Vesti
Hronika

Transnacionalna kriminalna organizacija, među optuženima dvoje sa Kosova

Pravosudni organi Sjedinjenih Američkih Država podigli su optužnicu protiv 36 lica za učešće u kriminalnoj organizaciji na internetu. Među njima su B.H. i Lj.M. sa Kosova i Metohije i M.K. iz Srbije.
Transnacionalna kriminalna organizacija, među optuženima dvoje sa Kosova
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Veruje se da je ova grupa nanela štetu od 530 miliona dolara potrošačima, preduzećima i finansijskim institucijama, saopšteno je iz odeljenja pravosuđa SAD. Optužnica i hapšenja označavaju jedno od najvećih krivičnih gonjenja za sajber prevare koje je ikada preduzelo Odeljenje za pravosuđe, poručio je vršilac dužnosti pomoćnika glavnog tužioca Džon Kronan.

U saopštenju su takođe dostavljena i puna imena i prezimena okrivljenih, kao i njihova imena unutar ove organizacije.

Tako je dvadesetpetogodišnji B.H. sa Kosova nosio nadimak "Pizza", a njegov dvadesetšestogodišnji kolega Lj.M. "Bowl" ili "Hulk", a tridesetdvogodišnji M.K. iz Srbije "Goldjunge".

Veruje se da se ova kriminalna organizacija bavila prodajom i širenjem ukradenih identiteta, kompromitovanih debitnih i kreditnih kartica, ličnih informacija, finansijskih i bankarskih informacija, računarskih zlonamernih programa. Njihova namera bila je da izazovu štetu od preko 2,2 milijarde dolara - pojašnjavaju iz ovog američkog odeljenja.

Prema optužnici, koja je podignuta u sredu, organizaciju je, oktobra 2010., osnovao Ukrajinac S.B., poznatiji kao "Obnon," "Rektor", ili "Helkern", a kako bi "promovisao ovu organizaciju kao glavno mesto kupovine maloprodajnih predmeta na Internetu, falsifikovanim, ili ukradenim informacijama sa kreditnih kartica".

"Pod sloganom U prevaru mi verujemo, organizacija je usmeravala saobraćaj i potencijalne mušterije na automatske prodajne Internet stranice svojih članova, koji su služili kao online provajderi za saobraćaj ukradenih sredstava identifikacije, ukradenih finansijskih i bankarskih informacija, zlonamernih softvera i druge nedozvoljene robe. Takođe su obezbedili uslugu za olakšavanje nezakonitih digitalnih valutnih transakcija među svojim članovima," navode iz američkog odeljenja pravosuđa.

Organizacija je imala uloge i hijerarhiju.

"’Administratori’ su upravljali svakodnevnim radom i strateškim planiranjem za organizaciju, odobravali i pratili članstvo, i izricali kazne i nagrade članovima. ’Super moderatori’ su nadgledali i upravljali određenim oblastima u okviru svoje stručnosti. ’Moderatori’ su moderirali jedan ili dva specifična potforuma u okviru svoje ekspertize. "Prodavci" su prodavali nezakonite proizvode i usluge članovima. Konačno, ’VIP članovi’ i ’članovi’ su koristili forum organizacije kako bi prikupili informacije i olakšali svoje kriminalne aktivnosti" - dodaju iz ovog odeljenja.

Do marta 2017. ova organizacija imala je 10.901 registrovanog člana.Ostale vesti

Nastradao zaposleni u rudniku

Rudar B. Č. poginuo je na radilištu rudnika "Crnac" u Leposaviću, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 03.03.2021
Protest u Gračanici šesto veče zaredom

Više desetina mladih, kao i roditelji privedenih mladića, okupili su se šestu noć zaredom ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku pritvorenim dečacima.

  • 01.03.2021
Policija izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 01.03.2021
Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021
Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021