Vesti
Hronika

Tražimo ih 16 godina

Predstavnici Društva novinara KiM i UNS-a na šesnaestu godišnjicu od otmice članova novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića po treći put postavili su spomen ploču na mestu njihovog nestanka kod Orahovca.
Tražimo ih 16 godina
Postavljanje spomen ploče (Foto Kim)

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović poručio je svima koji misle da će rušenjem ploča odagnati nemirnu savest zbog onoga što su činili, ili onoga što znaju o nestalim kolegama, da u svojoj nameri neće uspeti.

 „Morali smo po treći put da našim kolegama i prijateljima postavljamo ploču na kojoj, osim podsećanja da su na današnji dan pre 16 godina nestali, odnosno oteti, stoji jedna kratka i jasna poruka "Tražimo ih", kazao je Brajović.

On je Policiji, Tužilaštvu Kosova, Euleksu i ostalim nadležnim institucijama na Kosovu uputio poruku da ih novinari neće ostaviti na miru sve dok se ne rasvetle sudbine nestalih i kidnapovanih kolega.

"Za one iz međunarodne zajednice, koji iz svojih udobnih prostorija sve ovo nemo posmatraju, a ne čine ono što mogu i moraju, poručujemo da nećemo zaboraviti", kazao je Brajović dodajući da se novinari, pre ili kasnije, uvek izbore sa zlom i nepravdom.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić je zapitao zašto novinari 16 godina nisu uradili ništa da se rasvetli sudbina nestalih medijskih radnika.

„Ovde su naše kolege bile na profesionalnom zadatku. Oni nisu nosili oružje niti uniformu, nosili su olovku, svesku, diktafon i radili svoj posao. Zato, na ovom mestu, gde su oni viđeni poslednji put pre 16 godina i ne očekujem nikakvo milosrđe, već solidarnost kolega. Jer, ako smo mi sedma sila, a nismo do sada uspeli da pronađu naše kolege, onda ne znam kako ćemo uticati na javnost, i u njeno ime na nadležne, da se otkriju zločinci, imenuju i kazne“, zapitao je Ničić.

Postavljanju spomen ploče na mestu gde su Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali, osim novinara sa Kosova i centralne Srbije i nekolicine Srba iz okolnih sela, prisustvovali su i predstavnici Opštine Gračanica, gradonačelnik Branimir Stojanović i predsednik SO Vladeta Kostić.

„Novinari i političari ponekad ne misle isto, ali kao ljudi koji se bore da ovde opstanu, verujem da se borimo za isto, a to je istina i pravda. Dok se Albanci ne budu suočili sa drugačijom istinom od one o kojoj su do sada govorili, neće biti nađeni ni ovi ljudi, ni svi ostali koje tražimo. Kao što oni traže svoje nestale i u nama nemaju prepreku da ih nađu, tako i mi tražimo da se nađu naši nestali. Dok to ne budemo rešili, sve ostalo će biti inferiorno“, kazao je Stojanović.

Iako je iz Opštine Gračanica rukovodstvu Opštine Orahovac upućen poziv da prisutvuje današnjem događaju, niko od zaposlenih u ovoj lokalnoj samoupravi se nije pojavio.

Predstavnici UNS-a i DNKiM postavili su 30. avgusta 2012. godine na mestu gde su kolege otete  ploču na srpskom i albanskom jeziku na kojoj piše: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”. Ploča je nakon dva meseca porušena, da bi istu postavili 21. avgusta prošle godine, ali je i ona ubrzo uništena i nestala.

Slavuj i Perenić su avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen, porodice još uvek nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Udruženje novinara Srbije na svom zvaničnom sajtu podseća da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.Ostale vesti

Tri osobe uhapšene na Merdaru, u vozilu imale 24 pištolja
Kosovska policija uhapsila je tri osobe na prelazu Merdare i zaplenila 24 pištolja koje je pronašla prilikom pretresa automobila stranih registarskih oznaka kojim je upravljao nemački državljanin.
  • 03.10.2023
Šta se sve Milanu Radoičiću stavlja na teret: Kolika kazna mu je zaprećena
Za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. koja se stavljaju na teret Milanu Radoičiću zaprećena je kazna zatvora do 12 godina.
  • 03.10.2023
Petronijević: Radoičić bio u Beogradu u trenutku hapšenja

Milan Radoičić je doveden nakon pretresa njegovog stana u Beogradu, koji je izvršen jutros, u prostorije Višeg javnog tužilaštva, izjavio je njegov branilac Goran Petronijević. Kako je rekao, Radoičić je u trenutku hapšenja bio u Beogradu, danas je dao izjavu u VJT i tužilaštvo je predmet sada ustupilo sudiji za prethodni postupak.

  • 03.10.2023
Saslušan Radoičić, negirao sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan Milan R. (45) zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

  • 03.10.2023
Kosovska policija izvršila pretres prostorija firme “Rad 028”

Kosovska policija je izvršila dpretres prostorija firme "Rad 028" u Zvečanu.

  • 03.10.2023
MUP: Uhapšen Milan Radoičić, određen pritvor 48 sati

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije izvršili su pretres stana i drugih prostorija kod lica Milana Radoičića kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova.

  • 03.10.2023