Vesti
Hronika

U sredu konačna odluka u slučaju Rista Jovanovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini završen je sudski pretres koji se vodi protiv Rista Jovanovića uhapšenog na Gazimestanu 28. juna. Tužilaštvo tereti Jovanovića za krivično delo “izazivanje razdora i netrpeljivosti”. Konačna odluka u ovom slučaju biće doneta u sredu, 21. jula.
U sredu konačna odluka u slučaju Rista Jovanovića
Risto Jovanović (Foto Kim)

Na današnjem ročištu su saslušani svedoci, prikazani snimci odbrane i tužilaštva, ali nisu saslušani svedoci odbrane jer im poziv nije upućen na vreme, kazala je advokatica optuženog Jovana Filipović.

"Svedoci odbrane nisu pristupili sudu jer je poziv dostavljen meni (Jovani Filipović) kao braniocu, a ne njima u Podgorici. Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svedoci su dali overene pisane izjave, ali sud nije želeo da ih prihvati. Najpre je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena", istakla je Filipovićeva.

Ona napominje da svedoci koje je odredio tužilac ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

"Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima nateramo da kažu reči ’ubijte Šiptara’, ’Kosovo ćemo oprati krvlju’, ’Kosovo je Srbija’, koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svedoka i objektivnost prilikom iskaza", dodala je advokatica.

"Nadam se da će sud postupiti po zakonu, na osnovu dokaza i osloboditi Rista", očekuje Filipovićeva.

"S obzirom da ne postoje materijalni dokazi, očekujem da Risto bude oslobođen, jer bi svaka druga odluka bila u suprotnosti sa zakonom", zaključila je.

Tužilac Bekim Kodraliu kazao je u završnoj reči da državno tužilaštvo ostaje pri podnetoj optužnici protiv okrivljenog Rista Jovanovića u vezi sa krivičnim delom "podsticaj mržnje i netrpeljivosti".

"Tokom administracije materijalnih dokaza potvrđeno je da okrivljeni podsticao mržnju i netoleranciju i izvršio delo za koje se tereti. Činjenično stanje opisano odredbama iz ove optužnice potvrđeno je izjavama svedoka, tačnije policijskih službenika", rekao je tužilac.

Sudija Vljora Pacoli kazala je da će konačna odluka u ovom slučaju biti doneta 21. jula.

Do donošenja presude Risto Jovanović ostaje u pritvoru u Severnoj Mitrovici.

Današnjem ročistu prisustvovali su i ambasador Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović i sestra Rista Jovanovića. Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021