Vesti
Hronika

U sredu konačna odluka u slučaju Rista Jovanovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini završen je sudski pretres koji se vodi protiv Rista Jovanovića uhapšenog na Gazimestanu 28. juna. Tužilaštvo tereti Jovanovića za krivično delo “izazivanje razdora i netrpeljivosti”. Konačna odluka u ovom slučaju biće doneta u sredu, 21. jula.
U sredu konačna odluka u slučaju Rista Jovanovića
Risto Jovanović (Foto Kim)

Na današnjem ročištu su saslušani svedoci, prikazani snimci odbrane i tužilaštva, ali nisu saslušani svedoci odbrane jer im poziv nije upućen na vreme, kazala je advokatica optuženog Jovana Filipović.

"Svedoci odbrane nisu pristupili sudu jer je poziv dostavljen meni (Jovani Filipović) kao braniocu, a ne njima u Podgorici. Nisu pristupili ročištu zbog neažurnosti suda. Kako bi ubrzali postupak, svedoci su dali overene pisane izjave, ali sud nije želeo da ih prihvati. Najpre je rečeno da će ih pozvati putem Zuma, ali ni to nije urađeno, pa je odbrana time ostala uskraćena", istakla je Filipovićeva.

Ona napominje da svedoci koje je odredio tužilac ni u jednom trenutku nisu potvrdili navode iz optužnice.

"Iako smo više puta pokušavali da ih pitanjima nateramo da kažu reči ’ubijte Šiptara’, ’Kosovo ćemo oprati krvlju’, ’Kosovo je Srbija’, koje je navelo tužilaštvo, iako su rekli da znaju srpski jezik, oni to nisu učinili, nisu potvrdili, što dovodi u sumnju nepristrasnost svedoka i objektivnost prilikom iskaza", dodala je advokatica.

"Nadam se da će sud postupiti po zakonu, na osnovu dokaza i osloboditi Rista", očekuje Filipovićeva.

"S obzirom da ne postoje materijalni dokazi, očekujem da Risto bude oslobođen, jer bi svaka druga odluka bila u suprotnosti sa zakonom", zaključila je.

Tužilac Bekim Kodraliu kazao je u završnoj reči da državno tužilaštvo ostaje pri podnetoj optužnici protiv okrivljenog Rista Jovanovića u vezi sa krivičnim delom "podsticaj mržnje i netrpeljivosti".

"Tokom administracije materijalnih dokaza potvrđeno je da okrivljeni podsticao mržnju i netoleranciju i izvršio delo za koje se tereti. Činjenično stanje opisano odredbama iz ove optužnice potvrđeno je izjavama svedoka, tačnije policijskih službenika", rekao je tužilac.

Sudija Vljora Pacoli kazala je da će konačna odluka u ovom slučaju biti doneta 21. jula.

Do donošenja presude Risto Jovanović ostaje u pritvoru u Severnoj Mitrovici.

Današnjem ročistu prisustvovali su i ambasador Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović i sestra Rista Jovanovića. Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021