Ubijanje pasa je krivično delo

U Kosovskoj Mitrovici, u delu grada kod Vojnog remonta, autobuske stanice i zgrade opštine u nedelju su ubijena tri psa, a nekoliko ih je povređeno. Životinje su ubijene iz vatrenog oružja, a još uvek se ne zna ko je na njih pucao.

Podeli ovaj članak sa:
  • (Foto Kim arhiva)
  • Veterinari pomažu ranjenom psu (Foto Udruženje Šapa)

Istoga dana, u kontejneru kod naselja “Tri solitera” pronađen je još jedan mrtav pas. Uzrok njegovog uginuća je nepoznat.

Pobijene životinje u gradu su pronašli volonteri “Udruženja Šapa” i slučaj prijavili policiji. Istraga je u toku.

Ljudi koji se bave zaštitom pasa u Kosovoskoj Mitrovici zgoženi su i zabrinuti zbog ove učestale pojave.

Ubijanje pasa traje više godina, a jedan slučaj iz juna 2017. godine uticao je na nekoliko mitrovčanki da formiraju Udruženje Šapa.

Od tada volonterke “Šape” pomažu psima, hrane ih, kupaju, leče, vakcinišu, sterilišu, čipuju. A onda takvi psi budu ubijeni na ulici.

"Kao Udruženje još jednom apelujemo, da se prestane sa ubijanjem, trovanjem i mučenjem pasa. Mi smo skoro sve napuštene pse, vodili na sterilizaciju i kastraciju, primili su vakcine, nisu opasni. Mora se podići svest, da su životinje tu pored nas i da imaju pravo na život”, kaže za RTV Kim Vesna Generalović predsednica Udruženja Šapa.

Generalović napominje da u Kosovskoj Mitrovici ima mnogo građana koji vole pse i pomažu im.
“Mi imamo pomoć samo od pojedinih građana, uglavnom ljubitelja životinja i pojedinih medija. Svima hvala i nastavljamo da zajedno radimo na rešavanju problema, napuštenih životinja”, kaže Vesna.

Među onima koji pomažu su i zaposleni u Veterinarskoj ambulanti “Nera vet”. Veterinari Milica Elezović i Đorđe Kragović su brzom intervencijom pomogli da prežive povređeni psi.

Iz udruženja mole očevice ubijanja pasa da pomognu u rešavanju ovog slučaja, da im pošalju poruku ili prijave policiji.

“Ponavljamo da je ubijanje pasa krivično delo i da upotreba vatrenog oružja predstavlja ugrožavanje javne bezbednosti”, upozoravaju iz Udruženja Šapa.

Inače, ubijanje pasa nije problem samo u Kosovskoj Mitrovici, “čovekove najbolje prijatelje" ubijaju u i Zvačanu, Leposaviću, a sličnih slučajeva je bilo i u Gračanici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane