Vesti
Hronika

"To nije bila borba za slobodu, već brutalan napad na Srbe"

Ono što se desilo posle sukoba na Kosovu i Metohiji nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, već brutalan napad, usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu, podsetio je na svoje navode iz 2014. Klint Vilijamson. Nada se da će najavljene optužnice konačno doneti pravdu žrtvama.
Klint Vilijamson (Foto DV)

Bivši glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Vilijamson smatra da je došlo do značajnog razvoja situacije u istrazi koja je pokrenuta tokom njegovog mandata, koji je okončan 2014. godine.

Na sajtu Pravnog fakulteta Sandra dej O’Konor, na kom predaje, objavio je tekst nakon što je Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Podsetio je na svoje zaključke iz 2014. godine, kada je objavio preliminarne nalaze do kojih se došlo tokom istrage. Tada je naveo da cilj istrage nije bio napad na OVK kao organizaciju, već protiv pojedinaca.

"Mnogi su se priključili OVK sa najboljim namerama i odbacili kriminal koji je proistekao posle rata. Neki od njih pokazali su veliku hrabrost i integritet izlazeći kao svedoci i govoreći šta znaju o onima koji su krenuli drugačijim putem - onima na rukovodećim pozicijama koji su prihvatili kriminal i želeli da koriste OVK za postizanje svojih ličnih ciljeva. Dakle, trebalo bi biti jasno da su ova istraga i bilo kakve optužbe koje proističu iz nje usmerene na kriminalne radnje pojedinaca unutar različitih grupa, a ne na OVK u celini", naveo je 2014. Vilijamson.

Kako je tada istakao, to nije bio ni pokušaj da se izmeni istorija, kako su neki pokušali da predstave.

Podsetio je da je na Kosovu i Metohiji bio 1998. i 1999. godine, kada je nadgledao naknadnu istragu Haškog tribunala za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca, kao koautor prvobitne optužnice protiv Slobodana Miloševića i drugih:

"Imao sam vodeću ulogu u ekshumacijama masovnih grobnica koje su se dogodile u leto 1999. godine, gde su pronađena tela hiljada žrtava kosovskih Albanaca. Otišao sam na brojna mesta zločina širom Kosova i proveo sam sate razgovarajući sa žrtvama i sa članovima porodica nestalih ili ubijenih. Dakle, iz vlastite neposredne umešanosti jasno razumem šta se dogodilo na Kosovu u godinama koje su dovele do rata 1999. godine i u samom ratu."

"Ništa ne opravdava ubistvo nevinih"

Vilijamson je istakao tada da bez obzira na okolnosti koje su dovele do tog sukoba, ništa ne opravdava namerno ubijanje nevinih pojedinaca. Ono što se desilo posle sukoba nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, poručio je Vilijamson koji je bio tadašnji tužilac.

"Umesto toga, ovo je bio brutalan napad na značajne delove civilnog stanovništva. Bio je usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni; na Rome i druge nacionalne manjine; a bio je usmeren na one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi OVK koja je imala monopol na vlast. Na kraju, radilo se samo o određenim pojedincima u rukovodstvu OVK koji su koristili elemente te organizacije za vršenje nasilja kako bi sebi stekli političku moć i lično bogatstvo, a ne za neki veći uzrok. I, kao pojedinci, oni moraju da snose odgovornost za svoje zločine", poručio je 2014. Vilijamson.

Ono što sam rekao 2014. stoji i danas, kaže Klint Vilijamson koji sada traži da se suzdrže oni koji su ljuti zbog predloga optužnice i žele javno da joj se suprotstave.

"Ovo su ozbiljni navodi i implikacije na optužene su takođe ozbiljne, ali je važno da se te optužbe reše kroz sudski postupak i to će uslediti u dogledno vreme. U tom se trenutku iskreno nadam da će postojati jasna odluka koja donosi pravdu za žrtve ovih zločina - odlučujući korak u omogućavanju i Kosovu i Srbiji da napreduju i ostave ovaj tragični period iza njih", zaključio je Klint Vilijamson.Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021