Vesti
Hronika

U Prilepcu kod Raniluga ispisani grafiti UČK

U mestu Prilepac u opštini Ranilug ispisani su grafiti sa simbolima OVK, potvrdio je za Kosovo online gradonačelnik te opštine Vladica Aritonivić.
U Prilepcu kod Raniluga ispisani grafiti UČK
Grafiti u selu Prilepcu (Foto Kancelarija za KiM)

Prilepac je poznat po tome što je tu rođen srpski knez Lazar Hrebeljanović, koji je predsodio srpsku vojsku u Kosovskom boju.

Nepoznate osobe ispisale su grafite "UČK", "Kosovo je Albanija" i "Adem Jašari", na mestu koje vodi ka spomen ploči Knezu Lazaru, koja je nekoliko puta lomljena.

Kako navodi Aritonović slučaj je prijavljen policiji.

"Mi smo prijavili policiji i oni su nas obavestili da će otvoriti slučaj i preduzeti mere radi pronalaženja počinilaca", rekao je Aritonović.

Aritonović ističe da Srbi obilaze to mesto svake godine na Vidovdan.

"Mesto u kom je rođen Knez Lazar Srbi posećuju svake godine na praznik Vidovdan 28. juna, tu se nalazila i ploča koja je više puta lomljena pa smo odlučili da je ne postavljamo već da je svako godine nosimo na dan obeležavanja i ponovo vražamo kako vandali ne bi skrnavili spomen obeležje", kaže Aritonović.

U mešovitoj opštini Ranilug živi više od 5.500 stanovnika i do sada nije bilo međuetničkih incidenata i međuljudski odnosi su dobri prema rečima Aritonovića, koji je uz osudu događaja dodao i da se nada da se ovakve stvari u budućnosti neće ponavljati.

Kancelarija za KiM: Pronaći odgovorne za ispisivanje grafita u Prilepcu

"Jasno je da ovo spomen mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Кosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM povodom ispisanih grafita OVK u Prilepcu.

Poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska su tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu, poručuju iz Kancelarije.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini uhapse i adekvatno sankcionišu, jer politikom nekažnjavanja daju vetar u leđa svim ekstremistima da seju rasnu i versku mržnju, zaključuje se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.Ostale vesti

Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021
Pucnjava i tuča u centru Kosovske Mitrovice, ranjene dve osobe
Portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je oko ponoći za KoSSev da je nešto ranije došlo do incidenta u ulici Vardarskoj.
  • 30.11.2021
Uklonjeno 70 eksplozivnih naprava u šumi kod Đakovice

Pripadnici kosovskih snaga bezbednosti uklonili su 70 neeksplodiranih eksplozivnih naprava, otkrivenih prethodnih dana u okolini Đakovice.

  • 29.11.2021
Eksplodirala ručna bomba u Kosovu Polju, nema povređenih
U Kosovu Polju je jutros oko 6 sati eksplodirala ručna bomba ispred jednog bara u centru grada, ali niko nije povređen.
  • 29.11.2021
Na Kosovu noćas tri slabija zemljotresa
Na Kosovu su noćas zabeležena tri slabija zemljotresa.
  • 29.11.2021