Vesti
Hronika

"To nije bila borba za slobodu, već brutalan napad na Srbe"

Ono što se desilo posle sukoba na Kosovu i Metohiji nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, već brutalan napad, usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu, podsetio je na svoje navode iz 2014. Klint Vilijamson. Nada se da će najavljene optužnice konačno doneti pravdu žrtvama.
Klint Vilijamson (Foto DV)

Bivši glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Vilijamson smatra da je došlo do značajnog razvoja situacije u istrazi koja je pokrenuta tokom njegovog mandata, koji je okončan 2014. godine.

Na sajtu Pravnog fakulteta Sandra dej O’Konor, na kom predaje, objavio je tekst nakon što je Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Podsetio je na svoje zaključke iz 2014. godine, kada je objavio preliminarne nalaze do kojih se došlo tokom istrage. Tada je naveo da cilj istrage nije bio napad na OVK kao organizaciju, već protiv pojedinaca.

"Mnogi su se priključili OVK sa najboljim namerama i odbacili kriminal koji je proistekao posle rata. Neki od njih pokazali su veliku hrabrost i integritet izlazeći kao svedoci i govoreći šta znaju o onima koji su krenuli drugačijim putem - onima na rukovodećim pozicijama koji su prihvatili kriminal i želeli da koriste OVK za postizanje svojih ličnih ciljeva. Dakle, trebalo bi biti jasno da su ova istraga i bilo kakve optužbe koje proističu iz nje usmerene na kriminalne radnje pojedinaca unutar različitih grupa, a ne na OVK u celini", naveo je 2014. Vilijamson.

Kako je tada istakao, to nije bio ni pokušaj da se izmeni istorija, kako su neki pokušali da predstave.

Podsetio je da je na Kosovu i Metohiji bio 1998. i 1999. godine, kada je nadgledao naknadnu istragu Haškog tribunala za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca, kao koautor prvobitne optužnice protiv Slobodana Miloševića i drugih:

"Imao sam vodeću ulogu u ekshumacijama masovnih grobnica koje su se dogodile u leto 1999. godine, gde su pronađena tela hiljada žrtava kosovskih Albanaca. Otišao sam na brojna mesta zločina širom Kosova i proveo sam sate razgovarajući sa žrtvama i sa članovima porodica nestalih ili ubijenih. Dakle, iz vlastite neposredne umešanosti jasno razumem šta se dogodilo na Kosovu u godinama koje su dovele do rata 1999. godine i u samom ratu."

"Ništa ne opravdava ubistvo nevinih"

Vilijamson je istakao tada da bez obzira na okolnosti koje su dovele do tog sukoba, ništa ne opravdava namerno ubijanje nevinih pojedinaca. Ono što se desilo posle sukoba nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, poručio je Vilijamson koji je bio tadašnji tužilac.

"Umesto toga, ovo je bio brutalan napad na značajne delove civilnog stanovništva. Bio je usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni; na Rome i druge nacionalne manjine; a bio je usmeren na one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi OVK koja je imala monopol na vlast. Na kraju, radilo se samo o određenim pojedincima u rukovodstvu OVK koji su koristili elemente te organizacije za vršenje nasilja kako bi sebi stekli političku moć i lično bogatstvo, a ne za neki veći uzrok. I, kao pojedinci, oni moraju da snose odgovornost za svoje zločine", poručio je 2014. Vilijamson.

Ono što sam rekao 2014. stoji i danas, kaže Klint Vilijamson koji sada traži da se suzdrže oni koji su ljuti zbog predloga optužnice i žele javno da joj se suprotstave.

"Ovo su ozbiljni navodi i implikacije na optužene su takođe ozbiljne, ali je važno da se te optužbe reše kroz sudski postupak i to će uslediti u dogledno vreme. U tom se trenutku iskreno nadam da će postojati jasna odluka koja donosi pravdu za žrtve ovih zločina - odlučujući korak u omogućavanju i Kosovu i Srbiji da napreduju i ostave ovaj tragični period iza njih", zaključio je Klint Vilijamson.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020