kim)

Na debati na temu "Vladavina prava" koja je održana u Medija centru u Čaglavici zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević istakao je da je ubistvo Olivera Ivanovića ogroman izazov za Kosovo.

"Ubistvo Olivera Ivanovića je snažan šamar kako Vladi Kosova, tako i svima nama koji živimo tu. Ovo je ogroman izazov za Kosovo, ali i za međunarodnu zajednicu. Meni je jako žao što su predstavnici međunarodne zajednice u poslednjih par nedelja od momenta ubistva Ivanovića jako tihi, jer ipak predstavnici Euleksa i EU su više puta naglašavali i garantovali da su kosovske institucije spremne da budu nezavisne i da vode potpuno korektnu, nezavisnu i profesionalnu istragu", kazao je Radojević.

Veliku odgovornost zbog ubistva Olivera Ivanovića snosi Vlada Kosova, kazao je direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije Florian Ćehaja.

"Mislim da je veliki neuspeh Vlade Kosova što kosovska policija nije uspela da zaštiti Olivera Ivanovića, ali i ostale funkcionere koji su dobili direktne pretnje. Oliveru Ivanoviću je prećeno, ali ima i onih koji su direktno ili indirektno pod pretnjama. Ne pruža im se fizička sigurnost i ne traži od pojedinaca. Sigurnost treba da pruži kosovska policija, posebno u delovima gde postoje takvi problemi. Možemo spekulisati koji je bio cilj ubistva. Da li je namera nastanka neke nesigurnosti ili da se koče budući sporazumi, postigne finalni sporazum i dogovor između Srbije i Kosova ili organizovani kriminal", kazao je Ćehaja.

Sličnog je mišljenja i direktor NVO Humani centar Mitrovica Veroljub Petronić koji kaže da je Priština delimično ogovorna za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Mogli su da ga obezbeđuju. Mene iznenađuje zašto su pre tri, četiri dana uzete izjave od zaposlenih kod Olivera Ivanovića. Policija je rekla da će u pondeljak ili utorak izneti informacije o tome dokle se stiglo, međutim ćuti se", kazao je Petronić
.
Po rečima, šefa sekcije za praćenje sudova i zakonodavnog procesa u misiji Oebsa na Kosovu Bendžamina Rida ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja "izazov za vladavinu prava na Kosovu".

"Dolazi u vreme kada sudstvo i tužioci pokušavaju da shvate kako će da preuzmu dve strukrture i da ih pretvore u funkcionalnu jednu strukturu", kazao je Rid.

Radojević je pomenuo i ispisivanje grafita na školskoj zgradi u Ugljaru koji, kako kaže, može da se nazove "zločinom iz mržnje".

Na debati na temu "Vladavina prava" koju je organizovao Medija centar uz podšku Unmika govoreno je i o značaju vladavini prava, njenom sprovođenju, poštovanju i kršenju, kao i o bezbednosti, sudstvu, dokumentaciji.Ostale vesti

Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021