„Tužno je biti Srbin na Kosovu jer za naše žrtve nema pravde“

Sedamnaest godina se na istom mestu, na groblju u Lapljem Selu, okupljaju porodica i prijatelji Mirjane Dragović, devojke koja je poginula u terorističkom napadu na autobus „Niš Ekspresa“ u mestu Livadice kraj Podujeva. Nekolicina preživelih iz autobusa prisustvovala je parastosu u crkvi Svete Petke.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa parastosa u Lapljem Selu (Foto Kim)
 • Parastos u crkvi Svete Petke (Foto Kim)

Svake godine kraj Mirjaninog groba, njena sestra Jelena Dragović koja je tada bila teško ranjena, postavlja isto pitanje – ko je odgovoran za napad u kojem je poginula njena sestra i još 11 Srba, a u kojem je povređeno još 43, i zašto nije priveden pravdi? Odgovor na to pitanje sedamanest godina ne daju nadležne institucije.

„Srećemo se 16. februara već sedamnaest godina i ja vama nemam ništa novo da kažem. Osećam ogromnu odgovornost prema žrtvama, prema našim porodicama, prema Srbima na Kosovu i Metohiji da ove naše žrtve, ova naša stradanja imaju neki epilog, neku pravdu. Mnogo je tužno biti Srbin na Kosovu i Metohiji, toliko smo obespravljeni, ne postoji institucija, sudstvo, čini mi se ni dobra volja da se za naše žrtve nađe pravda. Ostaje da se ovako svake godine okupljamo ovde sa istim pitanjem – ko, kako i zašto ubija Srbe na KiM, a da za njih ne postoji kazna?“, kaže Jelena.

Jedna od preživelih putnika iz autobusa Gordana Đorić kaže da, iako su rane zacelice, ostaju duboki ožiljci koji podsećaj na taj užasan dan, ali i na činjenicu da pravda nije zadovoljena.

„Stvarno je teško kada izgubite mladi život, ali je još teže kad znate da nisu pronađeni vinovnici tog zločina i dovedeni pred lice pravde. Nadamo se zbog duševnog mira koji ćemo svi osetiti kada saznamo da je pronađen vinovnik i da je kažnjen kako treba. O bolu ne mogu da pričam“, kazala je Gordana.

Pravdu je danas zatražio i grdonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je i sam doživeo tragediju, ubistvo brata Dimitrija.

„Ovo je žalost i ovo je nepravda. Na prvom mestu insistiramo da se nađu krivci ovog zločina. Mi moramo da istrajemo na tome da se ovaj slučaj obnovi. Ovo nije samo pomen i samo obeležavanje, ovo je dokaz naše istrajnosti. Pravda je ponekad spora ali se nadamo da će u ovom slučaju biti dostižna“, kazao je Popović.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služen je parastos za sve nastradale u miniranju autobusa u Livadicama. Sveštenik Bojan Krstić kaže da su Srbi postradali jer nisu imali slobodu kretanja svojom zemljom.

„Stradali su samo zato što su Srbi. Njihovo stradanje nije i ne sme da bude uzaludno, već nemi podstrek i podvig da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji i sačuvamo ono što nam je predato od naših predaka. Samo tako možemo da se odužimo ovim stradalnicima“, kazao je nakon službe otac Bojan.

Pre sedamnaest godina je na magistralnom putu kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi od pet autobusa iz konvoja kojima su raseljeni Srbi u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Vinovnici napada na autobuse u Livadicama do danas nisu pronađeni. Jedini osumnjičeni Fljorim Ejupi oslobođen je optužbi od strane Vrhovnog suda iako je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

 

 

Ostale vesti

 • Aljbinu Kurtiju 17 meseci zatvora

  Aljbinu Kurtiju 17 meseci zatvora

  Apelacioni sud u Prištini odbacio je žalbu i potvrdio zatvorske kazne za lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i poslanike tog pokreta Aljbuljenu Hadžiju, Doniku Kadaj Bujupi i Fatona Topalija.

 • PIK: Uhapšen narednik

  PIK: Uhapšen narednik

  Policijski inspektorat Kosova saopštio je da je uhapšen narednik iz centralne Policijske stanice u Prištini zbog sumnje da je počinio krivično delo „Zloupotreba službene dužnosti ili ovlašćenja“.

 • "Ko je ubio Olivera Ivanovića?"

  Građanska inicijativa SDP poručila je danas da članovi, simpatizeri, porodica, prijatelji neće dozvoliti da se ubistvo lidera Olivera Ivanovića zaboravi.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane