Vesti
Hronika

"To nije bila borba za slobodu, već brutalan napad na Srbe"

Ono što se desilo posle sukoba na Kosovu i Metohiji nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, već brutalan napad, usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu, podsetio je na svoje navode iz 2014. Klint Vilijamson. Nada se da će najavljene optužnice konačno doneti pravdu žrtvama.
Klint Vilijamson (Foto DV)

Bivši glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Vilijamson smatra da je došlo do značajnog razvoja situacije u istrazi koja je pokrenuta tokom njegovog mandata, koji je okončan 2014. godine.

Na sajtu Pravnog fakulteta Sandra dej O’Konor, na kom predaje, objavio je tekst nakon što je Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Podsetio je na svoje zaključke iz 2014. godine, kada je objavio preliminarne nalaze do kojih se došlo tokom istrage. Tada je naveo da cilj istrage nije bio napad na OVK kao organizaciju, već protiv pojedinaca.

"Mnogi su se priključili OVK sa najboljim namerama i odbacili kriminal koji je proistekao posle rata. Neki od njih pokazali su veliku hrabrost i integritet izlazeći kao svedoci i govoreći šta znaju o onima koji su krenuli drugačijim putem - onima na rukovodećim pozicijama koji su prihvatili kriminal i želeli da koriste OVK za postizanje svojih ličnih ciljeva. Dakle, trebalo bi biti jasno da su ova istraga i bilo kakve optužbe koje proističu iz nje usmerene na kriminalne radnje pojedinaca unutar različitih grupa, a ne na OVK u celini", naveo je 2014. Vilijamson.

Kako je tada istakao, to nije bio ni pokušaj da se izmeni istorija, kako su neki pokušali da predstave.

Podsetio je da je na Kosovu i Metohiji bio 1998. i 1999. godine, kada je nadgledao naknadnu istragu Haškog tribunala za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca, kao koautor prvobitne optužnice protiv Slobodana Miloševića i drugih:

"Imao sam vodeću ulogu u ekshumacijama masovnih grobnica koje su se dogodile u leto 1999. godine, gde su pronađena tela hiljada žrtava kosovskih Albanaca. Otišao sam na brojna mesta zločina širom Kosova i proveo sam sate razgovarajući sa žrtvama i sa članovima porodica nestalih ili ubijenih. Dakle, iz vlastite neposredne umešanosti jasno razumem šta se dogodilo na Kosovu u godinama koje su dovele do rata 1999. godine i u samom ratu."

"Ništa ne opravdava ubistvo nevinih"

Vilijamson je istakao tada da bez obzira na okolnosti koje su dovele do tog sukoba, ništa ne opravdava namerno ubijanje nevinih pojedinaca. Ono što se desilo posle sukoba nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, poručio je Vilijamson koji je bio tadašnji tužilac.

"Umesto toga, ovo je bio brutalan napad na značajne delove civilnog stanovništva. Bio je usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni; na Rome i druge nacionalne manjine; a bio je usmeren na one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi OVK koja je imala monopol na vlast. Na kraju, radilo se samo o određenim pojedincima u rukovodstvu OVK koji su koristili elemente te organizacije za vršenje nasilja kako bi sebi stekli političku moć i lično bogatstvo, a ne za neki veći uzrok. I, kao pojedinci, oni moraju da snose odgovornost za svoje zločine", poručio je 2014. Vilijamson.

Ono što sam rekao 2014. stoji i danas, kaže Klint Vilijamson koji sada traži da se suzdrže oni koji su ljuti zbog predloga optužnice i žele javno da joj se suprotstave.

"Ovo su ozbiljni navodi i implikacije na optužene su takođe ozbiljne, ali je važno da se te optužbe reše kroz sudski postupak i to će uslediti u dogledno vreme. U tom se trenutku iskreno nadam da će postojati jasna odluka koja donosi pravdu za žrtve ovih zločina - odlučujući korak u omogućavanju i Kosovu i Srbiji da napreduju i ostave ovaj tragični period iza njih", zaključio je Klint Vilijamson.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022