Vesti
Hronika

„Tužno je biti Srbin na Kosovu jer za naše žrtve nema pravde“

Sedamnaest godina se na istom mestu, na groblju u Lapljem Selu, okupljaju porodica i prijatelji Mirjane Dragović, devojke koja je poginula u terorističkom napadu na autobus „Niš Ekspresa“ u mestu Livadice kraj Podujeva. Nekolicina preživelih iz autobusa prisustvovala je parastosu u crkvi Svete Petke.
„Tužno je biti Srbin na Kosovu jer za naše žrtve nema pravde“
Sa parastosa u Lapljem Selu (Foto Kim)

Svake godine kraj Mirjaninog groba, njena sestra Jelena Dragović koja je tada bila teško ranjena, postavlja isto pitanje – ko je odgovoran za napad u kojem je poginula njena sestra i još 11 Srba, a u kojem je povređeno još 43, i zašto nije priveden pravdi? Odgovor na to pitanje sedamanest godina ne daju nadležne institucije.

„Srećemo se 16. februara već sedamnaest godina i ja vama nemam ništa novo da kažem. Osećam ogromnu odgovornost prema žrtvama, prema našim porodicama, prema Srbima na Kosovu i Metohiji da ove naše žrtve, ova naša stradanja imaju neki epilog, neku pravdu. Mnogo je tužno biti Srbin na Kosovu i Metohiji, toliko smo obespravljeni, ne postoji institucija, sudstvo, čini mi se ni dobra volja da se za naše žrtve nađe pravda. Ostaje da se ovako svake godine okupljamo ovde sa istim pitanjem – ko, kako i zašto ubija Srbe na KiM, a da za njih ne postoji kazna?“, kaže Jelena.

Jedna od preživelih putnika iz autobusa Gordana Đorić kaže da, iako su rane zacelice, ostaju duboki ožiljci koji podsećaj na taj užasan dan, ali i na činjenicu da pravda nije zadovoljena.

„Stvarno je teško kada izgubite mladi život, ali je još teže kad znate da nisu pronađeni vinovnici tog zločina i dovedeni pred lice pravde. Nadamo se zbog duševnog mira koji ćemo svi osetiti kada saznamo da je pronađen vinovnik i da je kažnjen kako treba. O bolu ne mogu da pričam“, kazala je Gordana.

Pravdu je danas zatražio i grdonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je i sam doživeo tragediju, ubistvo brata Dimitrija.

„Ovo je žalost i ovo je nepravda. Na prvom mestu insistiramo da se nađu krivci ovog zločina. Mi moramo da istrajemo na tome da se ovaj slučaj obnovi. Ovo nije samo pomen i samo obeležavanje, ovo je dokaz naše istrajnosti. Pravda je ponekad spora ali se nadamo da će u ovom slučaju biti dostižna“, kazao je Popović.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služen je parastos za sve nastradale u miniranju autobusa u Livadicama. Sveštenik Bojan Krstić kaže da su Srbi postradali jer nisu imali slobodu kretanja svojom zemljom.

„Stradali su samo zato što su Srbi. Njihovo stradanje nije i ne sme da bude uzaludno, već nemi podstrek i podvig da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji i sačuvamo ono što nam je predato od naših predaka. Samo tako možemo da se odužimo ovim stradalnicima“, kazao je nakon službe otac Bojan.

Pre sedamnaest godina je na magistralnom putu kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi od pet autobusa iz konvoja kojima su raseljeni Srbi u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Vinovnici napada na autobuse u Livadicama do danas nisu pronađeni. Jedini osumnjičeni Fljorim Ejupi oslobođen je optužbi od strane Vrhovnog suda iako je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

 

 Ostale vesti

Donja Gušterica: Mladić se razneo bombom
Mladić S.K. (26) iz Donje Gušterice u opštini Gračanica razneo se sinoć ručnom bombom, potvrđeno je Riznici u ovom mestu.
  • 06.03.2021
Popović: Hitno procesuirati vozača koji je udario L.P.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahteva od Policije i nadležnih organa da hitno procesuiraju počinioca koji je juče krećući se kroz Gračanicu neprimerenom brzinom kolima udario  dete L.P. i naneo mu teške telesne povrede a potom pobegao, navodi se u saopštenju.
  • 06.03.2021
Saobraćajna nesreća u Gračanici, povređeno dvanaestogodišnje dete
Beli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je dvanaesetogodišnje dete na biciklu, a zatim se "zakucao" u banderu. Povređeno dete je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.
  • 05.03.2021
Sud će ponovo raspravljati o pritvoru sedmorice mladića zbog tuče u Lapljem Selu
Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku kojim se ukida prvostepeno rešenje Odeljenja Osnovnog suda u Gračanici o određivanju jednomesečnog pritvora sedmorici mladića zbog učešća u tuči u Lapljem Selu, potvrdio je za RTV Kim advokat Predrag Miljković.
  • 05.03.2021
PIK u Prištini uhapsio osam policajaca
Osam policijskih službenika, uhapšeno je danas u Prištini zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela, saopšteno je iz Policijskog inspektorata Kosova.
  • 05.03.2021
U centru Južne Mitrovice mladić nožem povredio oca i strica
Ozbiljan incident dogodio se danas pre podne u Južnoj Mitrovici, kada je mladić nožem nasrnuo na oca i strica i naneo im teške povrede, prenosi Reporteri.
  • 05.03.2021