Vesti
Hronika

U slučaju Ivanović propuste pravili i policija i tužilaštvo i sud

Ni tri godine od ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici ni izvršilac, ni nalogodavac ubistva nisu poznati. Sudski proces koji se vodi pred kosovskim sudovima advokati ocenjuju odugovlačenjem, optužnicu neargumentovanom i "sklepanom", a istragu promašenom.
U slučaju Ivanović propuste pravili i policija i tužilaštvo i sud
1. Kancelarija SDP-a ispred koje je ubijen Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Advokat Dejan A. Vasić, branilac Dragiše Markovića koji je u procesu optužen za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića, navodi za RTV Kim da je kosovsko tužilaštvo tradicionalno produžena ruka vlasti.

"Za vreme prethodne uprave Kosova, istraga ubistva Olivera Ivanovića instruirano je sprovedena, uz upiranje da se kao krivac označe Srbi sa severa Kosova. To pokazuju i dokazi koji su u istrazi prikupljeni, mahom nebitne izjave irelevantnih, očigledno neobaveštenih i zlonamernih svedoka", rekao je on.

"Sud ovako sklepanu optužnicu nije imao hrabrosti da pri prethodnom ispitivanju odbaci, već je dozvolio prelazak u fazu potvrđivanja, koji ni nakon godinu dana nije okončan. Lično me hrabri jasan stav Apelacionog suda u delu koji se odnosi na mog branjenika, a u odnosu ostale optužene u delu gde se navodi da specijalni tužilac nije u dovoljnoj meri pokazao postojanje organizovane grupe. Tužilac svojom trećom optužnicom nije ispunio ove sugestije, već je bahato nastavio sa istom starom konstrukcijom", smatra Vasić i očekuje da u daljem toku postupka sud odbaci treću optužnicu kao nerazumljiv podnesak.

On je 13. januara ove godine podneo Odeljenju za teška krivična dela Osnovnog suda u Prištini zahtev za hitno zakazivanje pripremnog pretresa u slučaju ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića pošto je rešena konfuzija oko advokata optuženog Nedeljka Spasojevića.

 

*** Pogledajte hronologiju postupanja pravosudnih organa Kosova nakon ubistva Olivera Ivanovića


Da sud mora u što kraćem vremenu da zakaže novo ročište u ovom slučaju, slaže se i Vasićeva koleginica Jovana Filipović.

"Nedeljko Spasojević je izabrao novog branioca i time su stvoreni uslovi da se konačno održi pripremni pretres u ovom predmetu. S obzriom na to da je u pitanju jedan od najznačajnijih predmeta koji se vode pred Specijalnim departmanom Osnovnog suda u Prištini, kao i to da su neki od optuženih u pritvoru, a drugima je određena mera javljanja u policijsku stanicu, smatram da sud mora da zakaže ročište u što kraćem roku", rekla je advokatica za RTV Kim.

Filipovićeva nalazi da je tri godine od ubistva Olivera Ivanovića, slučaj i dalje na početku.

"Očigledno je da su u ovom postupku od samog početka načinjeni ogromni propusti. Najpre u radu policije i tužilaštva, a sada nailazimo i na odugovlačenje sa radom suda. Nečuveno je da se u jednom ovakvom postupku četiri puta odlaže održavanje pripremnog pretresa. Ja se, kao čovek i kao branilac, nadam da će slučaj dobiti pravedan epilog i da će se dalji postupak odvijati bez zloupotrebe prava i uz pravilnu primenu zakona", rekla je Jovana Filipović koja u procesu zastupa optuženu Silvanu Arsović.

 

 

U optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva, koja je na ročištu 11. februara 2020. pročitana na albanskom i srpskom, navodi se da je za ubistvo Ivanovića "odgovorna kriminalna grupa predvođena Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem".

Njih dvojica su u bekstvu od kosovskih vlasti, a šestoro ljudi na optuženičkoj klupi (Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Rade Basara, Marko Rošić i Silvana Arsović) se tereti za pomaganje u ubistvu i niz drugih krivičnih dela: učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i prepravljanje dokaza.

Svih šestoro su pred sudom rekli da nisu krivi za učešće u ovom zločinu. Oliver Ivanović je sa šest hitaca u leđa ubijen iz vatrenog oružja 16. januara 2018. godine ispred kancelarije svoje stranke - Građanske inicijative SDP (Srbija, demokratija, pravda).

Adokat Živojin Jokanović nije direktni učesnik procesa, ali je u januaru 2019. gostujući u emisiji RTV Kim "Dogovor!?" naveo da će biti branilac Milana Radoičića ukoliko ga kosovski organi privedu i započnu sudski proces zbog ubistva Olivera Ivanovića.

On je tada rekao da "ni Radoičić, ni Srbija nisu umešani u ubistvo Ivanovića", i da će "počinioci će biti pronađeni ako su Srbi ili Albanci, ali ako je međunarodna misija, teško".Jokanović je upoznat sa optužnicom u aktuelnom procesu koji se vodi u Prištini.

"Znam da je pretres započeo, raspolažem sa optužnicom koja je sasvim neargumentovana. Mislim da ona neće opstati, dokazi su neuverljivi i istraga u tom pravcu je promašena", rekao je Jokanović za RTV Kim.

Na optužnici su se našli samo oni koji su dostupni kosovskom pravosuđu. Milan Radoičić nije optužen budući da, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan. Na Kosovu nije dozvoljeno suđenje u odsustvu.

Kao organizator kriminalne grupe navodi se i Zvonko Veselinović, ali se optužnicom, prema javnosti dostupnim podacima, ne dovodi u vezu s ubistvom Olivera Ivanovića.

Kosovski mediji na albanskom jeziku su 2019. u više navrata izveštavali da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica, te da je izdat i nalog za hapšenje Veselinovića, ali bez pozivanja na zvanične izvore.

Advokat i dugogodišnji saradnik ubijenog Ivanovića, Nebojša Vlajić za RTV Kim ističe da i sam sud vidi da je u aktuelnoj optužnici "nešto manjkavo".

"Što se sudskog procesa tiče, teško je bilo šta reći. Koliko ja znam, a 25 godina radim kao advokat, to je jedini slučaj gde se tri puta podnosi optužnica i gde sud naređuje da se optužnica ispravlja. Prema tome, i sam sud vidi da je u toj optužnici nešto manjkavo. Previše je vremena prošlo, a nikakav početak tog suđenja nismo videli. Vreme je da se to desi", kazao je on.

Vlajić je naveo i da bi svom pokojnom prijatelju, da sada može da ga čuje rekao da "nastavi sa zalaganjem za toleranciju i poverenje među narodima na Kosovu i pravim predstavljanjem naroda, kakvo nismo imali ni pre ni posle njega".

"On je bio pravi narodni lider, pravi narodni tribun. To je nešto što nama u ovom trenutku na Kosovu nedostaje", zaključio je Nebojša Vlajić.

 Ostale vesti

KP izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja mera
Kosovska policija je tokom poslednja 24 sata u različitim gradovima Kosova izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera.
  • 07.03.2021
Preminuo Sanja Ilić
Kompozitor i muzičar, frontmen grupe „Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je u 70. godini.
  • 07.03.2021
Preminuo Boris Komnenić
Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.
  • 07.03.2021
Donja Gušterica: Mladić se razneo bombom
Mladić S.K. (26) iz Donje Gušterice u opštini Gračanica razneo se sinoć ručnom bombom, potvrđeno je Riznici u ovom mestu.
  • 06.03.2021
Popović: Hitno procesuirati vozača koji je udario L.P.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahteva od Policije i nadležnih organa da hitno procesuiraju počinioca koji je juče krećući se kroz Gračanicu neprimerenom brzinom kolima udario  dete L.P. i naneo mu teške telesne povrede a potom pobegao, navodi se u saopštenju.
  • 06.03.2021
Saobraćajna nesreća u Gračanici, povređeno dvanaestogodišnje dete
Beli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je dvanaesetogodišnje dete na biciklu, a zatim se "zakucao" u banderu. Povređeno dete je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.
  • 05.03.2021