Vesti
Hronika

U Sredačkoj župi sahranjen profesor Ivan Čukalović

Na praznik Svetog Spiridona Čudotvorca, u srcu Sredačke župe, kraj crkve Svetog Nikole u selu Sredska, sahranjen je nedavno penzionisani profesor prava i bivši potpredsednik Ustavnog suda Kosova Ivan Čukalović (1956-2021).
U Sredačkoj župi sahranjen profesor Ivan Čukalović
Ilustracija (Radio Goraždevac)

Čukalović  je preminuo u kragujevačkoj bolnici od posledica korona virusa. Posle opela koje je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje nekoliko sveštenoslužitelja iz Eparhije raško-prizrenske, profesora je na poslednje putovanje ispratilo crkveno zvono sa crkve kojoj je verno služio poslednjih godina. To isto zvono, se oglašavalo ne samo za radost već i za svakog upokojenog Srečanina, upravo zahvaljujući njemu. Porodica je ispunila i poslednju njegovu želju da ga sahrane u porti crkve gde su ga Srečani sretali na slavama i o crkvenim  praznicima. 

Vladika Teodosije je u besedi rekao da je Ivan u svome srcu nosio Gospoda, voleo Kosovo i Metohiju, a najveće životno delo mu je bila ljubav prema crkvi i svetinjama.

„Sabrali smo se u ovom selu, u ovom drevnom hramu, pored odra našeg brata Ivana da se pomolimo za pokoj njegove duše, da ga ispratimo iz ovog prolaznog života zemaljskog  u onaj neprolazni, lepši, život na nebu. Mi hrišćani imamo veru u Vaskrslog Gospoda i sa tom verom i nadom ispraćamo svoje najdraže. To znači da je čovek stvoren da živi i ako ga smrt rastavlja ovde, na zemlji, to biva samo prelaz iz ovog zemaljskog u nebesko, iz ovog prolaznog u neprolazno. Tako da smrt predstavlja i početak jednog drugog i boljeg života u Hristu", rekao je Vladika Teodosije.

Episkop Teodosije je naglasio da je Ivan Čukalović posebno voleo da odlazi u Visoke Dečane, gde se molio kraj moštiju Svetoga Kralja.   

„Životno delo našeg brata Ivana je vezano je za jednu od naših najvećih svetinja – manastir Dečani. Pričao mi je kako je odlazio kod Svetog Kralja i sa kakvom verom je pristupao njegovom kivotu i prineo je Svetom Kralju ono najbolje i najlepše što je u životu uradio. Sigurno će Sveti Kralj da ga, kao to njegovo delo, primi i da će ga pred Bogom zastupati  i da će mu Sveti Kralj obezbediti mesto u večnosti“, dodao je Vladika Teodosije.

Ivan Čukalović je bio redovni profesor i šef Katedre za međunarodno javno pravo u Kragujevcu i izuzetno aktivan na polju diplomatskog prava, pa je predavao i na Diplomatskoj akademiji MIP SRJ.

Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, magistrirao i doktorirao u Beogradu, a specijalističke studije na Univerzitetu u Londonu, Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, Ruskoj akademiji za diplomatiju i Fakultetu za međunarodno pravo u Moskvi.

U periodu 1999-2001. godine radio je kao zamenik šefa pravnih savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i bio profesor na Diplomatskoj akademiji koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova bivše Republike Jugoslavije. Bio je i predstavnik Međunarodne organizacije za zaštitu vizantijske kulture na Balkanu, član Izvršnog odbora Društva za krivično međunarodno pravo Srbije i član Asocijacije međunarodnog prava sa sedištem u Londonu. Tokom svoje akademske karijere osnivao je različite klubove na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i bio mentor mnogim studentskim grupama koje su učestvovale na međunarodnim takmičenjima, među kojima je i grupa koja je pobedila na takmičenju BIMUN 2008.

Čukalović je u vreme kada je kosovski Ustavni sud  doneo odluku o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani bio sudija izvestilac na predmetu.

U junu 2009.godine je u medijima u Srbiji objasnio zašto se prihvatio visoke dužnosti na Kosovu koje Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu:

"Hoću da budem kao jedan od devet članova Ustavnog suda Kosova da bih branio 240 000 Srba, Muslimana i Goranaca koji tamo žive", rekao je.

Bio je omiljen među studentima, kolegama i prijateljima, ali i među ljudima sa Kosova i Metohije što je potvrdila činjenica da je na sahrani, osim Srba, bilo i pripadnika drugih naroda.Ostale vesti

Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022