Vesti
Hronika

Tužilaštvo: Novi izveštaj iz Lozane o smrti Astrita Deharija

U slučaju smrti aktiviste Pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija koji je 5. novembra 2016. godine nađen mrtav u sobi pritvorske jedinice u Prizrenu ponovo se oglasilo Specijalno tužilaštvo Kosova. U izveštaju sa veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani, se navodi da analiza DNK sa predmeta koje je pre smrti koristio Astrit Dehari pokazuje da nije bilo drugih kontakata.
Tužilaštvo: Novi izveštaj iz Lozane o smrti Astrita Deharija
Astrit Dehari (Foto EPA)

Specijalno tužilaštvo saopštava da je izveštaj iz Švajcarske stigao još 1. aprila ali da se čekalo sa objavljivanjem zbog prevoda, te da će u zakonskom roku biti dostavljen porodici Dehari.

Kako je saopšteno, u izveštaju veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani u slučaju Astrita Deharija piše da je DNК analiza sa predmeta koji su bili u kontaktu sa preminulim Astritom Deharijem, u trenucima pre smrti (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala), nije pokazala nijedan DNК profil osim Deharijevog.

Takođe se navodi da kompletirane toksikološke analize krvi Astrita Deharija i da su pokazale prisustvo kofeina i odsustvo etanola.

"Što se tiče ekshumacije tela preminulog, nema preporuke u veštačenju i nije preporučljivo da se telo ponovo pregleda s obzirom na to koliko je vremena prošlo", stoji u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Ipak, navode da će Specijalno tužilaštvo nastaviti da istražuje ovaj slučaj do potpunog rasvetljavanja.

Od pronalaska mrtvog Deharija u zatvorskoj ćeliji, njegova porodica i Pokret Samoopredeljenje insistiraju na utvrđivanju činjenica o njegovoj smrti. Oni godinama odbacuju tvrde da je Dehari izvršio samoubistvo, već veruju da je ubijen.Ostale vesti

Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022