Vesti
Hronika

Tužilaštvo traži novo pokretanje postupka protiv poslanika zbog bacanja suzavca u Skupštini

Osnovno tužilaštvo u Prištini traži ponovno pokretanje predmeta protiv ministarke pravde i nekadašnje poslanice Samoopredeljenja Aljubljene Hadžiju, Palj Ljekaja, Donike Kadaj Bijupi i Bese Baftiu zbog bacanja suzavca u Skupšitni Kosova 2016. godine.
 • 06.10.2022
 • 18:04 h
 • Hronika
 • izvor: Koha, Kosovo onlajn, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 353
Tužilaštvo traži novo pokretanje postupka protiv poslanika zbog bacanja suzavca u Skupštini
Suzavac u Skupštini Kosova (Foto Kim arhiva)

Kako podseća Koha, Tužilaštvo je u junu prošle godine podnelo žalbu zbog povreda odredbi krivičnog postupka, netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja i povrede Krivičnog zakonika.

Danas je održano ročište o ovoj žalbi, a Ljekajev advokat Arijanit Koci rekao je da je zahtev Tužilaštva bespredmetan, dodajući da je kao argument uzet medijski izveštaj.

Advokat je rekao da nije bilo dokaza koji potvrđuju Ljekajevu krivicu, te je predložio da se odbaci žalba Tužilaštva.

Besa Baftiu je izjavila da je nevina, dodajući da je prvostepena presuda pravična i da tužilaštvo nema dovoljno dokaza da dokaže njihovu krivicu. Aljbuljena Hadžiu je predložila da sud odbije zahtev tužioca.

Prema optužnici podignutoj 8. aprila 2016, Ljekaj, Baftiu, Kadaj-Bujupi i Hadžiu optuženi su da su neovlašćeno posedovali suzavac. U optužnici se navodi da je 19. februara 2016. godine, oko 12.20 časova, u holu Skupštine Kosova, nakon pauze skupštinskog rada, dok su se optuženi vraćali u salu, tokom kontrole od strane radnika obezbeđenja Skupštine, kod optuženih pronađen i oduzet suzavac, koji su neovlašćeno nosili.

Osnovni sud u Prištini je 18. maja 2021. godine, u nedostatku dokaza, oslobodio ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiju, poslanika Palja Ljekaja i bivše poslanike Doniku Kadaj-Bujupi i Besu Baftiu optužbi za nedozvoljeno posedovanje oružja.Ostale vesti

Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
 • 22.09.2023
MTS d.o.o. nastavlja sa radom
Prištinski organi su usvojili žalbu telekomunikacione kompanije MTS d.o.o. na prethodnu odluku o brisanju iz registra privrednih društava, tako da ta firma nastavlja da posluje na Kosovu i Metohiji, saopštio je Telekom Srbija.
 • 22.09.2023
Dragiši Milenkoviću produžen pritvor za još dva meseca

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca Dragiši Milenkoviću iz Kišnice koje se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrdila je za Radio Kim advokatica Jovana Filipović.

 • 22.09.2023
KP: Pokrenuta istraga zbog još jednog natpisa „Kad se vojska na Kosovo vrati“
Kosovska policija pokrenula je juče još jednu istragu zbog natpisa „Kad se vojska na Kosovo vrati“, ispisanog ovog puta u opštini Zvečan. U pitanju je jedno selo u ovoj opštini a poruke su, kako navode, ispisane na više kuća.
 • 22.09.2023
U dvorišta trojice Srba u Kosovskom Pomoravlju bačene eksplozivne naprave

U dvorišta srpskih porodica u opštini Ranilug noćas su bačene tri eksplozivne naprave. U dve eksplozije koje su se dogodile načinjena je materijalna šteta, dok treća nije eksplodirala, saznaje Kim radio. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je reč o zastrašivanju, a sve sa ciljem "etničkog čišćenja Srba sa Kosova".

 • 22.09.2023
KP: Uhapšen muškarac zbog ilegalnog prelaska, osumnjičen za krijumčarenje lekova

Kosovska policija uhapsila je u selu Bistrica (opština Leposavić) muškarca G.P. osumnjičenog da je svojima automobilom koji je bio natovaren medicinskim lekovima ilegalno ušao na Kosovo.

 • 22.09.2023