Vesti
Hronika

"Tači naredio, SAD platile ubistva"

Na suđenju u slučaju "Drenica 2" osoba nazvana "Svedok A" je izjavila da je Tači naređivao ubistva osoba označenih kao špijune Srbije i da je to plaćala Amerika.
Hašim Tači (foto arhiva Kim)

U nastavku sudskog procesa za ratne zločine "Drenica 2" osoba označena kao "Svedok A" izjavila je da je Hašim Tači naređivao optuženom Sulejmanu Selimiju da ubije ljude označene kao špijune Srbije, kao i da je za to "plaćala Amerika".

Osumnjičeni u ovom procesu su bivše vođe OVK, među kojima ambasador Kosova u Albaniji Sulejman Selimi i predsednik opštine Srbica Sami Ljuštaku.

"Svedok A" je, odgovarajući na pitanje Selimijevog advokata Gregorija Smita, potvrdio ono što je ranije rekao u istrazi, da je "učitelj Selimija bio Hašim Tači".

"Hašim Tači je naredio njemu (Sulejman Selimiju) da ubije te ljude (označene kao špijune Srbije) tada, a to čini i dalje", rekao je svedok, a prenosi prištinski "Ekspres".

Potom je "Svedok A" na zahtev predsednika sudskog veća Dariusa Silickog opisao do detalja kako je izgledala soba za zadržavanje u selu Likovce koje se nalazi u opštini Srbica, odgovarajući da je u toj sobi video svih deset optuženih u ovom procesu.

On je rekao da je ova lica poznavao i ranije, te mu zbog toga nije bilo teško da ih identifikuje.

U sudskom procesu "Drenica 2", odgovarajući na pitanje Selimijevog advokata Smita "Svedok A" je rekao da su mu četiri pripadnika OVK rekli da ih Amerika plaća da ubiju špijune.

Ovu izjavu "Svedok A" je već dao 11. avgusta, a advokat Gregori Smit je pitao da li je to istina.

"Ovde u sudnici ste rekli da su lica koja su vas tukla rekla da su plaćeni iz Amerike da ubiju špijune. Da li ste tako rekli?" pitao je Selimijev advokat.

"Da, gospodine", kratko je odgovorio svedok.

"Ko vam je rekao to?" upitao je advokat.

"Rekli su mi Sulejman Selimi, Hisni Tači, Zećir Demaku i Jahir Demaku.Takođe su mi rekli da uzimaju po 500 nemačkih maraka mesečno da bi ubili špijune", rekao je "Svedok A".

Svedok je kazao da su mu Sulejman Selimi i još trojica iz OVK rekli da su sebe obezbedili i ako Srbija dobije rat, s ozbirom da bi ih u tom slučaju odveli u Ženevu.

Advokat Sulejmana Selimija se žalio da nema zapisnik sa prošlih sudskih zasedanja, a predsednik sudskog veća je naredio da se zapisnik štampa i da se preda odbrani, prenose prištinski mediji.Ostale vesti

Kod Prištine uhapšen muškarac, zaplenjeno preko 27 kilograma marihuane
U okviru akcije Kosovske policije, u selu Mramor kod Prištine, uhapšen je muškarac kod koga je pronađeno više od 27 kilograma marihuane.
  • 09.08.2022
Petković sa porodicom momka uhapšenog na Gazimestanu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se sastao sa porodicom Nikole Nedeljkovića, koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu.
  • 09.08.2022
Tužilaštvo: Nastavlja se inspekcijski nadzor na Brezovici

Na području Brezovice i danas se vrši inspekcijski nadzor u cilju istrage o nelegalnoj gradnji u zoni Nacionalnog parka, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

  • 09.08.2022
Slabiji zemljotres kod Ulcinja
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je u 7.33h registrovao slab zemljotres, sa epicentrom na tri kilometra jugozapadno od Ulcinja.
  • 09.08.2022
Ruska novinarka proterana sa Kosova
Kosovske vlasti uhapsile su tokom vikenda rusku novinarku Dariju Aslamovu i proterale je, pod optužbom da je špijunirala za Moskvu, uz zabranu ulaska na Kosovo u trajanju od pet godina.
  • 08.08.2022
Šumski požar u okolini Kline

Šumski požar koji je danas oko podneva izbio nadomak Kline, preti da ugrozi povratničko selo Drenovac, a vatra se širi i prema selima Bokšić, Petrič i Duge Njive, saznaje Riznica.

  • 08.08.2022