Vesti
Hronika

Tužiteljka: Nezavisna istraga o Euleksu, moguća zataškavanja

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamije pozvala je danas da se sprovede nezavisna međunarodna istraga načina rada Euleksa, upozoravajući na pokušaje zataškavanja slučaja kojima se ta misija bavi.
Tužiteljka: Nezavisna istraga o Euleksu, moguća zataškavanja
Zgrada Euleksa u Prištini (Foto Kim)

"Nije moj cilj da nanesem štetu Euleksu. Mislim da treba sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu o načinu na koji je operisao Euleks na Kosovu, jer aktuelni ljudi koji se nalaze u Euleksu i oni koji rukovode iz Brisela pokusavaju da zataškaju stvari umesto da se bave njima", rekla je ona u intervjuu za dnevnik Koha ditore.

U prvom intervju nakon što je taj list otkrio skandal o Euleksu, Bamije je govorila o "tamnoj strani" misije EU na Kosovu, uključujući politička uplitanja, trgovinu sudskim procesima, davanje mita, kao i mešanje Brisela kako ovi slučajevi ne bi izašli u javnost.

Takođe je navela da je nekadašnji savetnik bivšeg šefa Euleksa Gzavijea de Marnjaka, Romial Pošar postao politički savetnik odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija.

O Euleksu danas u Evropskom parlamentu

U Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta danas popodne će biti održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije posvećen optužbama za korupciju u vrhu Euleksa, najavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

"Sastanku će ispred Komisije prisustvovati direktor za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Fernando Đentilini i šef Kancelarije za civilnu upravu i odgovorno vladanje (unutrašnje kontrole EK)", rekla je portparolka Maja Kocijančič novinarima u Briselu.

Ona je rekla da će ovaj sastanak biti održan iza zatvorenih vrata i da posle njega neće biti saopštenja za medije.

"Mogerini veoma ozbiljno shvata optužbe o korupciji u Euleksu i njen prvi jutrošnji sastanak bio je o tome", kazala je Kocijančič o visokoj predstavnici, koja je od 1. novembra preuzela funkciju koju je ranije obavljala Ketrin Ešton.

NVO na Kosovu traže istragu

Najveće nevladine organizacije na Kosovu izrazile su danas zabrinutost povodom događaja u Euleksu, ocenjujući da su koruptivne afere u ovoj misiji snažan udarac kosovskom pravosudnom sistemu i zatražile da se što pre pokrene unutrašnja istraga.

"Korupcionaške afere su snažan udarac javnom poverenju i reputaciji ove misije, ali i pravosudnom sistemu na Kosovu", navodi se u zajedničkom reagovanju nekoliko nevladinih organizacija.

NVO su zatražile da se što pre pokrene unutrašnja istraga o koruptivnim aferama i pritiscima na novinare, a od EU i Evropskog parlamenta da preduzmu neophodne korake da se obave nezavisne istrage i u zavisnosti od rezultata preduzmu određene mere.

U saopštenju NVO se izražava i zabrinutost zbog pritiska na medije, odnosno pritiske zvaničnika Euleksa na novinare koji su objavili afere o korupciji i ocenjuje da bi, ako se to pokaže kao tačno, to predstavljalo teško kršenje slobode medija od strane misije koja pomaže Kosovu na putu ka EU i koja je zadužena za pravosuđe.Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020