Vesti
Hronika

"Transfer dva miliona evra je sajber napad"

Ministarka finansija u Vladi Kosova Hikmete Bajrami rekla je parlamentarnom komisijom za nadzor javnih finansija, da je transfer od preko dva miliona evra iz kosovskog trezora na račun privatne kompanije realizovan zahvaljujući sajber kriminalu.
Ministrka finansija Kosova Hikmete Bajrami (Foto RSE)

„Slučaj smo odmah prijavili policiji. Ovo je ekonomski zločin počinjen kroz sajber kriminal, izvršen je neovlašćeni pristup, prekoračena su zakonska ovlašćenja, zloupotrebljena je službena dužnost“, rekla je Bajrami.

Kako je navela, transakcija od preko dva miliona evra je bankarska transakcija i za nju nije bio potreban njen potpis, niti potpis direktorke Trezora Kosova.

„Agencije za sprovođenje zakona se intenzivno bave time“, dodala je Bajrami.

Policija Kosova je u utorak, 20. oktobra uhapsila L.G. (uposlenika Kosovskog Trezora) zbog sumnje da je u četiri transakcije izvršio transfer od dva miliona evra na račun firme ‘LDA Group’ doo, sa adresom u opštini Glogovac, 30 kilometara od Prištine.

Kako je saopšteno, Policija traga i za K.Š. i V.Š. koji su u bekstvu, a dovode se u vezu sa tom firmom na čiji je račun izvršen transfer.

Zvanično je zatraženo da se računi blokiraju, pošto se sumnja da je jedan deo novca već prebačen van Kosova. Naredbom tužioca, osumnjičeni je zadržan u pritvoru. Transfer novca je izvršen 9 oktobra.

Advokat uhapšenog L.G. Veton Recaj je rekao da je njegov klijent saslušan, te da odluka o meri produžetka pritvora tek treba da bude doneta.

On je objasnio da se njegovom klijentu na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja.

„Tužilaštvo je iznelo argumente, odnosno svoj zahtev da se odredi pritvor, ali nije iznelo relevantne dokaze koji bi potkrepili takvu tvrdnju", rekao je Recaj novinarima.

Prethodno je premijer Kosova Avdulah Hoti na današnjoj konferenciji za novinare rekao da ministarka finansija Hikmete Bajrami radi na osiguravanju i zaštiti kosovskog informativnog finansijskog sistema.Ostale vesti

U Bošnjačkoj mahali postavljene zastave Albanije i UČK
U naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Кosovske Mitrovice, večeras su postavljene zastave Albanije i UČК, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 06.12.2021
Preminuo Bob Dol
Bivši vođa republikanske većine u američkom Senatu i poslednji iz generacije iz Drugog svetskog rata koji je bio nominovan za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bob Dol preminuo je juče u 98. godini.
  • 06.12.2021
Obijena crkva u Prilužju, polomljena kamera i odneta oprema

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, ranije ove nedelje, tj. između srede i četvrtka dogodila se teška krađa. 

  • 05.12.2021
Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021