Vesti
Hronika

U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladića

U centru Gračanice pretučena su i uhapšena dva srpska mladića A.M i M.M. od strane pripadnika Policije Kosova. Ispred Policijske stanice trenutno je okupljeno stotinak građana koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima.
U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladića
Okupljanje ispred Policijske stanice u Gračanci nakon hapšenja mladića (Foto Kim)

A.M. i M.M. zaustavljeni su u centru Gračanice od strane trojice policajca.

Kako Radio Kim saznaje, dva dečaka srpske nacionalnosti prolazila su automobilom kroz centar Gračanice.

Prema rečima očevica koji je želeo da ostane anoniman, zaustavili su ih policajci, verovatno zbog rutinske kontrole. Dečko koji je vozio automobil nije bio vezan pojasom zbog čega mu je policajac napisao kaznu na albanskom, nakon čega ga je mladić ga je upitao da li može da mu prevede na srpski jezik. Policajac ga je upitao: "Da li znaš ti gde živiš?", nakon čega su ga udarili.

M.M. je bačen na ulicu, a zbog iščašenja ramena je kasnije prebačen u bolnicu u Gračanici.

Policajci su nakon toga bili u obližnjem lokalu i zabranili prisutnima da pokazuju i dele snimak događaja, naveli su očevici.

Ješ jedan anonimni svedok događaja je potvrdio da je policija koristila nepotrebnu i prekomernu silu. On je kazao kako je video da jednog mladica vezanog strašno grubo odvode u stanicu, a drugom njih nekoliko kleči na leđima i vratu, nakon čega su ga "digli i kao stoku vezanog" odveli u stanicu. Prema njegovim navodima, policajci su vikali na okupljene da se udalje.

Aleksandar Vasić, takođe svedok prebijanja dvojice srpskih mladića u Gračanici, nakon davanja izjave u policijskoj stanici, medijima je kazao da su to bili policajci albanske nacionalnosti.

"Mladiću je u roku od pola sata policija napisala dve kazne. Nakon druge je pitao zašto mu ponovo pišu kaznu, ali mu nisu dozvolili da izađe iz auta. Kada su mu uručili kaznu, njegov brat je rekao zašto ste pisali kaznu na albanskom, a ne na srpskom, nakon čega je počelo guranje. On nije nasrnuo na njih ni jednog sekunda. Oni su ga bacili dole i dečko je pokušao da se odbrani", naveo je on.

Ispred policijske stanice u Gračanici okupljeno je oko stotinak ljudi koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima. Među njima se nalaze i predsednik PO Priština Novak Živić, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik Skupštine Opštine Gračanica Milan Dimitrijević i drugi lokalni predstavnici.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić ušla je u policijsku stanicu, u zgradi se trenutno nalaze i drugi svedoci večerašnjeg događaja.

Novak Živić je odbio da medijima da izjavu, rekavši da se tu nalazi kao građanin.

Predstavnici Policijskog inspektorata su obavešteni o slučaju i nalaze se u Policijskoj stanici u Gračanici.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023